Energi

SvD har fått vätgas om bakfoten.

Print Friendly, PDF & Email

Peter Alestig skriver i en krönika ”Världen är överens: vi måste fasa ut de fossila bränslena.” Det låter bra kan man tycka men hur då? och går det överhuvud taget att göra så.
Sedan kommer han in på solenergiparken Noor I Marocko.
Och börjar skriva hur detta kan leda till export av el till europa, bland annat med hjälp av vätgas, och att vätgas kan lagras i princip hur länge som helst och kan fraktas med fartyg och i rör.

Här är det något som han fått om helt om bakfoten, vätgas är inte lika med fossila bränslen när det gäller lagring, energiinnehåll och transporter. Även om ämnet är svårt så är det inte svårt att hitta fakta om vätgas, det är viktigt att vi är ar fakta och inte förlitar oss på önsketänkande.

Vätgas är en form av kemisk energi som kan utvinnas ur naturgas eller genom elektrolys av vatten. Det går åt stora mängder rent vatten, för ett kg vätgas går det år 9 kg vatten. Vilket kan var problematiskt i många länder.
Innan vätgas kan tillverkas med hjälp av elektrolys, så måste vi tillverka likström, renat vatten, avjonisera, och pumpa och varje steg kräver energi. Sedan måste vätgasen komprimeras, göras till vätska eller någon kemisk process som gör den säljbar. Alla dessa steg kräver också energi, och lagring och transport av flytande vätgas kräver likaså.
En lastbil för 40 ton kan transporterar 350 kg vätgas vid 200 bar eller 3500 kg flyttande vid 20°K i en vakuumtank. En tankbil för bensin transporterar motsvararande 22 släp som gas eller 4 ½ transport som flytande gas.
Om man skulle transportera gasen i rörledning så skulle pumpenergin tas från flödet och bara en liten del skulle komma fram hit målet och det krävs specialstål då vätgas går igenom vanligt stål.
Lagring av flytande vätgas kan ha en avkokning på 1-2% per dag.
Det finns även en negativ effekt på ozonlagret med läckande vätgas, andra problem är brandfara, och att gasen är korrosiv.
Som James Howard Kunstler säger om vätgas:
“The widespread belief that hydrogen is going to save technological society from the fast approaching oil and gas reckoning is probably a good index of how delusional our oil addicted society has become.”

Mer information finns här.

Uppdaterat 2019-10-28: Jag skrev till SvD och påpekade felet, men fick bara till svar att Peter hade fått informationen på SvD Energy Summit av någon ”expert” där. Men som journalist ska man nog kolla lite om det kan stämma. För är något är för bra för att vara sant så är det oftast så.
__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious