Kalender

oktober 2011
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Slumpmässigt inlägg

Richard Heinberg i Totnes

Antal besökare

 • 162Besökare idag:
 • 333Besökare igår:
 • 1223Besökare förra veckan:
 • 1474Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

Riksdagens egen tidning: Sverige har inte brutit sambandet mellan ekonomisk tillväxt och utsläpp!

Print Friendly, PDF & Email

Birger Schlaug har ”gått en omgång” i SvD med den leende ministern och Centerns hopp inför framtiden, Annie Lööf. Och visst kan man le stort åt den gröna rösten inom Alliansen! Men i detta fall blir Annie Lööf talesperson för många förvirrade och fega politiker, som inte vågar tala klartext utan framhärdar med att odla en myt. Myten om de låga svenska utsläppen av växthusgaser och att Sverige ska ha brutit sambandet mellan ekonomisk tillväxt och utsläpp av växthusgaser. En myt som fortfarande marknadsförs av svenska politiker i ledande ställning. Framför allt av vår kära statsminister Fredrik Reinfeldt.

Det är svårt att förstå varför denna seglivade myt om våra låga utsläpp ligger kvar som en våt filt år efter år. Nu kanske äntligen myten punkteras! Riksdagens egen tidning  ”Från riksdag och departement” har i ett uppslag under rubriken Rökridåer döljer utsläppssiffror bekräftat att Sverige inte brutit sambandet mellan ekonomisk tillväxt och utsläpp.

Så nu får vi se vilka politiker som är rakryggade och vågar säga JAG hade fel! Och det gäller som sagt inte enbart (C) och Annie Lööf utan andra ledamöter i Sveriges riksdag. Oavsett partifärg! Birger S kommenterar diskussionen på sin blogg.

Redan 2006 påvisade jag lögnen om våra låga utsläpp genom projektet Konsumera smartare och minska växthuseffekten inom Stockholm stads handlingsprogram mot växthusgaser.

Jag genomförde två olika mätningar av koldioxid från all konsumtion av 50 stockholmshushåll. Resultatet var så hett och känsligt, för politiker och tjänstemän, att Stockholm stad gjorde allt för att dölja resultatet. Eftersom det vände upp och ned på de officiella låga stockholmssiffrorna!

Två år senare gjorde Naturvårdsverket pliktskyldigast en skrivbordsundersökning som visade på samma resultat som Konsumera Smartare. Den officiella siffran utsläpp per person var inte 5,6 ton utan snarare 10 – 11 ton.
Inte ens detta bet på våra politiker, oavsett partifärg (även Mp), utan de framhärdade att slå sig för bröstet och berätta hur duktiga vi varit i Sverige från år 1990 att minska våra utsläpp. Detta feltänk har sedan oxå kommunicerats av politikerna som att Sverige har decouplat och frikopplat sitt beroende av fossilt bränsle och samtidigt skapat ekonomisk tillväxt. M a o myten har förstorats och blivit en sanning som är svår att ta sig ur. Detta skrev jag på SVT:s blogg Ställ om för några år sedan. Sveriges utsläpp av CO 2  större än politikerna säger.

Sverige har i politikernas ögon blivit unikt genom att vi medvetet valt att glömma bort att inkludera sk indirekta utsläpp som sker i något annat land, men där varan konsumeras i Sverige.
Vi drar nytta av importerade produkter och slipper bokföras för utsläppen som skett vid tillverkningen. Denna utveckling har pågått 30-40 år genom att Sveriges tidigt började exportera sin tillverkande industri.

År 2009 introducerades den norska Footprint Calculatorn. Denna slog fast att Sveriges totala utsläpp är 10,5 ton per person. Då är alla utsläpp inberäknande, både siffror från import och export. Och från all konsumtion både medborgare och offentlig verksamhet.

Nu har också ”Från riksdag och departement” tagit upp den studie som Globala energisystem på Uppsala universitet gjorde för några månader (se min kommentar på ASPO Sverige) och där forskarna ännu en gång bekräftar tidigare studier.

