Kalender

juli 2013
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Slumpmässigt inlägg

Järnvägstransporter

Antal besökare

  • 49Besökare idag:
  • 118Besökare igår:
  • 957Besökare förra veckan:
  • 167Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

  • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
    Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
  • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
    Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
  • The 10th planetary boundary: Salt 29 november, 2023
    Preface. Rockström J et al (2009) famously proposed that there are 9 Planetary Boundaries: Exploring the Safe Operating Space for Humanity in Ecology & Society that pose existential threats. This study’s authors propose adding a 10th boundary: Safe and sustainable salt … Continue reading →

Egypten dömt till fortsatt kaos utan sina oljeintäkter!

Print Friendly, PDF & Email

Egypten går in i ett nytt kaos igen och våra traditionella gammalmedier lyckas ännu en gång missa de grundläggande orsakerna till Egyptens problem – en skenande befolkningstillväxt, sinande naturresurser och en ständigt försämrad betalningsbalans. Tyvärr var  denna utveckling identifierbar och tydlig  redan för flera år sedan och har nu bara blivit mer sann än tidigare.

För första gången, enligt egyptiska centralbankens siffror, har landet i år officiellt blivit en nettoimportör av olja, och är för närvarande beroende av sin naturgasexport på 2 miljarder dollar, för att återställa sitt tidigare överskott.

I Oktober 2012 skrev tidningen Egypt Independent en artikel ”Egypten är i obalans i sina utlandsbetalningar”där man försöker förklara situationen:
”Även om många människor oroar sig för importökningar av energi- och livsmedel, som köps från utlandet, är  inte detta huvuddelen av importen. Den viktigaste problemställning är inte mat, utan insatsvaror och halvfabrikat. Det är varor som egyptiska tillverkare behöver för att tillverka en slutprodukt för export eller inhemsk konsumtion. De utgjorde 46 procent av den totala importen under 2011/12.

Egyptens importVete och majs, är de två viktigaste importerade livsmedlen, som utgör 6,3 procent av importvärdet och energi utgör 17 procent. Men mat- och energiimporten tynger den egyptiska budgeten, eftersom subventionerad mat och energi utgjorde 28 procent av alla statliga utgifter under 2011/12.

Slutligen genererade export av petroleumprodukter ynka $ 1,4 miljarder dollar i överskott. Det är mer än hälften jämfört med året innan, och en fjärdedel av vad oljeexporten genererade under åren 2009/2010. Exportlandmodellen talar sitt tydliga språk. ”

 

Slide4

Krisen i Egypten var helt förutsägbar och har sakta utspelats under flera år. Om man ville uppleva “limits to growth” i verkligheten så var det bara bara att titta på Egypten. När kommer människor i mainstreammedia  börjar nämna de till synes självklara, grundläggande orsakerna till krisen i Egypten!

Lösning för Egypten måste vara att ta itu med befolkningsökningen! Nationen är långt bortom sin förmåga att mätta sin befolkning. Egypten är en nettoimportör av kalorier för livsmedel till medborgarna (främst vete) och kommer inom ett år eller två att bli en nettoimportör av kalorier för industriell konsumtion (olja redan nu och gas / el snart). Och vad exporterar Egypten i utbyte?

Egyptens premiärminister förklarade för ett tag sedan att en 10 årsplan skulle fokusera på olja och turism, som främsta källorna till framtida intäkter för landet. Det är mycket tveksamt att detta kommer att rädda landet från fullständigt kaos och i värsta fall ett inbördeskrig.

egypt_oil_prod_cons_exp_1965-2012

Och framför allt är det endast en önskedröm att Egypten återigen skulle kunna bli en nettoexportör av olja. Och många människor oroar sig för importökningen av energi- och livsmedel.

Bloggen Energy Trends har skrivit om Egypten många år och summerar upp läget och publicerar många referenser.

Bloggen Cornucopia har också skrivit en välbalanserad och initierad artikel om Egypten och oljan.

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (17 votes, average: 3,82 out of 5)
Loading...

5 comments to Egypten dömt till fortsatt kaos utan sina oljeintäkter!

  • Mats Eriksson

    Hej, kan även det stora flödet av us-dollar över världen ha påverkat till det sämre för egypten som det gjort för länder i sydamerika?

  • Hej Mats! Bra fråga men utan svar från min sida. Kanske någon som läser din fråga svara.

  • jeppen

    Ledsen att jag inte gett sedvanlig kritik på ett punktligt vis – skyller på semesteråtaganden. Men bättre sent än aldrig!

    Livsmedel är tämligen betydelselöst i dagens samhälle, eftersom det är så billigt. Om man tittar på nettoimport/export av livsmedel så står verkligen inte Egypten ut. Japan har ett värre läge exempelvis.
    http://www.indexmundi.com/blog/wp-content/uploads/2013/02/agricultural-imports-and-exports.png

    De flesta nationer har ingen olja att tala om, så Egyptens relativt goda tillgång är förstås en styrka relativt andra länder.

    Befolkningstillväxten är inget man kan eller vill göra något åt. Vi som kan vår Rosling vet att det mesta av befolkningsökningen består av demografisk tröghet, när pyramiden blir en rektangel under låga födslotal per kvinna.

    Egyptens problem är helt uppenbart avsaknaden av stabila marknadsliberala regelverk och institutioner.

  • Jeppen, dina återkommande ”gubben på tvären”-åsikter är alltid lika självklara, åtminstone för dig. På en punkt kan jag ge dig rätt att överbefolkningen är svår att tackla. Den har sin gång allt enligt A Rosling. Men att ”stabila marknadsliberala regelverk och institutioner” skulle vara den enda rätta medicinen för Egypten är du nog ganska ensam. Då har man inte förstått så mkt om Egyptens reella problem!

  • jeppen

    Med ”ganska ensam” antar jag att du menar att nationalekonomernas andel av befolkningen är låg? Det kan jag hålla med om.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!