Kalender

februari 2013
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Antal besökare

 • 13Besökare idag:
 • 66Besökare igår:
 • 523Besökare förra veckan:
 • 1796Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Is the debt bubble supporting the world economy in danger of collapsing? 17 maj, 2022
  With an ever-lower cost of debt, the economy has had a hidden tailwind pushing it long between 1981 to 2020. Now that interest rates are again rising, the danger is that a substantial portion of this debt bubble may collapse. My concern is that the economy may be headed for an incredibly hard landing because […]
 • By Gaia Gardener: On Suffering 15 maj, 2022
  Buried in the comments of the last post we discussed human overshoot and what should be done about it. I proposed our goal should be to minimize suffering and that the best path to achieving this goal is awareness of Ajit Varki’s Mind Over Reality Transition (MORT) theory. My view, in summary, is that when […]
 • Why do Natural Gas & Oil cost so much? 21 maj, 2022
  Preface. Below are excerpts from U.S. House & Senate hearings where various speakers made the case that due to tight fracked gas & oil the United States had 100 or 200 or even 250 years of Energy Independence ahead.  For … Continue reading →

Elbilen är ett stickspår

Print Friendly, PDF & Email

”Det där med 15 år skulle jag också vilja se att du backade upp med fakta.” m a o hur ska vi ha det med privatbilen och framför allt elbilen! I reportaget om Förbifart Stockholm i Uppdrag Granskning med (Reporter Z Winberg) som visades för ett halvår sedan  sedan i ”sommargranskning”,  pratade flera personer om detta faktum. Något som passerat revy utan kommentar, speciellt  då  slutsatsen var entydig – tummen ned  för elbilen.
De svenska höjdarna på Toyota ser svårigheterna med utveckla och förbättra batterier för elbilar. Fysiken har dessvärre sina begränsningar vilket många medborgare har svårt att ta till sig.  Men  japanerna har förstått!

”I bästa fall kan vi fördubbla kapaciteten”.

Men dessvärre tror vi att batterierna ska kunna få samma fantastiska utveckling som våra datorer. Sen är det lätt att glömma bort den stora inbäddade energi som behövs för att producera nya bilar, kräver tillgång på sällsynta jordartsmetaller. Och hur många metaller ingår i en Prius?  Och vem sitter på dessa reserver?

Jo Kina som i första hand kommer att använda detta för sin egen industri, t ex vindkraftverk.

Har man lite koll på de produktlivscykelanalyser som gjort för en bil så förstår man också att oljan är ett måste för att producera ett fordon. Bara för att få fram några gram metaller till katalysatorn för avgasrening behöver man bryta 3 ton malm. Dessa jordartsmetaller bryts endast i Sydafrika och Ryssland med enorma utsläpp till luft och vatten.  Sen kan man fråga sig om elen har så mycket bättre verkningsgrad än t ex dieselbränsle. Möjligen är elbilen inte fullt så energieffektiv när alla kringsystem, laddningsmotstånd och omvandlingsförluster är inräknade. EPA räknar med en energieffektivitet från kontakt till hjul på 59-61 % – att jämföra med rena bensinbilars 19 % och rena dieselbilars ca 24 %.

Så långt är allt frid och fröjd, men sen tillkommer ca 7 % förluster i elnätet, kupévärme och i vårt klimat prekonditionering av batteriet under kalla dagar – vilket tar mer energi än själva körningen på de korta sträckor som är elbilens bästa gren.

Och sen glömmer vi gärna bort att elen globalt produceras av kol, olja och naturgas till 80 %. Vilket talar emot elbilen, dessvärre.  Och jag tror inte på att Sverige och Norge med ett litet överskott av el kan välja och utveckla en helt egen infrastruktur för elbilar, tvärtemot världen i övrigt. Och EU:s behov av el.  Slutligen detta med kapital för att bygga upp en ny infrastruktur. Kommer det att finnas tillräckligt med kapital i ett finainsiellt moras, som pågår,  och nu när vi går in i en allt djupare recession och en deflation som kommer att hålla oss i en tvångströja under minst 10 – 15 år!?

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (6 votes, average: 3,33 out of 5)
Loading...

8 comments to Elbilen är ett stickspår

 • Anders K

  Enligt nedanstående debattartikel så dömer dessa forskare på Stockholms Universitet ut elbilen. Problemet är att man inte har någon koll på de kemiska processerna som sker i batteriet och de tror att man aldrig kommer att få den kontrollen på det sätt som batterierna är uppbyggda idag.
  http://www.dn.se/debatt/rena-elbilar-inte-basta-alternativet-for-miljon

 • jeppen

  Mycket i artikeln äger förstås sin riktighet – verkningsgraden är inte särskilt mycket bättre om man utgår från termisk kraft. Men det är förstås lätt att producera elen med kärnkraft (eller, om man vill slösa lite, med sol- och vind).

