Kalender

september 2012
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Slumpmässigt inlägg

ASPO konferens i Bryssel

Antal besökare

 • 21Besökare idag:
 • 97Besökare igår:
 • 753Besökare förra veckan:
 • 1604Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Don’t expect the world economy to resume its prior growth pattern after COVID-19 27 maj, 2021
  Most people seem to think that the world economy is going through a temporary disruption, caused by a novel coronavirus. As soon as COVID-19 goes away, they expect the economy will be back to normal. I think that this assessment is overly optimistic. The way I see the situation, the world economy was already having […]
 • OPEC Update, June 2021 13 juni, 2021
  The OPEC Monthly Oil Market Report for June 2021 was published this past week. The last month reported in each of the charts that follow is May 2021 and output reported for OPEC nations is crude oil output in thousands of barrels per day (kb/d). In the charts that follow the blue line with markers […]

28 000 nya flygplan de närmaste 20 åren - tror Airbus

Print Friendly, PDF & Email

Både Boeings och Airbus prognoser om framtiden, är kanske ett sista försök att hålla uppe hoppet om business as usual, innan det obönhörligen kommer att braka utför för hela branschen. Både för tillverkare av plan liksom flygbolagen. Nagelfar man Boeing och Airbus prognoser för tillverkning av flygplan, vilket få mainstreammedia eller flygorganisationer verkar vilja göra, så är väl just bränslefrågan den springande punkten. Hur ska det finnas tillräckligt med fossilt flygbränsle för en expansiv flygmarknad de kommande 20 åren? Och kommer det att finnas kapital för dessa gigantiska investeringar i en kommande krympande ekonomi med recession och deflation?

”Airbus prognostiserar en försäljning av 28 000 nya flygplan under de närmaste 20 åren. Det totala värdet på flygplansköpen (28000) uppskattas till 3.900 miljarder dollar. Passagerartrafiken beräknas öka med i genomsnitt 4,7 procent/år under de kommande 20 åren”

Airbus 380

Notera att Airbus endast fick 257 st beställningar på sitt stora flygplan (A380) under åren 2001-2012. Om Airbus och framtidens flyg skriver  Daily Telegraph: http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/transport/9521533/Airbus-predicts-orders-for-28000-new-aircraft.html

Airbus menar att efterfrågan kommer från tillväxtmarknaderna bl a Kina och Indien. Och år 2031, kommer inrikesflyget i Kina att överträffa USA:s trafikflöde. Nya marknader påstås komma att utgöra mer än hälften av den totala flygtrafiken. Man hoppas på att den växande medelklassen i världen ska bli de nya flygresenärerna. Hela 5 miljarder människor på jorden förväntas enligt Airbus  ha en så bra ekonomi att de har råd att flyga, Dessutom förutsätter Airbus obegränsat med flygbränsle, nu och i framtiden!

Kampen om bränslet står mellan transportfordon och flyget, då flygfotogen och diesel framställs ur samma del av råoljan. Här kommer raffinaderierna få välja vad man ska producera, flygbränsle eller diesel. Kommer man även framgent tjäna mer pengar på diesel än flygfotogen? Idag blandar raffinaderierna  flygbränsle i dieseln. Kvaliteten höjs och därmed  går det att ta  ut ett högre pris.
Redan idag råder ett underskott på diesel inom EU, vilket våra svenska köpare av dieselbilar inte förstått. Räddningen just nu för att undvika ransonering finns i USA, där EU:s överskott av bensin kan växlas mot överskott av diesel som produceras i USA. Allt enligt Globala Energisystem i Uppsala.

Ytterligare en komponent som hotar tillgången på flygbränsle är Pentagons och tyska försvarsmakten beslut att bara använda flygbränsle till alla motorer på land, i luften och till sjöss!
Kanske ska tillägga att flyget och flygbränslet sen begynnelsen i stort sett är skattebefriad. Ett globalt beslut från 1950-talet genom flygbolagens samarbetsorganisationen IATA. Det betyder att det blir svårt för de olika länderna att sänka skatterna på bränslet för att stötta flyget. Såvida inte olika stater går in och subventionerar bränslet, men då lär det utbryta kaos. EU:s planer på CO2-avgifter på flyget skulle sänka ekonomin inom flygbranschen ganska snabbt, så det lär nog inte hända i första taget. Endast en handfull flygbolag inom EU visar idag svarta siffror, m a o går med ett överskott! Och dit hör inte SAS och de flesta andra nationella flygbolagen.

Priset på flygbränslet är också en faktor som hotar flyget. Idag utgör bränslet ca 35 % kostnaden för ett flygbolag och den andelen lär stiga framöver! För ingen tror väl att priset kommer att gå ned nu när maximal produktion (peakoil) av den fina crude oil är ett faktum. Dessvärre framställs flygbränslet ur denna den allra finaste råoljan, i konkurrens med diesel?

Airbus utspel ska nog mer ses som är ett tydligt tecken på det paradigmskifte som vi just nu befinner oss i och upptäcker först när vi är igenom, med en kraftigt bantad flygverksamhet i världen!

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (3 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...

