Kalender

december 2012
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Slumpmässigt inlägg

Olja, hälsa och sjukvård.

Antal besökare

 • 104Besökare idag:
 • 141Besökare igår:
 • 1009Besökare förra veckan:
 • 3719Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • Unpave low traffic roads to save energy and money 22 november, 2023
  Preface. The U.S. has 4.1 million miles of roads (1.9 million paved, 2.2 million gravel). About 3 million miles of roads have less than 2,000 vehicles a day, less than 15% of all traffic. The paved portion of these low-volume … Continue reading →

Jaha, Herr Johan Schück, hur ska du ha det?

Print Friendly, PDF & Email

DN:s Johan Schück skriver idag i sin ekonomikrönika:

”Svensk konsumtion får allvarliga effekter på miljön”

och då skulle man tro att denne neoklassiska ekonom som in i det längsta förnekat slutet på tillväxtens eufori i en ändlig värld, att han ändrat uppfattning. Men har han gjort det?  

Johan Schück följer upp ovanstående rubrik med att slå fast motsatsen och fortsätter därmed att sprida myten om att Sverige decouplat:

”Sverige visar att det går att förena BNP-tillväxt och minskade utsläpp”.

Visserligen medger han sen att ”vår egen konsumtion är inte lika klimatvänlig när det gäller importerade varor från Kina, detta måste vi väga in om vi ska bromsa den globala uppvärmningen”! Det är ju fantastiskt, det går tydligen att lära gamla hundar att sitta!.

Nu har han i sitt resonemang alla komponenter för att dra rätt slutsats vilket han undvikit att göra de senaste 10-15 åren jag följt hans krönika i DN. I en lång övertygande? graf visar han hur Sverige gjort och skriver

”att det går att förena BNP-tillväxt och minskade utsläpp”.

I krönikan babblar han sen vidare varför vi i Sverige lyckats med denna decoupling, men han föredrar fortsättningsvis att bortse från importen av växthusgaser genom importvaror från Kina och andra länder. Sen byter han fot igen och grumlar bilden ytterligare:

”Globalt sett är effekten lika allvarlig som om tillverkningen hade skett i Sverige” ”Men slutsatsen av detta är inte att sätta stopp för importen, däremot måste man väga in även dessa klimateffekter när de svenska målen sätts upp!”

Jaha Hr Johan Schück, hur ska du ha det?

Tror du fortfarande att ekonomisk tillväxt inte är något hinder för minskade utsläpp eller inte? Det är svårt att både ha och äta kakan även om man är Folkpartist eller företräder Alliansen.

PS. I krönikan smyger han in en kommentar om oljefracking som avslöjar en total förvirring och brist på verklighetsuppfattning. Vilka källor, fakta, oljeexperter och forskning kan backa upp honom när hans skriver:

” Fracking är en effektiv men miljöfarlig metod för utvinning av olja och gas. Gör USA till exportör och kan betyda att oljepriset faller”

Johan Schück  verkar leva i sin egen ekonomiska bubbla från de goda åren, när tillväxten inte ifrågasattes utan närmaste betraktades som en naturlag. Vad är detta för journalistik som basuneras  ut i Sveriges största morgontidning? Har inte DN:s samhällskrönikör Johan Schück någon på redaktionen, som kan hjälpa honom att hålla ihop tanken och budskapet och plocka bort de allra värsta grodorna!!

DN har inte släppt artikeln/krönikan för fri läsning ännu, utan den finns endast på papper i dagens DN. Här är några fler inlägg om decoupling på ASPO Sverige! Och här mer om fracking som vi publicerat! Och här är ett rykande färsk t inlägg om fracking: http://www.asposverige.se/2012/11/dyrare-olja-orsaken-till-lagre-tillvaxt/

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (4 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

8 comments to Jaha, Herr Johan Schück, hur ska du ha det?

