Kalender

april 2013
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Antal besökare

 • 214Besökare idag:
 • 238Besökare igår:
 • 1394Besökare förra veckan:
 • 1764Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

Peak Oil Demand ger 20% av dagens CO2-utsläpp - 2050

Print Friendly, PDF & Email

Det skriver en mycket begåvad person, Gail Tveberg , som i all bedrövelse ändå ger oss hopp om minskade utsläpp ända ned till 20 % av vad vi släpper ut idag. Och det bästa av allt det är bara att slå sig till ro. Ekonomins söderfall får återverkningar på energianvändningen som till 85 % är fossil som i sin tur kraftigt minskar CO2-utsläppen.

Dessvärre kommer inte denna omställning att ske smärtfritt utan under stor vånda och mycket elände. Medborgarna kommer att fara mycket illa. Och påbörjar man sin omställning tillsammans med andra så landar man säkert mjukare. Men CO2-utsläppen fixar vi! Gläds åt detta, denna första vårdag, enligt meteorolog Lage Larsson på Svt!

Så här skriver Gail Tverberg i artikeln Peak Oil Demand is Already a Huge problem:
”Resten av världen (inte den gamla världen) växer nu snabbt, men någon gång framöver kommer de också att börja nå sina gränser. En av dessa gränser kommer att vara brist på exportmarknader.
En annan är bristen på reservdelar, eftersom företag i USA, Europa och Japan misslyckas av ekonomiska skäl. Vissa av dessa gränser kommer att bero på föroreningar och brist på färskt vatten.

Effekten av dessa gränser kommer också att höja kostnaderna. Till exempel, kan brist på vatten lösas genom avsaltning, men detta ökar kostnaderna. Brist på reservdelar kan lösas genom att bygga en ny fabrik för att göra reservdelar. Föroreningsproblem kan mildras genom bättre kontroller, men dessa åtgärder tillför hela tiden kostnader. Dessa högre kostnader, när de förs över på konsumenterna kommer också att leda till minskad efterfrågan på varor och samma typer av problem som i oljeexporterande länder. Således kommer dessa länder också få ”efterfrågetopp” problem, på grund av stigande priser, knutna till de gränser som nås.

Framtida energikonsumtion

Om det finns något positivt med allt detta, så är det att världens CO2-utsläppen sannolikt kommer att börja falla ganska snabbt, på grund av Peak Oil Demand. Världens CO2-utsläpp kan mycket väl sjunka under 20% av dagens nivåer före 2050.

I det scenario som jag visar, reduceras energiförbrukningen snabbare än prognoserna som presenterats av Energy Watch Group. Sådana prognoser tar inte hänsyn till ekonomiska överväganden, så de är troligen överdrivna.”

Så visst finns det hopp oavsett om man sitter stilla i båten eller gör något!

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (4 votes, average: 3,75 out of 5)
Loading...

3 comments to Peak Oil Demand ger 20% av dagens CO2-utsläpp – 2050

 • robban

  Här pratas mycket om gränser, som när de uppnås orsakar ökade kostnader, som sen drabbar konsumenterna och dessa kostnader mäts i pengar. Men där finns ytterligar ett steg, den yttersta gränsen för allt vi kan göra på planeten och som vi har svårt att se för det mäts inte i pengar utan i rella värden, som t ex exergi. Denna exergi kommer från naturen och byggs upp av solljus. Denna förmåga är mycket begränsad och kan inte på långa vägar underhålla vårt industrisamhälle, varför naturen utarmas. Naturen kommer därför att förändras efter principer – bl a det naturliga urvalet – som gällt ända sen livets uppkomst på planeten. Denna förändring medför att många arter kommer att utrotas och nya, bättre anpassade till de nya villkoren, kommer att ta deras plats.
  Mänskligheten lever fortfarande i en bubbla där vi tror vi kan fortsätta bygga ut världen genom att förbruka naturen. Det går nog ännu en kort tid men till priset av en förrödd natur med mycket små möjligheter att ta hand om kommande generationer. Skit i framtiden och kör hårt, livet är kort!

 • David Bennett

  Peak oil och fullständig samhällelig kollaps är det enda som kommer att göra att planeten kanske undviker alla positive feedbacks (frusen metan som tinas upp) som finns.
  Det kommer att göra ont, det är ingen tvekan om det men hur ont det gör kan vi faktiskt påverka. Främst genom en permakultur-baserad omställning till lokala, cirkulära och low-carbon samhällen.
  Men det vet väl alla som kommer hit. Eller hur? #preachingtotheclergy

 • robban

  Förra gången Homo Sapiens stod inför ett stort existentiellt hot så ”löste” vi det genom att gå över tilljordbruk och resultatet av det ser vi idag med bl a 7 miljarder människor på planeten. Just detta är det som är grunden till dagens svåra problem och nu pratar vi åter om ”lösningar” på detta problem. Jag tror problemets natur handlar om människans förmåga att undanröja egna motgångar till nackdel för allt annat levande, dvs vi kan inte acceptera det naturliga urvalets diktatur i naturen, och en sådan kamp kan vi naturligtvis aldrig vinna, även om vi har Gud med oss.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!