8 comments to 28 000 nya flygplan de närmaste 20 åren – tror Airbus

 • Kneta

  Haha! Nog för att bolag ofta ger optimistiska prognoser men detta var ju nåt i hästväg. Snacka om ”pie in the sky”! Jag vill understryka att jag är dålig på matematik så snälla, rätta mig nån om jag har helt fel:

  Airbus har alltså sålt i snitt (höftat) ca 25 plan per år under de senaste 10 åren..Om man använder historiken för att se hur det kan tänkas se ut framöver så får jag det till att de kommer att kränga ungefär 500 plan under de kommande 20 åren, under förutsättning att bränslepriserna håller samma prisnivå som idag (vilket i sig är ett rätt så lustigt antagande).
  Om vi då lägger till en förväntad ökning av trafiken på 4,7% per år (vilket verkar helt osannolikt eftersom efterfrågan ökar men inte oljeutvinningen) och att Airbus själv ska locka till sig samtliga nya passagerare (ännu mer osannolikt) så kan jag gå med att de kanske lyckas kränga 500 till under denna tidsperiod.
  Och jag tänker också att om de är riktigt duktiga så kanske de t o m kan sno åt sig några marknadsandelar från sina konkurrenter…ja, jag ska va optimist å Airbus vägnar och låtsas att de ökar sin försäljning med ytterligare 500 plan…genom förvärvda marknadsandelar.

  Och för att vara extra snäll i beräkningen… säger vi att en stenrik olje-cowboy med hatt, från Texas (som har så mycket undangömd olja att han tanka alla planen själv utan problem) kommer in och hux flux gör en tokbeställning på 1000 plan, nånstans under denna 20-årsperiod. Cobojsaren tar alltså en beställning som motsvarar fyra gånger mer än de sålt sammanlagt under de senaste tio åren…

  …ja…trots denna hypotetiska merförsäljning på 1000 plan så leder mitt bristfälliga matematiska sinne fram till att de Ändå bara kommer att sälja knappt 10% av vad de hoppas på. Och då ger jag åtminstone enligt mig själv, en riktigt schysst prognos åt Airbus…eller???

  Var har jag räknat fel? Jag är ju bara en vanlig medborgare så jag kan väl inte förstå mig på detta??? Finns det nån som kan matte bättre än jag?

 • Kneta

  Känner mig lite dum efter att jag insåg att de 28 000 nya plan Airbus talar om, då skulle vara det sammanlagda antalet för hela industrin, inte enbart för Airbus. Men det betyder också att min optimistiska beräkning är helt realistisk. Alltså om man räknar med merförsäljningen till cobojsaren från Texas!

 • Farfar

  En 4,7-procentig tillväxt i flygindustri under tjugo års följd, betyder en 15-faldig ökning av allting som har med flyget att göra. Totalt orimligt ur varje aspekt.

 • Kneta, exemplet som jag redovisade gällde Airbus paradflygplan superjumbon A380, som Airbus ”endast fick 257 st beställningar av under åren 2001-2012.” Nu räknar man med 1700 nya beställningar av A380 de kommande 20 åren. Hur troligt är det?
  Förutom Superjumbon A 380 tillverkar Airbus flera andra modeller som inkluderas i de optimistiska siffrorna 28000 plan. Det är alltså inte korrekt att Airbus bara sålt 237 flygplan åren 2001-2012 ”i snitt (höftat) ca 25 plan per år under de senaste 10 åren”.

  Farfar, du skriver: en 4,7 procentig tillväxt under tjugo års följd ger en 15-faldig ökning”. Hur har du räknat fram dessa siffror?

 • Farfar

  En morgondimmornas rosa blunder:)

  125-proentig ska det vara.

 • Göran Crafte

  Flygbolagen förefaller existera i någon parallell verklighet.

  Rimligen är de medvetna om att energitillgången kan bli ett problem – men liksom våra politiker duktiga på att abstrahera bort problem de inte vill se.

  Men de borde skämmas över att leverera rena Kalle-Anka-prognoser.

 • Hej Martin. Bra inlägg. Kan inte understrykas nog hur flygplansindustrin hänger på en redan skör fotogen/oljetråd som tänjs ut för varje dag som går…

 • Förväntningar Med behärskad förväntan såg jag fram mot Ekots lördagsintervju lördagen 3 mars 2012. Sveriges senaste miljöminister Lena Ek skulle frågas ut och få redogöra för landets miljösatsningar. Där fanns viss potential. Som EU-parlamentariker 2004-2011 var Lena Ek med och formulerade EU:s klimatmål vars övergripande syfte är att skära ner unionens koldioxidutsläpp med 20 procent till år 2030 (räknat från 1990 års värde). Klimatmötet i Durban visade att EU, som svarar för 11 % av det globala utsläppet, är ensamt i den kampen. Kanske Tomas Ramberg , en stålnäve i lovikavante, skulle klämma Lena Ek på det meningsfulla i att lamslå Europas industrier med koldioxidavgifter medan 89 % av världens industrier slipper undan? Kanske skulle han fråga om det knoppande handelskriget mellan EU och Kina orsakat av koldioxidavgifter på flygbränsle där Kina säger tvärt nej? Kanske vi skulle få några hårda siffror på kalkylerna för att göra svenska bilparken ”fossiloberoende” till 2030. Det som angår de flesta är ödet för landets 4,5 miljoner personbilar som idag går på diesel/bensin. Körsträcka 1 200 mil/bil/år, bränsleförbrukning 840 liter/bil/år. Var tänker sig miljöministern få tag på 3,8 miljarder liter miljöbränsle? Hela Sveriges åkermark skulle gå åt för produktion av biodiesel/etanol vid odling inom landet.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!