Energi

Studier av MegaWattparken

Print Friendly, PDF & Email
MegaWattparken vid E18

Många som åker förbi Västerås har kanske sett solcellsparken som ligger mellan Västerås och Enköping vid E18, den var en av det största när den byggdes. Megawattparken togs i drift i februari 2014. Jag tänkte lite amatörmässigt studerar denna lite närmare så 2015 började jag skriva ner lite data dagligen, några gånger missade jag. Jag registrerade energi och toppeffekt per dag och gjorde så hela året 2015 och fick en bild av att det fungerade som tänkt. Anläggningen kom inte riktigt upp i 1010 kW som var installerad effekt utan den kom bara upp till 912 kW den 20 maj 2015, totalt för 2015 levererade den 1,21 GWh, rätt precis vare som utlovats. Så jag lämnade parken åt sitt öde, vilket flera också verkar ha gjort!

Lite data om parken.
Den installerade effekten är 1 MW, och den årliga elproduktionen 1,2 GWh.
Parken har 91 stycken 2-axliga och en 1-axlig solfångare. Dessutom finns ett antal solcellsmoduler som sitter fast monterade i olika vinklar. Totalt finns 3 500 solcellsmoduler i parken.
Anläggningen har kostat drygt 20 miljoner kronor att bygga. Elen levereras till Mälarenergi som i 15 års tid betalar ett fast pris på en dryg krona per kilowattimme.
Mälardalens högskola leder ett utvärderingsprojekt i parken med finansiering från Energimyndigheten. Även Kraftpojkarna och Mälarenergi deltar.

Så under 2020 åkte jag förbi några gånger och såg då att vissa paneler pekade fel så jag tog upp insamlade av data från parken igen, tänkte se om det var någon skillnad nu 5 år efteråt. Då var panelerna nya och fräscha nu verkar dom inte så fräscha längre. Jag har några egna celler för 12V så jag vet att små smutsfläckar kan minska utbudet. Jag har gjort några grafer för att visa på skillnaderna mellan åren, först en jämförelse mellan toppeffekterna. Därefter en med daglig energi mängd och sedan en med utnyttjningstid på årets maxeffekt.

2015 först halvåret

2021 första halvåret.

MWh per dag

Någonting har definitivt hänt som bord lätt till några frågor och åtgärder från berörda parter. Det är svårt att förklara varför parken har blivit så mycket sämre på 6 år. Den tekniska lösningen var kanske ingen bra idé, men att den skulle bli så dålig trodde inte jag. Vi kanske snart får kalla den ½ MegaWattparken. Jag forsätter följa med året ut kanske gör man något åt problemet. Luckan i juni 2021 är bara mitt fel, jag tappade några värde i en fil. Men det ändrar inget.

Dagens högsta effekt.
Utnyttjningstiden beräknade som energi / årets högsta effekt.

Källa: MegaWattparken

__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

One comment on “Studier av MegaWattparken

Comments are closed.