Kalender

april 2015
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Slumpmässigt inlägg

Hundra % bonde i SvT igen

Antal besökare

 • 39Besökare idag:
 • 80Besökare igår:
 • 605Besökare förra veckan:
 • 2288Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • How Energy Transition Models Go Wrong 18 juni, 2021
  I have written many posts relating to the fact that we live in a finite world. At some point, our ability to extract resources becomes constrained. At the same time, population keeps increasing. The usual outcome when population is too high for resources is "overshoot and collapse." But this is not a topic that the […]
 • February Non-OPEC Oil Production Sinks 19 juni, 2021
  A post by Ovi at peakoilbarrel. Below are a number of oil (C + C ) production charts for Non-OPEC countries created from data provided by the EIAʼs International Energy Statistics and updated to February 2021. Information from other sources such as OPEC, the STEO and country specific sites such as Russia, Norway and China is used […]
 • The orbiting solar power fantasy 22 juni, 2021
  Preface. This 2020 article “Solar Power Beamed Down To Earth From Space Moves Forward” will leave you all warm, fuzzy, and unworried about the future. The Scientists Will Come Up With Something.  But that’s because you know little to nothing … Continue reading →

Fel skäl bakom krav på att sälja kolkraft | SvD

Print Friendly, PDF & Email

I dagens Brännpunkt skriver Elsa Widding om att en försäljning av Vattenfalls kolkraft delar för att bättra på sin image. En i övrigt intressant artikel som visar på problemen när man sätter saker och ting på sin spetts med avveckling eller bytte till alternativa bränslen som jag kompletterar med en annan vinkling.

I boken ”The World after cheap oil” så har författarna ett beräkningsfall på ett bio-raffenaderi för tillverkning av bio-disel från biomassa som UPM planerade. I ett pilotprojekt skulle en processindustri byggas ihop med ett pappers- eller massa-industri. Det skulle producera 300 000 ton bioolja per år eller 6 000 (bpd) fat olja per dag. Anläggningen skulle använda 1,5 – 2 miljoner m³ vedflis per år, 0,4 TWh el och 5 000 ton vätegas, plus kväve och syre (400 000 ton per år), värme för torkning, ånga, kylvatten och färskvatten. Vätgasen kommer idag i huvudsak från fossilgas (=naturgas, namnet är missvisande)
Om vi beräknar om detta till hela Europa’s oljeanvändning som är 13 miljoner fat per dag, en enkel beräkning visar vilken gigantisk uppgift detta är helt teoretiskt.
Det skulle behövas 2 200 liknade industrier som UPM ovan till en kostnad av 0,5 miljarder € per styck. Raffinaderierna skulle förbruka 880 TWh el per år, lika mycket som Tyskland’s och Storbritannien’s elanvändning i dag. Det skulle behövas 4 000 miljoner m³ massaved per år, detta är mer än sex gånger tillväxten på skogsråvara i Europa i dag. Vi skulle på sex år såga ner allt skogsbestånd i Europa för att ersätta olja vi använder för i huvudsak transporter under sex år.
Till detta kan läggas om även elen ska produceras med biomassa så blir användningen även där högre, och 5% av energi-innehållet i massaved används för skörd och transporter.

Fel skäl bakom krav på att sälja kolkraft | SvD.
__________________

Antal lästa gånger: 43
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (5 votes, average: 3,40 out of 5)
Loading...

1 comment to Fel skäl bakom krav på att sälja kolkraft | SvD

 • Mats Lindqvist

  Intressanta siffor som visar på orimligheten i att tro att vi kan köra vidare som idag, fast med förnyelsebar energi. Det är lätt att peka finger åt tex. Tyskland för att de använder så mycket kolkraft, men då skall man komma ihåg att våra exportmarknader, som vår välfärd i hög grad bygger på, är till största delen fossildrivna. Tyskland har f.ö. betydligt lägre, ca hälften, per capita elförbrukning än vad vi har i Sverige (861 mot 1576 Watt enl CIA world factbook). Så ur den synvinkeln så är Tyskarna mycket bättre än oss, trots sitt kol. Exemplet med Tyskland visar också att det finns MYCKET mer att hämta iom besparing och effektivisering, än vad som går att få fram genom solceller och vindkraftverk. Använde vi el som de fattiga stackars Tyskarna skulle vi i princip kunna lägga ned all kärnkraft, utan att bygga ett enda vindkrafverk till. /Mats L/

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!