Hur sant ska det behöva bli, innan politiker i Sverige slutar odla denna utsläppsmyt och lögn att vi decouplat?

Att Annie Lööf inte begripit detta kan jag fördra, då hon oftast pratar i nattmössan ( se mitt inlägg på ASPO Sverige för några veckor sedan).
Däremot är det beklagligt att andra politiker förnekar faktum och att tjänstemän bl a inom Stockholms stad Miljöförvaltning tiger still mot bättre vetande. De är verkligen sorgligt. Hur ska vi som nation kunna ställa om vårt samhälle med en felaktig bild av oss själva??

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (8 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

9 comments to Riksdagens egen tidning: Sverige har inte brutit sambandet mellan ekonomisk tillväxt och utsläpp!

 • Thomas Larsson

  Frågan jag ställer mig är: spelar detta någon roll?

  För att göra CO2 krävs kolatomer. En stor del av de tillgängliga fossila kolatomerna har redan grävts upp, eller kommer snart bli uppgrävda – peak oil 2006, peak gas 2022, peak coal 2030. Sannolikt kommer mänskligheten är gräva upp resterande tillgängliga kolatomer också, och sedan är det slut med ökningen av CO2 i atmosfären. Spelar det verkligen någon roll i det långa loppet om vi gör nu eller kineserna gör det om tio år? Är det realistiskt att tro att om vi avstår kommer kineserna att göra det också?

 • Hej Thomas!
  Just den befästa tron och myten om att vi ska ha decoupat, spelar roll. Alldeles för många makthavare går fortfarande och tror att Sverige är ett unikum som lyckats med konststycket att skapa ekonomisk tillväxt med mindre energi i samhället. Och sitter därför passiva och kör busines as usual utan tanke på en plan B.

  Ju längre vi väntar med att ställa om samhället till mindre total energi som stundar desto tuffare kommer detta arbete att bli.

  I skuggan av en finanskris och en långvarig recession glider vi nu sakta in i brist på fossil energi i samhället, som kommer att ställa det mesta över ända. Och vilken mental beredskap har vi för detta?

 • Mats Lindqvist

  Precis Martin, om man betänker hur våra olika maktstrukturer ser ut och fungerar, så ligger det i allas intresse att säga att CO2 är inget problem, vi har brutit sambandet mellan CO2 och tillväxt, alltså kan tillväxten fortsätta. Problemet är att sambandet inte är brutet om man mäter globalt. Vår tillväxt som drivs av förutom olja, också biobränsle, vatten- och kärnkraft, är beroende av fossildriven tillväxt i omvärlden. Minst 85% av all primärenergi är fossil. Att peka på decoupling i Sverige är som att jämföra CO2/BNP-krona hos en svetsare med en advokats utsläpp. En meningslös jämförelse. Enda rimliga är att mäta globalt. Och precis som Thomas ovan frågar: spelar det någon roll? Vi kommer, även globalt, att minska våra CO2-utsläpp, men av allt att döma kommer det inte ske frivilligt, utan pga att omständigheterna tvingar oss till det.

  /Mats L ASPO Sverige

 • En aspekt som ofta glöms bort när kopplingen mellan peak oil och klimat diskuteras är att nästan hälften av alla växthusgasutsläpp (mätt i CO2-ekvivalenter) kommer från andra källor än förbränning av fossila bränslen. Det är CO2 från avskogning, N2O från gödselanvändning i jordbruket, CO2 och F-gaser från industriella processer mm.

  http://naturvardsverket.se/sv/Start/Klimat/Utslapp-av-vaxthusgaser/Statistik-och-trender/Globala-utslapp/

  Om vi lyckas rensa bort alla fossila bränslen från vår energiförsörjning så har vi alltså bara kommit halvvägs. Om vi dessutom gör detta genom att ta ut mer biobränslen från jord- och skogsbruk med dåliga metoder så har vi ännu längre väg till ett hållbart klimat. Klimatproblematiken är alltså mer komplext än att ”det löser sig eftersom oljan blir för dyr”

 • Hej Mattias!
  Tack för din komplettering med fakta kring de ”naturliga” utsläppen av växthusgaser. Jag håller med dig att det är en synnerligen komplex fråga. Intressant att notera att CO2-utsläppen minskade globalt 2008 under Finanskris 1.0, för att sen ta fart igen ett år senare. En långvarig och djup recession under 10-15 år med fossilbränslebrist kanske kan bli det mest verkningsfulla åtgärden för att minska växthusgaserna?

