Kalender

maj 2013
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Slumpmässigt inlägg

ASPO och twitter

Antal besökare

 • 86Besökare idag:
 • 62Besökare igår:
 • 680Besökare förra veckan:
 • 2166Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • How Energy Transition Models Go Wrong 18 juni, 2021
  I have written many posts relating to the fact that we live in a finite world. At some point, our ability to extract resources becomes constrained. At the same time, population keeps increasing. The usual outcome when population is too high for resources is "overshoot and collapse." But this is not a topic that the […]
 • February Non-OPEC Oil Production Sinks 19 juni, 2021
  A post by Ovi at peakoilbarrel. Below are a number of oil (C + C ) production charts for Non-OPEC countries created from data provided by the EIAʼs International Energy Statistics and updated to February 2021. Information from other sources such as OPEC, the STEO and country specific sites such as Russia, Norway and China is used […]
 • The orbiting solar power fantasy 22 juni, 2021
  Preface. This 2020 article “Solar Power Beamed Down To Earth From Space Moves Forward” will leave you all warm, fuzzy, and unworried about the future. The Scientists Will Come Up With Something.  But that’s because you know little to nothing … Continue reading →

Vi närmar oss tillväxtens gränser- tecken finns, menar Gail Tverberg

Print Friendly, PDF & Email

Vad begränsar vår möjlighet att bli  fler människor i den värld vi lever i? Är tillgången på färskvatten en sådan  begränsande faktor? Och vad betyder utsläppen av koldioxid? Har vi tillräckligt med billig energi och kapital för att fånga in och lagra koldioxid i berggrunden med CCS-teknik? Är problemet brist mat, kanske på grund av förstörd mark, brist på vatten etc. Finns det alltid energibaserade lösningar? Frågan blir återigen, om medborgarna har råd med livsmedel som produceras på ett mer energikrävande sätt. Till exempel långa transporter, uppvärmda växthus, mer konstgödsel och kemikalier etc.  Att odla mat förutsätter god tillgång på fossil energi, främst olja, gas och flytande bränsle som diesel.
Och visst vi har gott om uran, men där har vi i likhet med annan lagrad energi skördat de lägst hängande frukterna. För att inte tala om alla andra problem, med risker och säkerhet, lagring av uttjänt bränsle etc.

Gail Tverberg publicerar återigen en läsvärd artikel på sin blogg ”Our Infinite World”. Där sammanfattar hon sin bakgrund och  varför hon började intressera sig tillväxtens gränser och vår ödesfråga- tillgången på energi främst olja och hur detta påverkar ekonomin och våra samhällen.

Kostnaderna för energi tenderar att öka, eftersom kostnaden, både för  kapital och mer energi, krävs för att få fram energi ur nya fyndigheter (och energin som utvinns har ett allt lägre energikvalitet.) En sådan kostnadsökning inträffar, när vi närmar oss tillväxtens gränser. Delvis på grund av utvinningen från befintliga energitillgångar minskar (längre ner i resurstriangeln som visas i figuren), och dels för att vi får ökade problem med föroreningar. BP Deepwater Horizon-katastrofen år 2010 är ett bra exempel. Kostnaden för föroreningar och koldioxidutsläpp  måste alltså adderas till kostnader för att få fram energin.
Kol har en molekylvikt på 12, medan koldioxid har 44.

Om vi skapar koldioxid från kol, är den koldioxid vi producerar betydligt tyngre och mer skrymmande än det kol som vi brände för att göra till exempel el. Det kommer att gå åt mycket energi för att lagra denna koldioxid under jord på en lämplig plats. Därför får vi ett annat problem att lösa – Finns det tillräckligt med kapital och billig energi av rätt typ tillgänglig? För att lagra den ”tyngre” koldioxiden?

”Vårt finansiella system har byggts under förutsättning att den ekonomiska tillväxten kommer att fortsätta på obestämd tid. Det finns en betydande risk för att nuvarande recession kommer att förstärkas av stigande kostnader för olja. Detta kommer att dämpa nuvarande ekonomiska tillväxt. Vi vet detta från bl a en aktuell analys vad som hänt historiskt (Peter Turchin och Sergey Nefedov, Secular Cycles, Princeton University Press, 2009). När tidigare civilisationer kollapsat, har det skett av ekonomiska skäl. Kostnaderna för att styra och driva samhällena blev för stora, för att kunna finansieras med skattintäkter från medborgarna. Risken är överhängande att dagens ekonomier når samma slut.
 -Varför är det så få som insett detta? Varför skulle jag kunna kasta ljus på de verkliga effekterna av tillväxtens gränser? , undrar Gail Tverberg.  

