Kalender

oktober 2013
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Antal besökare

 • 94Besökare idag:
 • 141Besökare igår:
 • 999Besökare förra veckan:
 • 3709Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • Unpave low traffic roads to save energy and money 22 november, 2023
  Preface. The U.S. has 4.1 million miles of roads (1.9 million paved, 2.2 million gravel). About 3 million miles of roads have less than 2,000 vehicles a day, less than 15% of all traffic. The paved portion of these low-volume … Continue reading →

Notiser i omvärlden som förvånar och borde läsas !

Print Friendly, PDF & Email

Jag har samlat ihop några av mina observationer och funderingar, som jag präntat ned på Facebook under två dagar, 8-9 oktober 2013. Det handlar om tillståndet i konungariket Sverige och utblickar mot EU och världen utifrån min utkikspost. Som vanligt med fokus på sambandet mellan de tre E:na – Ekonomi, Energi och Ekologi. Kanske har du oxå funderat på vart vi är på väg och vilka synliga och osynliga krafter som styr vägen framåt! Förväntar mig inte att du ska gilla och acceptera allt jag skriver och kritiserar, men kanske finns det något som får dig att häpna eller rent av bli förbannad! Tala då om det, inte bara för mig, utan dela med dig till andra!

Ett är säkert. Vi håller på att glida in i en ny verklighet vare sig vi vill eller inte och omställningen av samhället smyger så sakta på oss. Hur gör du? Åker du med eller försöker du navigera i denna nya motstridiga verklighet? Trevlig läsning!

1.Först än rejäl finanskris och sen kommer en energikris småningom. Ekologisk kollaps ligger längre fram i tidscykeln, men finns där som ett mörkt moln. Ett är säkert, vi behöver inte oroa oss för miljön den klarar sig alltid! Jorden har genomgått många kollapser genom årmiljonerna. Problemet är människorna i miljön vad händer med våra barn och kommande generationer! Ingen tröst men ändå. Att USA kommer ett bli världen största oljeproducent av oljeekvivalenter innebär inte att USA är självförsörjande på (olja) oljeekvivalenter. Importen är fortfarande ca 7 miljoner fat råolja av den finare sorten och kommer så att förbli. Det intressanta är väl att dessa oljeekvivalenter som nu produceras kommer från fracking sk tight oil med marginell lönsamhet och där oljepriser runt 100 dollar är helt avgörande för utvinningen inkl påspädning av OE-kapital från FED via Wall Str till produktionen. Det är verkligen som att balansera på en knivsegg. Verksamheten genererar marginellt överskott och då inte från försäljning av slutprodukten,olja, utan kringutrustning och kringverksamheten. Det stora problemet för utvinningen av tight oil är att utvinningen inte ger det ekonomiska överskott som behövs för att bibehålla välfärden i det amerikanska samhället! Eller för att kunna hålla igång vårt ekonomiska system globalt som kräver ständig ekonomisk tillväxt! Så ser jag på detta. Vi köper lite tid genom ökad skuldsättning. Och jag anser att Svd inte har full koll och täckning för vad det skriver! Det har däremot Cervenka på Svd. http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/kollaps-hotar-for-oljepriset_8564932.svd?fb_action_ids=10201794017039384&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

2.Vad behövs för att hålla igång vår globala resursdrivna ekonomi som kräver ständig tillväxt? Och vilka utsläpp sker av CO2. Titta in på Oilprice nedan och du får en uppfattning om mängderna i realtid! http://oilprice.com/free-widgets

3. Oljebolaget Shell, ett av världens största företag, drar sig ur shaleutvinning i USA med stora förluster.
Flödeshastigheterna är för låga för okonventionell olja och gas från fracking sk tight oil. Utvinningskostnaderna är för höga. Företagen inom olja och gas kommer bara att investera där de har en rimlig chans att tjäna pengar. Shell är ett rationellt företag, som leds av en förnuftig människa. Han säger att de inte kan tjäna pengar på shaleoil och shalegas från fracking.
Självklart går det, om oljepriserna når 150 dollar och naturgaspriserna når 8 dollar, då först kan företag tjäna pengar. All billig lättillgänglig olja och gas har kartlagts. Endast den dyra, som är svårt att komma åt, finns kvar. Dessa fakta nämns aldrig när olika intressenter försöker pracka på amerikanerna en framtida energisjälvständighet genom investering i tightoil genom fracking.
http://www.zerohedge.com/news/2013-10-07/guest-post-about-shale-oil-gas-miracle