 • Men STÖRSTA MÖJLIGA TACKKK, Martin, för denna insikt i EN av de insiktslösas utsiktslösa tankevärd, där upp är ner, ner upp och ingenting är någonting som finns ofunnet – men oändligt värdefullt som ekonomins grund!

  Jaa, jisseees, är ännu inte behövlig medicin uppfunnen för stackarna? Vad de nu behöver är BLÖJOR och vård – dygnet runt!!!

 • Produktion av mat har en stor påverkan på miljön. Att ta hand om och äta upp mat som producerats, transporterats och tillagats är ekosmart. Exempel på hur din konsumtion påverkar miljön: Utsläppen från Sveriges köttkonsumtion motsvarar mer än 3 miljarder mil genomsnittlig bensinbilskörning.

 • Arne Haraldsson

  -”Johan Schück verkar leva i sin egen ekonomiska bubbla från de goda åren, när tillväxten inte ifrågasattes utan närmaste betraktades som en naturlag.”
  ja, så är det, helt klart ! Jag har länge irriterat mig på vad som presterats från Johan Schuck, Henrik Brors och Nathan Sacher på DNs sidor. Skulle nästan vilja kalla deras krönikor och artiklar för desinformation ! Dags att avsluta prenumerationen tror jag..

 • Jag har hört sägas att Sverige är beroende av livsmedelsimport och skulle drabbas hårt vid en eventuell blockad, så jag kollade därför upp lite hur det egentligen står till med detta. Data över livsmedelsproduktion, -import och -export hittar man lättillgängligt hos FAOSTAT . För att jämna ut lite har jag tagit medelvärdet för åren 2007-2009 och sedan summerat för olika livsmedelskategorier. Totalt produceras årligen 10,3 miljoner ton livsmedel och foder i Sverige och vår nettoimport av livsmedel och foder är 2,2 miljoner ton, så med den kosthållning vi har idag klarar vi alltså inte av vår egen försörjning. Tittar man däremot på livsmedlen uppdelat efter kategori får man dock en något mer nyanserad bild.

 • Effekts tema i detta nummer handlar om vad köttkonsumtionen betyder för vår värld. Trots återkommande larm om utsläppen som härrör från den industri­ella djurproduktionen verkar vi aldrig mätta vårt behov av varken oxfilé eller falukorv. Är köttet även kännetecknande för den totala förstörelsen av vår planet?

 • Så, i en korridor, stannade jag till. På väggarna satt fotografier av fångar, bilder som togs när de anlände till lägret. Där stod även namn och födelsedata, samt etnisk tillhörighet. Somliga polacker, andra romer, de flesta judar. Min blick fastnade på en bild av en man, rakad på huvudet och med utstående öron, född den tionde november år 1908. Han hann vistas i lägret i tre månader innan han avrättades. Han hade samma födelsedag som jag. Därefter gick färden vidare till Birkenau. Läger nummer två, dödsfabriken. Där såg jag det kända järnvägsspåret som gick rakt in i lägret, perrongen där familjer splittrades, delades in i led. De som skulle arbeta, och de som skulle direkt till gaskamrarna. Alla barn skickades direkt till gasen.

 • Återkomsten av borgarklassen har nu ändrat detta på ett genomgripande sätt. Borgarklassens intressen står direkt i strid med proletariatets diktatur och denna motsättning finns oberoende av det samarbete eller den konfrontation som råder mellan bourgeoisin och proletariatet. Om borgarklassen vill ändra sin ekonomiska ställning från att vara ett komplement till att bli dominerande och förändra sin politiska ställning från att vara underordnad till att bli den ledande, kommer den att dela och till och med lägga under sig statsmakten. Därför utgör tillkomsten av en borgarklass ett latent hot mot proletariatets diktatur i Kina.

 • Kopplingen mellan konsumtion och miljö är alldeles uppenbart, men något som många inte vill höra. Först och främst ökad ekonomisk utveckling, och sedan miljön, det är den typiska slutsatsen världens nationer kommit fram till.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!