  Bilarnas ingående metaller går vidare att återvinna, så det finns inget särskilt problem där. Sällsynta jordartsmetaller kan utvinnas i stora delar av världen, så börjar Kina tjuvhålla på sin produktion så kommer gruvor öppnas i resten av världen. Det har redan börjat hända, förresten.

  Och att få fram kapital till allt detta är inget problem av rang. Kapital är bara siffror på bankkonton och behöver man mer kan man i värsta fall göra mer.

  Elbilens och hybridbilens stora problem är att det finns så gott om billig olja. Den dagen detta ändrar sig så blir elbilar och hybrider attraktivare.

 • Kent

  Jag skulle vilja se en fullständig livscykelanalys (EROI) på kärnkraft där man tar med följande som drivs med fossilt idag: gruvdrift, kärnkrafterverkbygge, drift, säkerhet, rivning, deponi, transporter, olyckssannering, etc.

  Jag misstänker att kärnkraft har en EROI som är i klass med solceller (EROI under 5). Det vill säga att kärnkraft är beroende av olja och kol för att bidra till samhället.

 • Thomas Larsson

  Elbilens svaghet är och förblir batteriet. En fulltankad elbil har ungefär lika lång körsträcka kvar som en bensinare där varningslampan för tom tank just har börjat lysa.

  Hybriden har viktiga fördelar jämfört med en ren elbil – längre körsträcka, mindre och billigare batteri, batteriet kan alltid vara åtminstone halvladdat vilket för vissa batterityper ökar livslängden dramatiskt. Dock är ju den primära energikällan fossil så vid bensinbrist hjälper den föga.

  Fast den senaste hypen verkar vara bränsleceller. Och det går säkert bra, om man bara har ett överskott av annan energi att framställa väte med.

 • Kent, här kommer en länk till energibloggen som försökt reda ut EROEI för kärnkraft: http://www.hoglundaberg.se/energibloggen/2011/08/eroei-karnkraft/

 • Och det var just det ”om man bara har ett överskott av annan energi att framställa väte med.” vilket är synnerligen osannolikt! Måste oxå lägga till en kommentar från David MAcKay där han på sitt tydliga sätt konstaterar att väte som bränsle hittills varit en katastrof. Ur boken Sustainable Energy without the hot Air http://www.withouthotair.com/

 • Sven Forsberg

  Toyota har mycket riktigt valt att inte satsa på rena elbilar. Däremot har Nissan satsat stort på elbilen LEAF som började säljas vintern 2010. Den har hittills sålts i 49 000 exemplar världen över.

  Jag äger själv en sådan bil och efter ett år och 2000 mil är jag mycket nöjd. Mina vanligaste resor består av 42km respektive 130 km på en laddning.

  Jag kommer maximalt 130 km på vintern och 170 km på sommaren och detta täcker alla mina nuvarande körbehov. På vintern använder jag kupévärmen vid behov (c:a 3kW), medan sätesvärmen och rattvärmen som drar c:a 50W är på mest av tiden på vintern.

  Någon omfattande infrastruktur för elbilar ser jag själv inget större behov av, jag har satt upp ett uttag i mitt garage som räcker fint för mig!

  Sveriges överskott av el 2011 enligt Svenska Kraftnät var 7234 GWh. Detta motsvarar laddning av
  7234000000kWh/(0,2kWh/km*20000km)=1.8 miljoner elbilar som kör 20 000 km årligen.
  Idag finns 1758 laddbara elbilar i Sverige.

  Slutligen,
  elbilar kan laddas från rena kraftkällor, saknar lokala utsläpp, är billig i drift och täcker de flestas transportbehov. Och, elen räcker till.

 • Erik

  Tråkigt att man har en så begränsad tilltro till utveckling av elbilar. Det behöver inte bara vara det spår vi knappt har börjat på nu utan kan vara så mycket mer.
  Glöm de bilar vi har idag och tänk lite bredare. En del människor kanske klarar sig med en liten city elbil som Renault Twizzy. Andra lösningar är elvägar i kombination med små batterier som laddas där det finns elväg och kör på batteridrift/hybriddrift annars. Detta passar både personbilar, lastbilar och bussar.
  Men glöm inte att tid och resurser är begränsade, vi måste börja nu om vi skall kunna ställa om innan oljan tar slut.

  Har svårt att se någon annan utveckling än eldrift!!

  http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article3641816.ece
  http://www.pavag.nu/8/nyheter/artiklar/2011-09-21-snart-kan-vagen-driva-bilarna.html
  http://www.renault-ze.com/sv-se/z.e.-modellprogrammet/twizy/twizy-urban-1478.html&utm_campaign=SWE+-+R+-+ElecCar_Brand&utm_medium=cpc&utm_source=google&utm_content=SWE+-+R+-+ElecCar_Brand&gclid=CJbnsq6XzbUCFdF4cAodYi4AXA

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!