Kalender

januari 2013
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Antal besökare

 • 98Besökare idag:
 • 141Besökare igår:
 • 1003Besökare förra veckan:
 • 3713Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • Unpave low traffic roads to save energy and money 22 november, 2023
  Preface. The U.S. has 4.1 million miles of roads (1.9 million paved, 2.2 million gravel). About 3 million miles of roads have less than 2,000 vehicles a day, less than 15% of all traffic. The paved portion of these low-volume … Continue reading →

Johan Schück på DN har låtit sig luras!

Print Friendly, PDF & Email

I början av januari 2013 publicerade DN genom sin samhällsekonomiska krönikör Johan Schück en artikel som ligger helt i linje med det som numera verkar vara mainstreammedias huvudsakliga uppgift och kännetecken. Att inte oroa medborgarna för en kommande brist på olja och energi utan förmedla ett hopp om en ljus ekonomisk framtid baserat på nonsens! Artikeln är dessvärre inte utlagd på nätet ännu. Johan Schück startar storstilat med att konstatera ”Nya sätt att utvinna olja och gas rubbar maktbalansen maktordningen”. Och fortsätter med ”Världskartan håller på att ritas om. USA går från att importera olja och naturgas till att bli självförsörjande och även kunna exportera”.

Sen fortsätter Johan Schück: ”Denna skiffergasrevolution får maktpolitisk betydelse …”I artikeln finna inga referenser som stöttar ovanstående resonemang och andra påståenden som ”att det rör sig om ett väldigt teknikskifte”, att ”ökningen väntas fortsätta i mycket högt tempo”.”Flera länder bedöms dessutom ha stora tillgångar på olja eller gas i sina skifferlager bl a i vår närhet Polen”.

Och det är inte någon hejd på Johan Schücks slutsatser och optimism kring detta ”teknikskifte” som är gripet ur luften. Johan Schück påstår att ”världsekonomin då blir stabilare när risken minskar för prischocker på olja och gas”. ”Minskade inflationsrisker större möjligheter för att centralbankerna att varaktigt hålla låga räntor.”

I artikeln anges endast en källa, Goldman Sachs. Den finns i en grafik över ”USAs oljeutvinning ökar rekordsnabbt”, där alla siffror saknas som förklarar staplarnas storheter! Har DN slutat med korrekturläsare? Kjell Aleklett publicerar idag i sin blogg uppgifter från EIA, USAs energiorganisation som går helt på tvärs emot Johan Schücks uppfattning:

”I detta sammanhang vill jag nämna att volymen olja från fracking är ungefär 1 miljon fat om året. Fram till 2020 visar de mest optimistiska beräkningarna en produktion på mellan 2 och 4 miljoner fat om dagen. Ni förstår säkert att denna ”fracking bubble” som man nu bygger upp mycket snart kommer att ”fracking”.

USAs och Saudis produktion av olja

Under det senaste året har många rapporter från forskare och officiella myndigheter inkl USAs egen energiorganisation ”EIA” visat att varken en kommande självförsörjning än mindre oljeexport från USA är rimlig, utan enbart fantasifoster. USA kommer alltså även i fortsättningen förbli världens största importör av olja fram till 2020, idag närmare 10 miljoner fat om dagen. I bästa fall kommer USA att kunna hejda en ökande import av olja genom det sk ”teknikskiftet”.

Det är för mig en gåta att DN nedlåter sig att publicera en artikel som denna av Johan Schück. Så dåligt underbyggd där både referenser och källor saknas. Jag undrar varifrån Johan Schück hämtat sina fakta för att kunna formulera alla osanna och felaktiga slutsatser och överdrifter? God och trovärdig journalistik bygger nästan alltid på vad som är sant och relevant inte på något eget personligt tyckande i största allmänhet. Johan Schück avslutar i god ordning med ytterligare en grumlig titt i kristallkulan och konstaterar:

”Den globala ”skifferrevolutionen” kan om möjligt behöva tämjas. Klart är redan att den inte går att stoppa.”

Jag tar mig för pannan ännu en gång och suckar. Vilken man, vilken ekonom och vilken tidning!

Här är några andra artiklar i ämnet:
Kjell Aleklett: http://aleklett.wordpress.com/2013/01/09/u-s-could-become-the-worlds-top-liquid-fuels-producer-but-how-much-does-it-matter/

Fler inlägg om fracking som vi publicerat!

Dyrare olja orsaken till lägre tillväxt.

Jaha, Herr Johan Schück, hur ska du ha det?

Myten om USA:s skiffer-olja i WEO

 

 

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (5 votes, average: 3,40 out of 5)
Loading...

7 comments to Johan Schück på DN har låtit sig luras!

 • Lars

  Är det dessutom inte så att dessa ”nya sätt att utvinna olja och gas” i sig är betydligt mer energikrävande än konventionella ? Dvs, nettotillskottet av omsättningsbar energi blir mycket lägre än vad bruttosiffrorna visar…

 • Lars, du har helt rätt. Det är en annan aspekt på fracking som jag skrivit om flera gånger tidigare, se länkar i detta inlägg. Så länge ”sedelpressarna” går för fullt på FED med regeringens goda minne genom statsobligationer kommer penningmängden öka och allt mer kapital satsas på frackingspekulationen. Nota bene få producenter tjänar pengar på oljan utan vinsterna ligger på kringverksamheter och aktiespekulationer, som har ett slut. Alla finansbubblor spricker förr eller senare.

 • Farfar

  Liknande smörja om USA,s framtida oljeoberoende stod i vår provinsialblaska i förra veckan. Man kan stilla undra om det är en styrd agenda och i så fall av vem?

 • Schuck? SUCK! Mycket ska man höra innan öronen ramlar av! Aaaj!!!

 • Jag har den senaste tiden fått flera frågor om varför Brentoljan (Nordsjöolja) handlas till sånt överpris gentemot USA:s WTI-olja. Jag har tyvärr inte haft något bra svar, men med lite letande fann jag igår något slags svar, som också ger en vink om hur framtiden kan se ut. Ser vi på ett långt tidsperspektiv så brukar WTI-oljan betalas något bättre än Brentoljan, se diagrammet nedan. Förklaringen är vad jag har förstått att WTI-oljan är av något högre kvalitet.

 • Företaget har även en pågående provborrning i Taza-fältet, vilken bör vara avslutad inom de närmaste veckorna. Det finns med andra ord läge för ytterligare positiva överraskningar under hösten. I detta fält äger Shamaran Petroleum 20 procent. I en presentation från den 26:e juni i år anges potentialen till mellan 116,5 till 603,4 miljoner fat totalt.

 • Så mycket som 1,2 miljarder fat olja kan det finnas där nere under havsbotten. Vilket naturligtvis är glädjande för världens bilister. Tyvärr är det nu så att allt är relativt. 1,2 miljarder fat olja låter mycket, men är mindre om man betänkar hur extremt mycket olja vi använder varje dag i den oljedrivna delen av världen: 86 miljoner fat. Det innebär att det nya oljefyndet räcker till max två veckors förbrukning.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!