Gail Tverberg försöker svara på detta!

Hon berättar att intresset för oljans betydelse för ”tillväxtens gränser” började med Leggett’s book ”The Empty Tank: Oil, Gas, Hot Air, and the Coming Global Financial Catastrophe” från 2005. Fortsatte med fler publicerade artiklar i ämnet som slutligen ledde fram till starten av bloggen ”Our Infinite World”. Bloggen ”The Oil Drum” hakade på och gav Gail T möjlighet att publicera sig där. Detta gav henne värdefulla kontakter och mer insikter. Hennes arbete har nu även publicerats i akademiska sammanhang, bl a artikeln ”Financial Issues Affecting Energy Security”, som snart kommer ut som bok med namnet ”Energy Security and Development–The Changing Global Context, (B. S. Reddy and S. Ulgiati Eds., Cambridge Scholars Publishing, 2013).

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (7 votes, average: 4,29 out of 5)
Loading...

3 comments to Vi närmar oss tillväxtens gränser- tecken finns, menar Gail Tverberg

 • Varrrmt tackkk, Martin, för Din Kamp för framtid till våra Barn och deras efterkommande!!!

  ”Vi närmar oss tillväxtens gränser- tecken finns, menar Gail Tverberg.”

  Nej, den gränsen är sedan länge överskriden. Den ligger långt bakom oss. ”Miljöfrågans” gräns överskred vi för många årtionden sedan. ”Klimatfrågans” gräns överskred vi för något årtionde sedan. NU befinner vi oss i INDUSTRIALISMENS UPPLÖSNINGSERA, dvs. ”ÖVERLEVNADSFRÅGANS ruskiga rike, där jordens livsuppehållande biosfärer, VATTNEN, MYLLAN, LUFTEN, dvs. vår och allt livs födogivor, är totalt förgiftade, i stort sett oförmögna att producera ätlig, oförgiftad föda!

  VETENSKAPENS VÄRLD, SVT, presenterade i går kväll en film av Folke Rydén. Den visade analytiska resultat av forskare på miljögifter. Blodprov togs på en mamma och hennes lille son. De bodde i Stockholms skärgård. Mamman hade 45 olika miljögifter i blodet. Hennes baby hade 20 gånger högre halter av vissa av mammans gifter, varav många hade hormoniell påverkan OCH annat sjukdomsalstrande dynga.

  Forskarna hade upptäckt nya, ”okända”, ytterst oroande miljögifter. Ett av dem PFOA (tror jag giftet hette)var 7000 (SJUTUSEN) gånger giftigare än DDT!!!

  Skärgården var i stort sett TOM på sjöfågel och fisk!!!

  OM nu mänskligheten VILL överleva på sin ENDA Chans, Jorden, så finns bara EN väg att gå mot FRAMTID: HÄST & VAGN & GENUINT SJÄLVHUSHÅLL till VARJE FAMILJ PÅ JORDEN!!! Thats it!!!

 • Varmt Tackkk, för hoppingivande 6 ”GILLATRYCKNINGAR” för min kommentar här ovan! 1 ”OGILLATRYCKNING.” Denne ”Ogillande” har naturligtvis en annan lösning på hur mänsklighetens skall undgå Förintelsen, än den av undertecknads analys framsprungne. Hur ser den ut, käre ”OGILLANDE?”

 • jeppen

  @Sven-Erik: Skulle tro att vi aldrig ätit mindre förorenad mat än idag, om man inte av någon anledning bortser från ”naturliga” men skadliga bakterier, mögelsvampar och toxiner. Den moderna civilisationen ger också i allmänhet bättre luftkvalitet än forna dagars vedeldning. I Indien dör hundratusentals varje år av luftkvalitetsproblem från biomassaeldning.

  Den dag mänskligheten vill agera mer miljövänligt än vad fossilerna medger är det bara att ställa upp fler kärnkraftverk.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!