Politik

Grumlig vurm för geoengineering | Lunds universitet

Print Friendly, PDF & Email

I en avhandling från Ina Möller så har hon försökt förstå varför vissa ämnen blir föremål för politiska beslut och andra inte. Och i detta fall är det geoengineering, som kommer att få en framträdande roll i nästa rapport från IPCC. Som hon säger:

I nästa IPCC-rapport förväntas geoengineering få ännu mer utrymme till följd av allt fler publiceringar, vilket är det som IPCC i hög grad utgår från. Men det innebär inte att teknikerna är realistiska eller ett bra sätt att få ner utsläppen. Vi behöver ju både ny teknik och ändra vårt beteende. Och vi behöver förbereda oss för en framtid där varken utsläppsminskningar eller geoengineering visat sig fungera.

Om geoengineering
Den bärande tanken med geoengineering, eller climate engineering – svensk översättning saknas – är att på storskalig nivå manipulera klimatet för att stoppa den pågående uppvärmningen av jorden. Teknikerna finns inte i praktiskt bruk. Två huvudinriktningar kan urskiljas, där den ena syftar till att minska den inkommande solstrålningen medan den andra eftersträvar att minska mängden växthusgaser. Koldioxidavskiljning och lagring direkt från industrin, så kallad Carbon Capture and Storage, CCS, ingår vanligtvis inte i begreppet.

Hela avhandlingen finns här.

Källa: Grumlig vurm för geoengineering | Lunds universitet

__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious