Kalender

september 2013
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Slumpmässigt inlägg

Här dog kärnkraftrenässansen.

Antal besökare

  • 58Besökare idag:
  • 137Besökare igår:
  • 852Besökare förra veckan:
  • 1470Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

  • Don’t expect the world economy to resume its prior growth pattern after COVID-19 27 maj, 2021
    Most people seem to think that the world economy is going through a temporary disruption, caused by a novel coronavirus. As soon as COVID-19 goes away, they expect the economy will be back to normal. I think that this assessment is overly optimistic. The way I see the situation, the world economy was already having […]
  • OPEC Update, June 2021 13 juni, 2021
    The OPEC Monthly Oil Market Report for June 2021 was published this past week. The last month reported in each of the charts that follow is May 2021 and output reported for OPEC nations is crude oil output in thousands of barrels per day (kb/d). In the charts that follow the blue line with markers […]

Reinfeldt förde Obama bakom ljuset kring svenska utsläpp och tillväxt!

Print Friendly, PDF & Email

”Tillväxt är på allas läppar och jag försökte belysa tillväxtfrågan utifrån det som jag skrivit i min bok. (”Peeking at Peak Oil”) -Under den gemensamma presskonferens som statsminister Fredrik Reinfeldt och president Obama höll den 4 september gjorde statsministern följande uttalande:

”Sweden has reduced greenhouse gasses emissions by 20 percent since 1990 while GDP at the same time has increase by 60 %. So there is no contradiction between economic growth and the protection of environment.” (2:28 in på presskonferensen, http://www.regeringen.se/sb/d/13710/a/222743) Ungefär liknande uttalanden gjorde även Göran Persson då han var statsminister.” Så skriver Kjell Aleklett på sin blogg om att slå dunster i USAs president Obama och fortsätter:


energitillfc3b6rsel-i-sverige”Om man studerar den förändring i energitillförsel som Sverige haft från 1970 fram till 2010 så ser vi att vi 1970 använde 368 TWH olja och kol. Denna konsumtion hade år 1990  reducerats till 230 TWh olja, naturgas och kol. Med undantag av 2009 har tillförseln varit ungefär konstant 230 TWh från 1990. Omräknat till koldioxid motsvarar det utsläpp med jämförbara förhållanden. Det är ingen minskning med 20% från 1990 till 2010.
Jämfört med 1970 har vi däremot en minskning med 37% och från 1980 med 24%. Jag tror att statsminister Reinfeldt använde fel årtal i sitt anförande. Vad det gäller ekonomisk tillväxt, anger riksbanken, att vi sedan 1970 haft en ungefärlig tillväxt med 2% per år. Från 1990 motsvarar det grovt 55% till 60% som förmodligen är det mer korrekta värdet. Om vi tar 1980 som utgångspunkt, så har vi en tillväxt som nästan är 90%. Oavsett vilka siffror som är korrekta så har Sverige haft en tillväxt utan ökade utsläpp av koldioxid. Detta tar statsminister Reinfeldt, som bevis för att det inte finns några motsägelser mellan ekonomisk tillväxt och att skydda miljön.

I denna slutsats finns ett fundamentalt misstag, man diskuterar inte transporternas betydelse för ekonomisk tillväxt. Från 1970 har Sverige stängt de oljeeldade värmekraftverken för elproduktion och slutat att använda olja för uppvärmning. Där har vi minskningen i oljeanvändningen. Kolkonsumtionen har ökat något och naturgas är nu ett nytt bränsle i Sverige. Vi vet att konsumtion av varor och tjänster är den viktigaste komponenten i ekonomisk tillväxt och för att skapa konsumtion måste råvaror och produkter transporteras och företag och vi som kunder använder transporter för att konsumera dessa produkter.
För att studera den verkliga kopplingen mellan tillväxt och klimatpåverkan måste vi därför studera transportsektorns utveckling från 1970 och framåt.Från Energimyndighetens Energiläget 2012 hämtar vi figur 10.
energi-transportsektorn 1970 2010
Här ser vi att energianvändningen ökat med 74% sedan 1970. Den förnybara andelen har visserligen ökat från 3% till 6% men den största delen av ökningen från 1970 är olja. Det är intressant att notera att vi under 2009 hade en negativ tillväxt och att oljekonsumtionen minskade, medan den på nytt ökade 2010 då vi hade positiv tillväxt.Slutsatsen blir att Sverige inte haft någon tillväxt från 1970 utan att vi samtidigt haft en ökad oljekonsumtion för transporter. Sambandet tillväxt och ökade utsläpp är mycket tydligt.”

Så intresserad och lite vet vår statsminister om svenska utsläpp och  om sambandet mellan ekonomisk tillväxt och utsläpp av koldioxid från fossila bränslen. I samtalet med Obama briljerar Reinfeldt  som vanligt med sin bästa gren – tvärtomspråket. Att säga en sak men mena något annat. Allt fler svenska medborgare börjar nu upptäcka detta, men hur skulle Obama kunna känna till tvärtomspråket?

Läs hela Alekletts inlägg på hans blogg som tar upp flera intressanta aspekter på peakoil från ett NOG seminarium innevarande vecka. ASPO Sverige har tidigare skrivit flera inlägg om svensk decoupling. Ekonomisk tillväxt med minskade utsläpp.
Sverige som nation lever i en myt om vår egen förträfflighet

Myten om decoupling

Annie Lööf (C) pratar i nattmössan-Sverige har inte genomgått decoupling

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (12 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!