Ekologi - Ekonomi - Energi

Har vi nått Peak CO2-utsläpp?

Print Friendly, PDF & Email

Det har senaste tiden skrivits en del om att kanske så har CO2 utsläppen nått någon form av topp. Enligt denna bild från MIT Technology Review så var toppen 2014 och en minskning 2015.
Men detta är inget som kommer att göra så att vi klarar klimathotet eller har mycket med att göra med så kallad grön energi, men det kan vara början på en nergång som måste komma med utarmningar av våra resurser. Men som bland annat Laherrere har förutspått så skulle inte peak fossila bränslen komma före 2025, så detta kanske bara är fluktuationer på toppen.
Det kanske finns andra förklaringar till kurvan som:

  • Det kanske är bättre effektivitet, förnybara energi. Men det kan också beror på en global ekonomisk nergång i många länder samtidigt och som verkar fortsätta även 2016. Det låga oljepriset har också ställt till det för oljeindustrin.
    Det är bara flödet till systemet som minskat det som redan finns påverkas inte, och CO2 är inte ensamt att påverka klimatet.
    Det kan också bara var statistik som inte är rätt, speciellt från Kina. Har hört om någon som ringde upp en cementtillverkare i Kina för att dubbelkolla siffrorna och personen i andra ändan trodde det var en myndighetsperson och sa att han redan ändrat siffrorna två gånger så frågeställaren kunde skriva vilka siffror han ville nu.
    Och detta kanske är data på utvinningen mycket har kanske hamnat på lager, för om man tittar på data från Mauna Loa så syns det ingen minskning där på CO2 utan tvärt om.


Och det ser ännu värre ut om man tittar på CH4 till detta har vi NO2, CFC:s, HCFC, CF6, C2F6, NF3 och alla dessa är mycket klimatpotenta gaser.
ch4_trend_all_gl
Men hur det nu verkligen är så det nog rätt klart att vi befinner oss på någon form av platå och det kanske finns två vägar ner där en är längs den klassiska Hubbert kurvan och då kommer vi inte att klara 2 °C sedan kan vi följa en Seneca kurva som är en snabb nergång både på fossila bränslen och globala BNP men som kanske skulle komma att hålla oss innanför det farliga området.
Det skulle även kunna bli både och, en kraschad ekonomi och skenande klimatförändringar.

Från Cassandra´s Legacy.

__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious