Ekologi - Energi

Tekniken finns inte för att städa upp i Fukushima

Print Friendly, PDF & Email

Experter bedömer att det inte finns teknologi som klara av att städa upp efter härdsmältan i Fukushima.

I Reaktor 2 är strålningen för hög för dagens robotar som klarar 2-3 timmar i 73 Sievert som det nu är. Där har Tepco tittat in, men i reaktor 1 och 2 har man ingen aning om hur det ser ut. Den höga strålningen kan bero på att vattennivån på golven har sjunkit och vattnet blockerar strålningen, bränslehögen är kanske 40-50 cm tjock på golvet och täcks av en del vatten.

Nedmonteringen av de tre förstörda reaktorna kommer att ta ca 40 år. Och man börjar få svårt att få tag på arbetare. En person kan bara arbeta i 30 min per dag, 20 dagar i månaden, en månad i livet. Just nu jobbar 3.000 människor på anläggningen men 23.700 har redan jobbat där.

Top Nuclear Experts: Technology Doesn’t Yet Exist to Clean Up Fukushima – Washington’s Blog.
__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

One comment on “Tekniken finns inte för att städa upp i Fukushima

  1. Jag tror en bra grej är att förstå hur radioaktivitetsnivån kommer utvecklas. Kärnbränslet ”svalnar” förstås kontinuerligt. När man når femårs-strecket (mars 2016) kommer strålnings- och värmeutvecklingsnivån vara ungefär en tredjedel mot idag. Sen går det betydligt långsammare, men vid 20-årsstrecket har man ytterligare en halvering ungefär.

    Samtidigt kommer förstås mycket av arbetet på området handla om sanering – man kommer röja undan hotspots, spola ytor (även regn kommer ta bort en del) mm, rena kylvatten mm, så det kommer bli allt lättare att vistas på området längre perioder.

    Sen älskar förstås japanerna robotar och kommer utveckla en hel del nytt för att få jobbet gjort.

Comments are closed.