Kalender

maj 2013
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Antal besökare

 • 85Besökare idag:
 • 74Besökare igår:
 • 831Besökare förra veckan:
 • 1571Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Don’t expect the world economy to resume its prior growth pattern after COVID-19 27 maj, 2021
  Most people seem to think that the world economy is going through a temporary disruption, caused by a novel coronavirus. As soon as COVID-19 goes away, they expect the economy will be back to normal. I think that this assessment is overly optimistic. The way I see the situation, the world economy was already having […]
 • OPEC Update, June 2021 13 juni, 2021
  The OPEC Monthly Oil Market Report for June 2021 was published this past week. The last month reported in each of the charts that follow is May 2021 and output reported for OPEC nations is crude oil output in thousands of barrels per day (kb/d). In the charts that follow the blue line with markers […]

Råvaror bakom Frankrikes krig i Mali

Print Friendly, PDF & Email

Den official bilden över Frankrikes intåg i konflikten i Mali har varit att stoppa Islamiska fronten i norr från att ta kontrollen och bli ett näste för Jihad. När Frankrike började sin bombkampanj den 11 januari så hade parterna kommit överens om vapenvila.
Vad är det som driver Frankrike att starta ett krig på egen hand med bristande suport från några allierade. Det finns inte olja, gas eller andra primära resurser i landet, utan det är Uran med ett dubbelt perspektiv, på kort och lång sikt som ligger bakom.
På kort sikt kan Mali’s urantillgångar räcka till 10 laddningar av en GW anläggning. På kort sikt är det transporterna av Uran genom Mali från Niger som är viktiga för Frankrike. Niger har bland dom största resurserna av Uran i världen.

Urantillgångar

Båda länderna är före detta kolonier till Frankrike och i Niger har en ny rival dykt upp, Kina som skaffat tillstånd för gruvbrytning i landet.
Enligt World Nuclear Association så var 2012 andra året i rad som utvinningen av Uran har minskat. Det kanske så att vi får börja prata om Peak Uran. Och är det något land som är så förknippat med kärnkraft så är det Frankrike så för deras del står mycket på spel för industrilandet där 83% av elen kommer från kärnkraft.

Detta krig är sången av den stolta Galliska tuppen, men kanske den sista.
Cassandra’s legacy: The Song of the Gallic Rooster.

__________________
Antal lästa gånger: 95
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (5 votes, average: 3,40 out of 5)
Loading...

2 comments to Råvaror bakom Frankrikes krig i Mali

 • Johan Doe

  På kort sikt är det transporterna av Uran genom Mali från Niger som är viktiga för Frankrike. Niger har bland dom största resurserna av Uran i världen.

  Australien är en av världens största producenter av uran. De producerade 2012 8 244 ton uran.

  Säg att man skulle få för sig att frakta den yellowcake som produceras där med ett Antonov-plan som klarar att frakta 250 ton. Hur många vändor skulle då behövas? Jo, ca 8 244/250 =~ 33 st.

  Jag tänker att det bara skulle vara enklare att flyga ut uranet direkt från Niger. Håller du med?

 • jeppen

  Det finns ingen peak uran på horisonten – det finns så otroligt mycket i marken att tanken är absurd. Att det produceras mindre uran beror förstås på fallande priser efter Fukushima och de påföljande kycklingfasonerna i framförallt Japan och Tyskland. Reaktorer står aldrig still av bränslebrist eller ens höga bränslepriser, och det kommer heller aldrig hända.

  Idén att Frankrike skulle vara i Mali pga uran är bara en peaker-sekterists tvångsmässiga behov av att tolka allt i termer av resursbrist. Det finns noll verklighetskontakt i det.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!