Energi

Trådlös laddning är slöseri med energi!

Print Friendly, PDF & Email

Dagens moderna mobiltelefoner övergår mer och mer till trådlös laddning, som det är ett framsteg fast det är precis tvärtom. Om vi inte hade ett energiproblem kanske det skulle vara bekvämt. Men detta innovativa drag som på pappret verka bra, men inte under verkliga förhållande. För om inte spolarna ligger i linje med varandra så förloras mycket energi. I en undersökning så drog den trådlösa laddningen i snitt 47% mer energi än med sladd!
Även om en mobiltelefon drar väldigt lite ström, så är mängden mycket stor och därmed summa av all energi stor och om laddning stjäl mycket mer så blir det ansenliga mängder till slut. Som det gamla ordspråket lyder: Många bäckar små blir snart en stor å.
I en undersökning från 2012 så drog en mobil ca 4 kWh per år, det blir 4 TWh per år bara för laddning av 1 miljard mobiltelefoner, om vi då ökar detta med en ineffektiv laddning bara för att vi kan är ingen bra idé. Det ryktas att Apple funderar på att bara leverera telefoner med enbart sladdlös laddning vilket vore vansinnigt.
Överlag så dra trådlösa system mer än trådbundna som WiFi, 4G och 5G.
Källa: Resource Insights: Wireless charging: A colossal waste of energy
__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious