Kalender

april 2013
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Slumpmässigt inlägg

Marken under Fukushima spricker

Antal besökare

 • 87Besökare idag:
 • 74Besökare igår:
 • 833Besökare förra veckan:
 • 1573Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Don’t expect the world economy to resume its prior growth pattern after COVID-19 27 maj, 2021
  Most people seem to think that the world economy is going through a temporary disruption, caused by a novel coronavirus. As soon as COVID-19 goes away, they expect the economy will be back to normal. I think that this assessment is overly optimistic. The way I see the situation, the world economy was already having […]
 • OPEC Update, June 2021 13 juni, 2021
  The OPEC Monthly Oil Market Report for June 2021 was published this past week. The last month reported in each of the charts that follow is May 2021 and output reported for OPEC nations is crude oil output in thousands of barrels per day (kb/d). In the charts that follow the blue line with markers […]

Lågt oljepris leder till ekonomisk peakoil

Print Friendly, PDF & Email

I Gail Tverberg senast analys,  sammanfattar hon sina tankar om oljeanvändningen i världen och oljeprisets betydelse för våra djupt skuldsatta länder. Gail Tverberg menar att vi ligger väldigt när punkten för ”tillväxtens gränser'”, vilket avspeglar sig på många sätt. Bl a med färre människor i arbete till allt lägre löner. En påspädning av penningmängden inte bara i USA utan även i EU och Japan, som inte ger någon effekt. Det föreligger en stor risk för en allmän världsbankrutt.

Läs Gails senaste inlägg på bloggen Our Infinite world: Är det så att låga oljepriser ledde till ekonomisk peakoil.?

 

Priser och oljeproduktion

”Höga oljepriser gör länder som använder stora mängder olja, mindre konkurrenskraftiga. Jämfört med länder som förbrukar mindre bränsle i allmänhet, och mindre olja i synnerhet.

Problemen med finanskrisen 2008 års är att den aldrig blev riktigt löst. Bristen på tillväxt i världens oljeförsörjning kvarstår, och denna brist på tillväxt i världens oljeförsörjning fortsätter att hålla tillbaka tillväxten i världsekonomin, särskilt i industriländerna. Vi har fram till nu inte känt av effekterna så mycket, eftersom med ett växande budgetunderskott, har problemen i stor utsträckning flyttats från den privata till den offentliga sektorn. (Gäller främst USA, medan den privata skuldsättningen dominerat svensk ekonomi)

Den finansiella läget i världen är fortfarande en krutdurk. Och jämvikten bibehålls fortfarande genom rekordlåga räntor, fortsatta offentliga underskott och påspädning av penningmängden, genom bl a QE-program i USA (kvantitativa lättnader) och inom EU. I en ändlig värld, kan skulden inte fortsätta växa i all oändlighet. Men om tillväxten av skulderna stannar av för gott och i stället växlar över och minskar, skulle vi hamna i en ännu värre ekonomisk oreda än 2008. I själva verket, skulle en sådan förändring sannolikt leda till proportioner som skulle likna -tillväxtens gränser.

Lägre oljepriser visar att efterfrågan minskar. (Kostnaden för utvinning blir dock inte lägre!) Den lägre efterfrågan på olja verkar vara relaterade till sämre resultatrapporter för första kvartalet 2013, vilket i sin tur åtminstone delvis hör samman med uteblivna skatteutbetalningar för Social Security (USA), som började 1 januari 2013. Ingenting kommer med nödvändighet ske snabbt, men resultatrapporter för nästa kvartal kommer att ge fler nedskärningar. Företag med dåliga resultat kommer sannolikt att avskeda anställda, och dessa arbetstagare kommer att ansöka om arbetslöshetsersättning. Så småningom kommer vi att se allt fler bevis för recession.

Vad väntar oss framöver? Kommer världsekonomin att stå pall?

Det är inte uppenbart att det, den här gången, med nödvändighet kommer att leda till att vi går över för gott till en situation där de långfristiga skulderna krymper. Men det kommer att föra oss ett steg närmare den tidpunkten, åtminstone i USA, och förmodligen också i Europa och Japan.

Oljetillgången i världen får inte minska mycket och det får inte gå för snabbt. Om vi har tur, kommer efterfrågan på olja att studsa tillbaka och föra priserna uppåt igen, som under 2009-2010. Men med alla de skuldproblem som finns runt om i världen, är det möjligt att det smittar av sig och en allmän betalningsinställelse inträffar med statsbankrutt  i ett land som sprider sig till andra länder.

Detta är vad som är det verkligt skrämmande.”

 

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (4 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

1 comment to Lågt oljepris leder till ekonomisk peakoil

 • jeppen

  Gail är verkligen peak oil-världen Lena Mellin.

  Tänk er ett ”wow, vilken insikt” efter vart och ett av dessa citat:

  * Den finansiella läget i världen är fortfarande en krutdurk.
  * I en ändlig värld, kan skulden inte fortsätta växa i all oändlighet.
  * […] sannolikt leda till proportioner som skulle likna […]
  * Lägre oljepriser visar att efterfrågan minskar.
  * Företag med dåliga resultat kommer sannolikt att avskeda anställda, och dessa arbetstagare kommer att ansöka om arbetslöshetsersättning.
  * Det är inte uppenbart att det, den här gången, med nödvändighet kommer att leda till att vi går över för gott till en situation där de långfristiga skulderna krymper.
  * Oljetillgången i världen får inte minska mycket och det får inte gå för snabbt.
  * Om vi har tur, kommer efterfrågan på olja att studsa tillbaka och föra priserna uppåt igen (tur!?)
  * med alla de skuldproblem som finns runt om i världen, är det möjligt att det smittar av sig […]

  Bländande! Och vilka modiga förutsägelser sen!

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!