Kalender

november 2013
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Antal besökare

 • 12Besökare idag:
 • 89Besökare igår:
 • 598Besökare förra veckan:
 • 2181Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • How Energy Transition Models Go Wrong 18 juni, 2021
  I have written many posts relating to the fact that we live in a finite world. At some point, our ability to extract resources becomes constrained. At the same time, population keeps increasing. The usual outcome when population is too high for resources is "overshoot and collapse." But this is not a topic that the […]
 • February Non-OPEC Oil Production Sinks 19 juni, 2021
  A post by Ovi at peakoilbarrel. Below are a number of oil (C + C ) production charts for Non-OPEC countries created from data provided by the EIAʼs International Energy Statistics and updated to February 2021. Information from other sources such as OPEC, the STEO and country specific sites such as Russia, Norway and China is used […]
 • The orbiting solar power fantasy 22 juni, 2021
  Preface. This 2020 article “Solar Power Beamed Down To Earth From Space Moves Forward” will leave you all warm, fuzzy, and unworried about the future. The Scientists Will Come Up With Something.  But that’s because you know little to nothing … Continue reading →

IPCCs scenarier för fossilt bränsle felaktiga?

Print Friendly, PDF & Email

Inför FN:s klimattoppmöte – COP 19 – i Warszawa som startar idag,  kan det vara läge att rekapitulera läget och de scenarier som IPCC har lagt fram. Har IPCC behandlat och värderat utsläppen från fossilt bränsle på ett korrekt vetenskapligt sätt?? Så här skriver Michael Höök Globala Energisystem i Uppsala om IPCCs modell att beräkna utsläppen från fossila bränslen:

”IPCC har valt att se framtida produktion som enbart en ekonomisk fråga där det produceras fossil energi automatiskt för att matcha efterfrågan. Helt enkelt antas marknaden ”fixa fram” de mängder fossil energi som efterfrågas utan att man tagit hänsyn till logistiska, tekniska och geologiska faktorer för utvinningen.”

Denna slutsats är också vetenskapligt dokumenterad.
Skärmklipp Bezdek
En annan röst i sammanhanget från en ASPO-konferens i Denver:
”I en panel diskussion med olika forskare så kom man fram till att IPCC scenario som kallas RCP 8,5 inte var speciellt trolig om man tar hänsyn till Peak Oil. David Hughes från Global Sustainability Research Inc att oljefälten i Bakken i ND och Eagle Ford i TX kommer att toppa sina produktioner 2015 till ca 2018. I ett BAU scenario så är RCP 4,5 mer trolig, detta bland annat för att många koltillgångar är överskattade”

ASPO Sverige inlägg: Peakoil kanske inte leder till IPCCs värsta scenario.

 

Framtida energikonsumtion

Framtida energikonsumtion enligt  Gail Tverberg

”Gial Tverberg anser att IPCC:s scenarier och modeller från 2007 är synnerligen knapphändiga och överdrivna, då de inte tar hänsyn till minskade utsläpp på grund av brist på fossilt bränsle och konsekvenserna av detta för samhället. I Gails kollapsscenario kommer utsläppen att minska till en fjärdedel av dagens nivå, betydligt lägre än IPCC:s gynnsammaste scenario”.
ASPO Sverige inlägg: Klimatförändringarna löser sig självt.

Kanske något att fundera på? I dessa tider då allt verkar vara svart eller vitt!

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (6 votes, average: 2,83 out of 5)
Loading...

1 comment to IPCCs scenarier för fossilt bränsle felaktiga?

 • För er som vill nagelfara den vetenskapliga aspekten bakom påståendet att IPCCs modell för beräkning av framtida utsläpp från fossilt bränsle.

  Fullständig vetenskaplig genomgång av frågan här: http://uu.diva-portal.org/smash/record.jsf
  urn:nbn:se:uu:diva-182885: Depletion of fossil fuels and anthropogenic climate change : a review
  uu.diva-portal.org
  Future scenarios with significant anthropogenic climate change also display large increases in world production of fossil fuels, the principal CO2 emission source. Meanwhile, fossil fuel depletion …

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!