4.Vi dricker GMO-mjölk vare sig vi vill det eller inte. Mjölkmonopolet har blivit böndernas förbannelse och konsumenternas ok! Vart tog det fria valet vägen Alliansen? ”Arlas reklam och hela marknadsföringen av Arlas varumärke är alltså felaktig. Svensk mjölkråvara från GMO-fria kor som får beta utomhus på sommaren gäller endast garanterat om det finns en röd Arlako på produkten.”http://cornucopia.cornubot.se/2010/06/dansk-gmo-mjolk-fran-instangda-kor-i.html

elephant-with-blind-men

5. Har inget att invända mot analysen bortsett från att Hr King glömt bort vad som skapat den ekonomiska tillväxten under de goda åren. Nämligen obegränsad tillgång på billig fossilenergi som olja, kol och gas. Vi glider nu allt djupare in i en brist på billig energi med oljepriser över 100 dollar per fat under kommande år, som inte ger tillräckliga ekonomiska marginaler för att kunna hålla igång våra samhällen. En förnekelse om att vi passerat peakoil och där bristen går hand i hand med dyrare olja med sämre marginaler. Ordf i ASPO Sverige http://www.di.se/artiklar/2013/10/8/tiden-av-tillvaxt-ar-forbi/

6.Har alltid funderat på hur det ska gå till att skapa en bättre värld. Nu har jag fått svaret från Postkodlotteriet i en uppmaning ”Tillsammans för en bättre värld”!
Jag ombeds därför:
”prova på turen på skraplotter och Bingo hos PostkodLotteriet. Just nu får du som ny spelare:
100 kr gratis att spela Bingo för
• 200 kr bonus när du gör din första insättning om minst 100 kr
• Vackra eldlyktor när du gör din andra insättning om minst 250 kr (värde 399 kr)”
Som sagt min uppmaning är ”Tillsammans för en bättre värld” med Postkodlotteriet!

7. Bloggen Cornucopia har nosat upp en artikel om vådorna med att äta GMO-livsmedel.
”En omfattande studie av hälsoeffekterna på de djur som utfodras med Monsantos giftindränkta GMO-foder har gjorts i USA, och resultaten är alarmerande. Djur, i det här fallet grisar med en matsmältning som liknar människors, får omfattande mag- och tarmskador samt problem med fertiliteten”
Jag vet sen tidigare att GMO-majs som skickas i stora säckar som katastrofhjälp ratas av djur. Däremot äts GMO av människor utan urskiljning! Är man hungrig så är man.
http://newsvoice.se/2013/07/29/alarmerande-ny-studie-om-monsantos-grisfoder/

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (9 votes, average: 4,11 out of 5)
Loading...

2 comments to Notiser i omvärlden som förvånar och borde läsas !

 • jeppen

  1. Tight oil kostar cirka 20 dollar/fat att utvinna. Resten är markleasing, skatter och vinst, dvs pengaflyttande. Tight oil och gas är helt klart billigt nog för att driva samhället.

  3. Shell är helt enkelt sen på bollen och har inte kompetens och volym att konkurrera med de etablerade, mindre, hungriga spelarna. Shale-revolutionen fortsätter explosivt, och det skulle den inte göra om det inte vore otroligt lönsamt.

  4. Bra – GMO är en av framtidsbranscherna som vi i Sverige bör omfamna och utveckla.

  6. Oj, grattis till reklamavtalet.

  7. GMO-mat är förstås som all annan mat. Ganska måttligt insatt att hävda den där typen av effekter.

 • Jeppen, du är på alerten som vanligt, och lever ditt eget liv i din fantasibubbla. Se till att du får lite syre så att du inte blir helt omtöcknad! Brukar normalt inte kommentera din inlägg i likhet med mina kollegor ute i bloggvärlden, men gör det idag vilket blir ett undantag. Är man förvirrad måste man också bli sedd och bekräftad!

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!