Energi

Oljemarknad i förändring, A changing oil market.

Print Friendly, PDF & Email

Den 10 september hade närverket NOG ett seminarium om den förändrade oljemarknaden med tre talare. Första delen handlade om användningen av fracking-tekniken i USA, som lett till en kraftig ökning av produktionen både av naturgas och s.k. skifferolja. Följden är ett minskat importberoende för USA och nya mönster i den internationella handeln med olja och gas, och även med kol. Detta är en annan bild än var Steve Kopits presenterar, Bjarne Schieldrop är bankman och ser och hör andra saker. Bassam Fattouh menar att tack vara skifferoljan så har nergången från MENA området kompenserats och utvinningen i världen ligger plant. Bitte Hammargren nämner att IS har ett mycket långsiktigt mål och bygger upp detta med hjälp av oljan, och nämner Saudiarabien som ett tänkbart mål. Det har även skrivits om detta här.

Det är väl investerad tid om man vill försöka förstå den komplexa situationen. Som Bitte säger ”The enemy of the enemy is your friend”  För det som händer i USA:s skifferutvinning och utvecklingen i MENA området kan göra att vi snabbt kan hamna i kraftig nergång i oljeutvinningen. Om det är som många tror att skifferutvinningen vänder ner 2015/16 och sedan om problemen består i MENA området.

Del 1 med Bjarne Schieldrop är på 30 min.
Denna del presenterades av Bjarne Schieldrop, Analyschef Commodities, SEB Oslo. Föredragen hölls på engelska.
(This part is about US shalle production and the consequences on the global oil market.)

[youtube id=”tuDKURhh7A0″]

Del 2 med Bitte Hammargren är på 34 min
I denna del pratar Bitte Hammargren som är journalist på SvD och har tillbringat ca 40 år i regionen. Hon har nyligen kommit ut med boken ”Gulfen” hon beskriver den komplexa situationen bland MENA länderna. Föredragen hölls på engelska.
(This part is about the political situation i the MENA region on the terms of oil.)
[youtube id=”OfMTOzHNO-Y”]

Del 3 med Bassam Fattouh är på 41 min.
I denna del pratar Bassam Fattouh, Director, Oxford Institute for Energy Studies. Professor at School of Oriental and African Studies. Bassam beskriver hur oljemarknaden har förändrats och påverkats av dels skiffer utvinningen i USA och det som händer i MENA regionen. Föredragen hölls på engelska.
(This part is about the clutch USA shale production and how the unrest taking place in the MENA region are linked in the price of oil.
[youtube id=”L56xDlur8fs”]

Jag lägger ut detta nu, det finns ca 28 min frågor och svar till men jag har inte gått igenom detta ännu.
__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious