Kalender

november 2013
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Antal besökare

 • 87Besökare idag:
 • 141Besökare igår:
 • 992Besökare förra veckan:
 • 3702Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • Unpave low traffic roads to save energy and money 22 november, 2023
  Preface. The U.S. has 4.1 million miles of roads (1.9 million paved, 2.2 million gravel). About 3 million miles of roads have less than 2,000 vehicles a day, less than 15% of all traffic. The paved portion of these low-volume … Continue reading →

Futurologen: Om 50 år reser vi med privatjet!

Print Friendly, PDF & Email

SJ-tidningen TIM ”Tillsammans i Mälardalen” har i sitt senaste nummer en översvallande positiv artikel av futurologen Magnus Lindkvist ”som har hela världen som arbetsplats”, med 200 resdagar per år. En av många plattityder i artikeln. Visste inte ens att futurologer fanns! Alltid lär man sig något.
På ett sätt är vi alla medborgare futurologer, då vi alla har vår egen framtidsbild som är mer eller mindre underbyggd. Många är  enbart trendframflyttningar av busines as usual och önsketänkande, som i detta fall. Artikeln är en hyllning till dagens mobila människa som ena dagen på morgonen befinner sig i Finland, eftermiddagen i Stockholm och glad över ett inställt möte i Boston, nästa dag. Här pendlas det till jobbet med flyg från Stockholm till Paris, Rom och London och andra världsmetropoler. I en aldrig sinande fart! Och hur troligt är det?

Futurologen Magnus Lindkvist berättar, att vi blir mer framtidsberoende än nånsin, eftersom vi lever i en tid med många val. Vi ska välja rätt pensionsförsäkring, rätt skola och rätt jobb.
Magnus Lindkvist slår fast: Det gäller att vara nära en flygplats för att enkelt ta sig ut i världen och konstaterar: ”att resandet ska vara enkelt, snabbt och smidigt”, det är viktigast för alla (det kan man ju hålla med om) men sen kommer det ”OCH DET KOMMER INTE ATT FÖRÄNDRAS”!  Med tillägget att tåg är bra (TIM är en SJ-tidning) ett grönare sätt att resa, men miljöargumentet är inte gångbart i konkurrensen om framtidens resenärer, enligt Lindkvist!

Vi väljer det som är ”billigt, snabbt och bekvämt”. Om 50 år är det fosfor och den ännu oupptäckta!! materian bioplasma som står i fokus och inte koldioxid (olja och fossilt bränsle). Och det kan säkert vara rätt, för fosfor och koldioxid då vi om 50 år har gått igenom skärselden och konsekvenserna av brist på fosfor och brist på olja som gett oss bl a bestående klimatförändringar och ett helt annorlunda samhälle. (Min framtidsbild)

Frågan blir, hur ser samhället ut på andra sidan?

Att ”privatjet om 50 år skulle vara gångbart sätt att resa” är kanske det mesta fantasifulla påståendet av Magnus Lindkvist. Och skälet uppseendeväckande: ”folk vill ha utrymme och slippa trängas”. Nu tar jag mig för pannan, nu räcker det!

Futurologen Magnus Lindkvist måste vara ett skämt med livlig fantasi och en oerhört god estradör. Han verkar inte hört talas om att vi går mot en tid med allt mindre naturresurser, inte bara fossilt bränsle, fosfor, mineraler, jordbruksmark etc, utan basen för våra samhällen är i gungning. Ett överansträngt jordklot som ska föda allt fler människor. Han verkar ha dimmiga begrepp om sambandet mellan tillgång på billig energi och ekonomisk tillväxt, välfärd och samhällsutveckling.

Och det bästa av allt berättar Magnus Lindkvist kommer ingen att pendla till jobbet i Mälardalen ”eftersom resan går så pass fort”! Och Magnus Lindkvist visar redan nu hur det blir. Det som han gör idag kommer vi andra att göra imorgon!

Måste säga att detta var en av de roligaste artiklar jag läst på länge, Magnus Lindkvist måste vara en stå upp komiker förklädd till futurolog.
Kanske har Groucho Marx rätt när han säger:” Vad bryr jag mig om framtiden vad har den gjort för mig”.

 

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (7 votes, average: 3,86 out of 5)
Loading...

4 comments to Futurologen: Om 50 år reser vi med privatjet!

 • Kuckeliku

  Jag kollade tidigare idag Institutet för Framtidsstudier. De åstadkommer inte mycket av intresse där inte. Tidningen Framtider verkar de ha lagt ner, liksom föreningen som fanns för folk som var intresserade av framtidsstudier. Föreläsningarna ser allmänt ointressanta ut för den som inte tror att framtiden kommer vara nästan som nuet, bara lite bättre.

  Söker man på oljetoppen eller peak oil så får man noll träffar. Söker man på Aleklett så ser man att han fick in en artikel i Framtider i början av 2005, dvs för nästan nio år sedan. Sedan dess har oljetoppen så vitt jag kan se varit ett icke-ämne på Institutet för Framtidsstudier, som verkar domineras av socialdemokrater, folkpartister och samhällsvetare utan naturvetenskaplig eller teknisk bildning.

 • Kuckeliku, intressant som du skriver, efter din lilla koll, att Institutet för Framtidsstudier är så passiva! Vi kanske inte har någon framtid? Skämt å sido, men långsiktighet är väl inte något som prioriteras i samhället idag. Här gäller det att fånga dagen som medborgare och njuta av de frukter som skattesänkningar ger oss idag, utan tanke på vad som väntar och betydelsen av uteblivna investeringar och omdaningar för att möta framtiden.

 • Tack för underhållande inlägg. Futurologen Mats låter ungefär som en framtidssiare från 50-talet, med skillnaden att Mats borde ha några års mer insikt om den tekniska utvecklingen att basera sina uttalande på.

 • Tack Martin! Härligt och påpassligt!

  Men det blir inget av den framtiden om vi på Klimatsvaret – CCL Sverige får bestämma 🙂

  Vi är en ny organisation som vill bidra till att skapa den politiska vilja som kan stoppa klimatförändringen. Samtidigt vill vi stärka medlemmarnas förmåga att utöva sin politiska makt.

  Vårt förslag är en stigande koldioxidskatt på alla fossila bränslen. Denna skatt kan införas utan att skattetrycket höjs. I en sorts skatteväxling, där hela den skatteintäkt som staten samlar in återförs till varje vuxen medborgare, i lika stora delar. Helt enkelt betalas ut direkt, månaden efteråt, på vars och ens skattekonto.

  En stigande koldioxidskatt med full utdelning är antagligen det bästa medlet mot problemen som följer på Peak-oil.

  Läs mer om vårt förslag och hur vi jobbar på http://www.cclsverige.se

  Lars Almström

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!