Kalender

oktober 2013
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Antal besökare

 • 137Besökare idag:
 • 238Besökare igår:
 • 1317Besökare förra veckan:
 • 1687Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

Problematiska batterier

Print Friendly, PDF & Email

Kungliga Vetenskapsakademin hade i mitten på september två dagar med många intressanta föredrag om Förnyelsebar energi och lagring. Renewables -system and storage. Ett föredrag handlade om batterier för framtiden och hölls av Michel Armand, The National Center for Scientific Research, France
Här är några noteringar som han förmedlade.
Bilar
Det finns i dag 10^9 bilar om 10 % skulle bli elbilar så ger det 20*10^6 ton batterier.
Ellagring
Elproduktion i världen är 2*10^13 kWh om 10 % ska kunna lagras per dag så ger det 60*10^6 ton batterier. Så det måste vara både säker och ”hållbart”.
Ett Li-ion batteri till en elbil innehåller ca 300 m2 av elektrolyt och elektrod och allt sker på molekylnivå.
För att utvinna ett ton järn blir det 2 ton CO2 i utsläpp och för koppar blir det 50 ton CO2!!

Li-ion batteri som klarar 150 km innehåller:
– 60 kg Co (eller Co+Ni/Mn) Kobolt som nästan är ett konfliktämne.
– 40 kg Cu
– 7 kg Li
Batteriet kokar strax över 80 C och går då in en okontrollerad reaktion dvs brand. Vid -20°C fryser elektrolyten. Måste värmas på höga bredgrader och kylas i varma klimat då det lätt blir 80°C under plåten i solen.

I stället är det detta batteri som är bättre.
Litium metall / polymer batteri som klarar 250 km innehåller:
– 60 kg Fe
– 10 kg Cu
– 10 kg Li

Startar först vid ca 80°C. Batteriet klarar en brand.

Slutsats.
Batterier från små elektronik till elbilar är troligtvis en återvändsgränd, på grund av att dessa ej är hållbarta, kortlivade och har höga säkerhetsrisker, vilket flera bränder visat senaste tiden.

__________________

Antal lästa gånger: 42
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (9 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

2 comments to Problematiska batterier

 • Hej Bengt! Slutsatsen är väl knappast förvånande. Diskuterades något om batteriets lagringsförmåga och då tänker jag på vilka möjligheter och fysikaliska begränsningar som finns? Vi tror gärna att batteriutvecklingen ska komma att efterlikna datorutvecklingen bara det satsas på forskning och att vi kör in massor av kapital. Sen har vi livlängden som är ett aber liksom tyngden på batterier?

 • Bra inlägg med konkreta beräkningar.

  Jag tro å andra sidan att elcyklar kommer att bli ett allt mer dominerande inslag i trafikmiljön. Cyklingen ökar i alla storstäder idag och elcykel gör det lite roligare. En stark elcykel är ungefär som att kombinera muskelkänslan från en cykel och accelerationen från en motorcykel. Oslagbar smidighet inne i staden.

  Vi testkör elcyklar som har ca 4 kg batteri. Till transportcyklar och lastcyklar sätter jag två större. Totalt ca 10 kg batteri.

  Vill ni provcykla?
  /Jakob

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!