Kalender

oktober 2012
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Antal besökare

  • 27Besökare idag:
  • 97Besökare igår:
  • 759Besökare förra veckan:
  • 1610Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

  • Don’t expect the world economy to resume its prior growth pattern after COVID-19 27 maj, 2021
    Most people seem to think that the world economy is going through a temporary disruption, caused by a novel coronavirus. As soon as COVID-19 goes away, they expect the economy will be back to normal. I think that this assessment is overly optimistic. The way I see the situation, the world economy was already having […]
  • OPEC Update, June 2021 13 juni, 2021
    The OPEC Monthly Oil Market Report for June 2021 was published this past week. The last month reported in each of the charts that follow is May 2021 and output reported for OPEC nations is crude oil output in thousands of barrels per day (kb/d). In the charts that follow the blue line with markers […]

Fukushima-katastrofen utlöstes av människor och inte av tsunamin!

Print Friendly, PDF & Email

Den slutsatsen presenterades av en parlamentarisk japansk kommission, redan den 5:e  juli 2012, i en rapport till japanska parlamentet. Den har som vanligt, är jag beredd att säga, omsorgsfullt blivit nonchalerad och bortglömd av svensk mainstreammedia. Kommissionen, The Fukushima Nuclear Accident Independent Investigation Commission, är den första oberoende parlamentariska kommissionen i Japan på 66 år. I rapporten sägs att det inte var vare sig jordskalvet eller tsunamin, den 11 mars 2011, som var orsaken till olyckan – utan den mänskliga faktorn! För dem som har lite kunskap om japansk kultur, människor och värderingar är rapporten knappast sensationell, men för japanerna själv måste den svida alldeles oerhört!

Det är Maj Wechselman som gjort översättningen av denna unika rapport som i sin självrannsakan skriver:

Det som smärtsamt måste erkännas, är att denna katastrof var ”made in Japan”. Dess fundamentala orsaker finns i den japanska kulturens djupt rotade konventioner: vår reflexstyrda lydighet, vår motvilja att ifrågasätta auktoriteter, vår
hängivenhet när det gäller att ”följa reglerna”, vår flockmentalitet, vår trångsynthet…

Det är inte utan att man känner igen en del av detta, när våra egna kärnkraft kommer på tal. Bland annat från de senaste dagarnas reaktioner och uttalanden på Greepeace aktioner från miljöminister Lena Eek och säkerhetsansvariga personer på Ringhals och Forsmark. Läs bloggen Schlaug: http://schlaug.blogspot.se/2012/10/tack-greenpeace.html

Kommissionen riktar en oerhört allvarlig kritik mot ägaren av kärnkraftverket  el-operatören TEPCO, (Tokyo Electric Power Company), såväl som de två tillsynsmyndigheterna: NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency) och NSC (Nuclear Safety Commission) som skulle ha förhindrat olyckan ”alla tre misslyckades med att genomföra de mest elementära krav, som att förbereda sig inför en katastrof, beräkna sannolik förstörelse och utveckla evakueringsplaner för befolkningen i händelse av en sådan katastrof, även om alla tre myndigheter var medvetna om att en sådan kunde inträffa”

Känns det igen när vi pratar om svensk kärnkraft? Vår beredskap är god… eller?  Detta är kommisionens ordförande, Kioshi Kurokawas, budskap:

”Jordbävningen och Tsunamin den 11 mars, 2011, var naturkatastrofer av ett omfång som chockerade världen. Även om kärnkraftskatastrofen utlöstes av dessa våldsamma händelser kan den påföljande olyckan vid Fukushima Daichi Kärnkraftsverk inte ses som en naturkatastrof. Den var i grunden en katastrof utlöst av människor, den kunde ha förutsetts och förhindrats, och dess effekter kunde ha mildrats genom en effektivare mänsklig respons. Hur kunde en sådan olycka ske i Japan, en nation vars stolthet är dess internationella rykte för utmärkt ingenjörskunnande och teknologi?

Kommissionen tror att det japanska folket såväl som det globala samfundet förtjänar ett fullt, ärligt och transparent svar på frågan. Vår rapport katalogiserar en mängd fel, och medveten vårdslöshet bakom katastrofen, som lät Fukushimaverket stå oförberedd inför händelserna den 11 mars och den analyserar allvarliga brister när det gäller reaktionerna från TEPCO, tillsynsmyndigheter och regering.
För alla detaljer som den belyser, speciellt för en global publik, är det värderingarna som gav anledning till vårdslösheten bakom katastrofen. Det som smärtsamt måste erkännas, är att denna katastrof var ”made in Japan”. Dess fundamentala orsaker finns i den japanska kulturens djupt rotade konventioner: vår reflexstyrda lydighet, vår motvilja att ifrågasätta auktoriteter, vår hängivenhet när det gäller att ”följa reglerna”, vår flockmentalitet, vår trångsynthet…

Som en följd av sjuttiotalets ”oljeprischocker” påskyndade Japan utvecklingen av kärnkraft för att skapa nationell energisäkerhet. Dessa politiska mål omfattades av regering såväl som av näringslivet, den fullföljdes med samma ensidiga beslutsamhet som den som skapade det ekonomiska miraklet i Japan efter kriget…..

Med ett så mäktigt mandat, blev kärnkraften en kraft som inte gick att stoppa, immun mot granskning av det civila samhället. Dess styrmedel överläts till samma regeringsbyråkrati, som ansvarade för dess marknadsföring. Då när Japans självförtroende var på topp, tog en tät sammanvävd elit med enorma finansiella resurser allt mindre hänsyn till allting som ”inte hade uppfunnits här”.Denna högfärd förstärktes av den japanska byråkratins kollektiva tankesätt, där varje enskild byråkrats första plikt var att försvara sin organisations intressen. Detta drevs till sin spets och ledde till att byråkrater satte organisationernas intressen över deras främsta plikt att försvara samhällets säkerhet….Enbart genom att begripa detta tänkande kan man förstå hur Japans kärnkraftsindustri lyckades undvika att lära sin läxa från Three Miles Island och Tjernobyl och hur det blev accepterad praxis att motstå tillsynsmyndigheternas press och dölja småskaliga olyckor. Det var detta tankesätt som ledde till katastrofen i Fukushima Daichi kärnkraftverk.

Läs hela rapporten med Maj Wechselmans kommentarer:

http://media.wechselmann.com/2012/09/%C3%96VERS%C3%84TTNING-AV-THE-FUKUSHIMA-ACCIDENT-REPORT.pdf

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (8 votes, average: 3,63 out of 5)
Loading...

1 comment to Fukushima-katastrofen utlöstes av människor och inte av tsunamin!

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!