Ekonomi - Energi

Oljepriset och QE

Print Friendly, PDF & Email

Rune Likvern har uppdaterat en artikel han hade i april 2012. Och han poängterar att, ”Efterfrågan är vad konsumenterna kan betala!” För att förstå den senaste tidens prisfall så måste alla relevanta fakta tas med. De flesta har förklarat nergången med minskad efterfrågan och ökande utvinning. Men ingen oljeprognos är inte så hjälpsam om man inte tar med de globala skulderna, räntor och konsumenternas betalvilja. Få analytiker har med monetära/finansiella/fiskala mekanismer för förklara efterfrågan och utbudet. All expansion som centralbankerna gjort sedan 2008 har i realiteten varit ett stöd till konsumtionssamhället.
Han visar sedan lite exempel på Norge. Högt oljepris = Hög tillväxt av skulder i den privata sektorn.
Norges oljetopp var 2000/2001 och har nu minskat med 50 % och fortsätter ner. Minskningen av oljepriset kommer att slå mot landet trefallt.

  1. De totala i intäkterna minskar med både lägre pris och minskande utvinning.
  2. Oljebolagens kapitalutgifter begränsas av vinstgivande utvinning att investera i och har liten möjlighet att öka skuldbördan.
  3. Hushåll, kommuner och icke finansiella företag minskar sin skulduppbyggnad.

Bilden visar hur prisökningen i oljepriset har gradvis adderat dyrare och dyrare olja till utbudet. Vid lägre oljepris så skärs dyrare produktion bort. Detta tillsammans med minskningen av billigare olja gör att när nergången väl kommer så kan det går fort. Det höga oljepriset har även förlängt livet på existerande oljefält på slutet av sin ekonomiska livscykel, detta kan många ha missat.

För att avsluta så har Rune dessa två punkter.

  • Alla prognoser på efterfråga/utbud på olja (och gas) och prisbanor är INTE till mycket hjälp om dessa inte innehåller prognoser på förändringar på globala krediter/skulder, räntor och konsumenters/samhällets priskänslighet.
  • Kompletta olje (energi) tillgångar borde innehålla uppgifter på oljebolagens hälsa , balansräkning, deras resursportföljer och deras avkastningskrav.

En gammal sanning som stämmer även i dag. ”Det bästa stället att gömma något från en dåre är att lägga den i en bok.”

World Crude Oil Production and the Oil Price | FRACTIONAL FLOW.
__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious