Kalender

november 2013
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Slumpmässigt inlägg

Chris Martenson med ny bok

Antal besökare

 • 61Besökare idag:
 • 72Besökare igår:
 • 548Besökare förra veckan:
 • 1334Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • The world has a major crude oil problem; expect conflict ahead 21 april, 2022
  World crude oil production has been falling behind needed levels since 2019. This problem, by itself, encourages the world economy to contract in unexpected ways, including in the form of economic lockdowns and aggression between countries. This crude oil shortfall seems likely to become greater in the years ahead, pushing the world economy toward conflict […]
 • By Gaia Gardener: On Suffering 15 maj, 2022
  Buried in the comments of the last post we discussed human overshoot and what should be done about it. I proposed our goal should be to minimize suffering and that the best path to achieving this goal is awareness of Ajit Varki’s Mind Over Reality Transition (MORT) theory. My view, in summary, is that when […]
 • States do not evolve from Bands to Tribes to Chiefdoms to States 15 maj, 2022
  Preface.  The bulk of this book is dedicated to showing why the idea of the evolution from tribes to states is false. If the authors are correct, then the flexibility of societies to invent ways of living with more freedom … Continue reading →

NOG-seminarium 4 dec om Sveriges gastillförsel

Print Friendly, PDF & Email

Nätverket Olja & Gas har ett nytt seminarium om gastillförsel till landet, med titeln Sveriges gastillförsel idag och imorgon
Frågeställningen är Hur säker/sårbar är Sverige gasförsörjning?
Kan Danmark leverera? Vilka är alternativen?

För Sverige är det viktigt med trygg gasförsörjning. Även om naturgasen endast utgör 3 % av den totalt tillförda energin är den regionalt av mycket större betydelse. I södra och västra Sverige är naturgasen en viktig energikälla för värme- och elproduktion, industri och hushåll. De 30 största förbrukarna i dessa regioner svarar för 80 % av landets naturgasanvändning medan småhuskunder och ”spiskunder” för 2 %.
Det finns bara en tillförselväg, Öresundsledningen från Danmark, till det rörbundna naturgassystemet i södra och västra Sverige vilket gör Sverige helt beroende av gastillförseln från Danmark. Händelser i den danska delen av det dansk-svenska naturgassystemet kan medföra risker för gasförsörjningen och minskade naturgasleveranser till Sverige, vilket får konsekvenser främst för de stora gasanvändarna. Vid flera tillfällen under våren 2013 utfärdades s.k. tidig varning (Early Warning) kring gasförsörjningen från Danmark. Tidig varning innebär att det finns tillförlitlig information om att en händelse sannolikt kommer att resultera i en avsevärd försämring av försörjningssituationen.
Bilden av Danmark som gasproducent och exportör är på väg att ändras. Den danska gasproduktionen i Nordsjön minskar och på sikt kommer Danmark att vara beroende av importerad gas från det europeiska nätet. Varifrån gasen kommer då är inte klart.
Alternativ till rörbunden gasdistribution är flytande gas, ”LNG”, som i likhet med andra flytande bränslen transporteras i bulk i båtar och lastbil. Ett antal industrier i Sverige försörjs i dag med naturgas på detta sätt. I Sverige finns idag en LNG-teminal i Nynäshamn och en terminal är under byggnad i Lysekil. Planering pågår för fler LNG-terminaler (t.ex. Göteborg).

Talare är:
Lars Gustafsson, VD, Swedegas
Jess Bernt Jensen, Chief Project Manager, Energinet.dk
Michael Pellijeff, Senior Advisor, Energimyndigheten

Datum: Onsdag 4 december 2013
Tid: 13:00 – 16:30
Plats: ÅF’s huvudkontor; Frösundaleden 2A. Solna, Stockholm

Seminariet är kostnadsfritt. Anmälan görs här

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (3 votes, average: 2,33 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!