Ekonomi - Politik

Robotar överlever inte automationen.

Print Friendly, PDF & Email

Norman Pagett författare till boken ”The end of more” om robotar och AI. Han har skrivet en artikel om AI och robotar.
Över århundradena har det vuxit fram ett ekonomiskt system som bygger på omvandling av energi från en form till en annan som ger mervärde och genererar handel. Handeln är ett mellanspel mellan produktionen och konsumtionen med varor inom det ramverk som vi skapat.
AI är en anomali i vår arbetsmarknad eftersom AI och robotar bara kan producera, de har inget sätt att konsumera.

Så när robotsystem förstör vår bas till anställning så kommer dom själva att bli för kostsamma, eftersom slutkonsumenten inte kommer att ha någon inkomst. Energin kommer inte att räcka till att producera varor som ingen har råd att köpa. Den offentliga sektorn är också del i cirkeln produktion-konsumtion som bygger på skatter men en mindre arbetsmarknad betalar mindre skatt.
Det finns en serie med 4 podcast med Norman Pagett på Doomstead Diner, lite längre ner på den sidan.
Källa: Robots cannot survive automation – Extra Newsfeed

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

3 Comments on “Robotar överlever inte automationen.

  1. Är det inte samma princip som när t.ex. mekaniska vävstolar började användas? Eller till och med när vi uppfann hjulet? Maskinen/roboten/AI har ju (förhoppningsvis) inte någon egen vilja att producera utan är bara ett verktyg för en människa att producera mer på ”egen” hand än vad som annars varit möjligt utan hjälp av andra människor. Att i samhället ha en fördelningspolitik som gör det möjligt för att upprätthålla en struktur där delar av befolkningen inte är (tillräckligt) produktiv är ju inte något nytt – det hade ju t.ex. redan romarna. Och så länge som det är politiskt gångbart att fortsätta blåsa om upp denna omfördelning till allt större proportioner kan man ju också hålla uppe produktionen. Snarare är det väl en fråga om gränserna för energitillgången, eller möjligen frågan om befolkningens vilja att nöja sig med att få saker serverade utan att egentligen äga något eller ha något inflytande – men där verkar ju många vara beredda att gå väldigt långt om man ser till var vi redan befinner oss. :)

  2. Jag skrev igår en lång kommentar på denna tråd. När jag sedan skickade den kom upp en skylt som sade att jag inte angivit rätt e-postadress och en annan skylt där det stod ”tillbaka”, vilket väl bör betyda att man vid tryckning på denna blir skickad tillbaka till bloggsidan där man fyller i sina personuppgifter och där man också skrivit sin kommentar. Men när jag kom dit fanns inte min kommentar kvar. Är detta ett sätt att förhindra vissa kommentarer eller vad är det frågan om?

  3. Vet tyvärr inte vad som hände där, nej det finns inget som undertrycker kommentarer. Jag har varit med om liknade saker på andra ställen och brukar alltid kopiera texten innan jag gör något.

Comments are closed.