 • Det är möjligt att en längre recession skulle få en större effekt på utsläppsnivåerna. Minskad ekonomisk aktivitet leder generellt till minskad energianvändning och därigenom lägre utsläpp. Men recessioner kan mycket väl också leda till minskade/helt avstannande investeringar i förnybar energi och effektiviseringsåtgärder. Recession leder också vanligtvis till minskad politisk vilja att ta tag i andra problem än de som ses som ekonomiskt akuta. Så jag aktar mig lite för det resonemanget som du med flera brukar föra (rätta mig om jag har fel) om att recession är en ”räddning”.

  Det viktigaste instrumentet för att komma åt klimatproblematiken är bindande internationella avtal om att begränsa utsläppen. Har vi väl fått sådana på plats så kan ekonomin verka inom de ramar som sätts upp. Det kan mycket väl vara så att dessa ramar tvingar fram minskad ekonomisk aktivitet och vi behöver i så fall hitta politiska lösningar på hur vi hanterar en sådan utveckling. Jag tror att vi kan leva bra liv även i under längre perioder av ekonomisk kontraktion. Men jag tycker att man börjar i fel ända om man utgår från att vi först ska minska den ekonomiska aktiviteten för att det leder till mindre miljöpåverkan.

 • Hej Mattias! När jag säger att recession kan bli ”räddningen” blir det i spåren av en rejäl finanskrasch. Med mycket lidande och elände. Ingen lyckad lösning, men troligtvis oundviklig?
  I sista stycket pratar du om det bästa alternativet, som jag också skulle föredra. Internationella överenskommelser, som skulle kunna vara någon form av business as ususal light, Dessvärre verkar den möjigheten redan vara passerad, Ekonomisk kontraktion är väl vad vi genomlidit under många år.

  Om jag förstått saken rätt så är vår nuvarande globala finansbubbla den största i världshistorien som bl a kunnat blåsas upp med hjälp av obegränsad mängd energi och kapital. När den brister så behövs inga bindande internationella avtal om att begränsa utsläppen. Efter finanskraschen så kommer det inte att finnas kapital för att fortsätta med fossil energi som vi gjort fram till nu.
  Håller på med ett nytt inlägg om detta som också tar upp det ofta kontraproduktiva med energieffektvisering och investeringar i förnybar energi. Då det egentligen innebär att binda sig fast ännu mer vid fortsatt fossilt bränsle. Låter lite kryptiskt, men jag återkommer.

 • Hej Martin. Effekterna av uppblåsta kreditbubblor med påföljande finanskris är inte helt lätta att analysera. Det är möjligt att du har rätt i din analys, men det är oerhört svårt att säga något med säkerhet. Jag ser fram emot ditt kommande inlägg, så kan vi kanske fortsätta diskussionen efter det

 • Tack, Martin, för tunga inlägg i livsviktig kamp!

  Alla national-och globalekonomiska teorier har varit, är och kommer att vara, i nuvarande former, helt utan värde, totalt tomma på relevans relativt faktum: De är grundlösa – enär de, medvetet eller omedvetet, utformats utifrån utelämnande av all ekonomis grund: Tillgångars alternativa värden.

  Alla världens stora företag har varit, alltifrån första årsredovisning konkursmässiga, (och företagens ledningar brottslingar) då kostnaderna för produktion, dvs. destruktion av jordens livsbetingelser, aldrig ärligen redovisats enligt god redovisningssed.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!