Kalender

november 2012
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Antal besökare

 • 49Besökare idag:
 • 118Besökare igår:
 • 957Besökare förra veckan:
 • 167Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • The 10th planetary boundary: Salt 29 november, 2023
  Preface. Rockström J et al (2009) famously proposed that there are 9 Planetary Boundaries: Exploring the Safe Operating Space for Humanity in Ecology & Society that pose existential threats. This study’s authors propose adding a 10th boundary: Safe and sustainable salt … Continue reading →

Havsytan stiger snabbare än beräknat!

Print Friendly, PDF & Email

Havsnivån stiger snabbare än vad modellerna säger och geologen Bill Hay från University of Colorado börjar förstå vad som händer. Vad som hittills saknats i modellerna är viktiga återkopplingar som ökar farten på allt.Det är bland annat en koppling till isen i Arktis, inlandsisen på Grönland, jordens fuktighet och grundvattnet.
Isen som smälter bidrar i sig inte till högre havsnivå, men det blir en effekt av att mer sötvatten frigörs i Arktis som flödar ut och ersätts med varmare havsvatten från söder. Det fungerar som en värme motor som värmer Arktis och Arktis blir än varmare och mer isfritt och detta leder till mer värme som absorberas.
Inlandsisen på Grönland kan försvinna på några hundra år under naturliga förutsättningar. Ingen vet hur fort det kan gå med utsläppen av koldioxiden som vi nu gör. Efter sommarens smältperiod på Grönland så smörjs botten av glaciären och flödet av is ökar.
Den andra återkopplingen som saknats är allt grundvatten som pumpas upp för att motverka torkan som senare tar sig ut i havet.
Alla dessa återkopplingar är positiva och ökar farten på klimatförändringen och havsytans höjning.
Jorden ser ut att ha några stabila lägen, mellan dessa så är klimatet instabilt och kan ändra sig kvickt, och nu vill systemet gå till ett nytt klimatläge under vår påverkan. Och nu efter Sandy:s härjningar längs USA:s östkust så är det inte några mm per år som påverkar utan när alla faktorer samverka som vind, lufttryck, sol och månen då blir katastrofen ett faktum.
Why seas are rising ahead of predictions: Estimates of rate of future sea-level rise may be too low.
__________________

Antal lästa gånger: 42
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (5 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!