Kalender

augusti 2012
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Slumpmässigt inlägg

Hållbarhetsmyten

Antal besökare

 • 162Besökare idag:
 • 333Besökare igår:
 • 1223Besökare förra veckan:
 • 1474Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

Mexiko's peak oil uppmärksammas i media

Print Friendly, PDF & Email

Bloggrannen Cornucopia uppmärksammar en nyhetsartikel hos CNN som tar upp Mexicos Peak Oil. Författaren till CNN-artikeln pekar bl.a. på ”statligt monopol” och ”underinvesteringar” som förklaring till den stagnerande oljeutvinningen. Det troliga är att stagnationen, åtminstone till viss del, beror på ”depletion”, säkerligen gäller detta för gigantfältet Cantarell. Detta enskilda fält har beskrivits som världens näst största efter Saudiarabiens Ghawar.

Men mot bakgrund av Peak oil så är det vettigt, både för exportörer och oss importörer att exportörerna håller ned på utvinningen frivilligt för att spara oljan i marken för framtiden, istället för att byta den mot papper vars framtida värde är osäkert. Större delen av världens oljeutvinning är just statligt ägd, inklusive Mexikos. Det gör det möjligt för Mexikos regering att göra den sortens övervägande kring sin oljeutvinning. Detta är vad jag brukar kalla ”ekonomisk peak oil” – oljeexportörerna maxar inte utvinningen eftersom de hellre sparar oljan i marken, än byter den mot papperstillgångar. Mexiko har ett handelsöverskott, inte jättestort; just nu ca 600 miljoner dollar per månad. USA’s handelsunderskott är typiskt ca 40 miljarder dollar per månad, i särklass störst i världen. Men säkerligen för Mexicos del, så är överskottet betydande, och viktigt för landets ekonomi. Mexikos historik över handelsbalansen är fluktuerande, med perioder av underskott och perioder av överskott.  Sedan år 2000 kan man se en viss korrelation med oljepriset. En stadig förbättring under 2004-2008 i överensstämmelse med det stigande oljepriset under de åren. Ett kraftigt underskott i spåren av finanskrisen 2008-2009, och en tydlig förbättring sedan dess, för tillfället med ett överskott. Mexiko’s valuta Peson har flytande växelkurs mot omvärldens valutor, och landet upplever god ekonomisk tillväxt, 5.5% för 2010. Landet producerar ca 3 miljoner fat olja per dag, ned från toppen  3.7 Mfat/dag som inträffade ca 2007, med alla flytande kolväten inräknade. Exporten är idag ca 1.5 Mfat/dag och sjunkande; toppnoteringen var ca 2 Mfat/dag.  Med dagens trend så kommer Mexiko att bli en importör av olja om ca 8 år. Mexiko’s export går till största delen till USA.

/Mats Lindqvist/ASPO Sverige/

Källor i urval:

Energy Information Administration http://www.eia.gov/

 

http://crudeoilpeak.info/mexico-peak

Wall Street Journal, http://europe.wsj.com/home-page

 

 

 

 

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (3 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...

3 comments to Mexiko’s peak oil uppmärksammas i media

 • Och varifrån ska Mexiko importera sin olja om 8 år? Knappast från USA eller Nordsjön och pumparna i Saudi är sen länge stängda! Och det lär bli allt fler länder som står inför samma dilemma, att oljan inte ens räcker för den inhemska förbrukningen än mindre för export. Varifrån ska Sverige få sin olja 2020. Just nu 51% från Ryssland. Håller nuvarande trend i sig att både Norge och Danmark upphör med sin export om 10 år, så får vi väl hoppas på Putin och vara lite mer hövliga i tonen mot honom och Ryssland. Där har utrikesminister Carl Bild varit en föregångare, men så är oxå Carl Bildt en sann oljeman, vilket vi skrivit om här på ASPO Sverige!

 • Mats Lindqvist

  Ja, detta är verligen ett dilemma… Många exportörer delar Mexikos situaiton: god ekonomisk tillväxt och en växande inhemsk efterfrågan, samtidigt som utvinningen stagnerar/sjunker. Just Saudiarabien, kan iofs upprätthålla sin utvinning på nuvarande nivå ett bra tag till , om man skall tro Aleklett, (http://aleklett.wordpress.com/2012/06/28/peak-oil-exhorts-us-to-reflect/). Och återigen, mot bakgrund av Peak Oil, varför skulle Saudiarabien vilja byta olja mot ännu mer ”papper” att samla på hög? Enda tänkbara förklaringen är att USA då inte blir lika välvilligt inställda till dem. Men trots det så har vi en utmaning framför oss… Jag gissar att runt 2015 så kommer detta kännas ordentligt. Men det är fullt möjligt att en Euro och/eller dollar-krasch förblindar oss, så att vi inte heller nu kommer att internalisera* oljeproblematiken. Den kommande finanskrisen kan mycket väl komma att skyllas på ”marknaden”, ”de giriga bankerna”, ”felkonstruerad Euro”, ”för mycket reglering”, ”för lite reglering”, eller varför inte ”klimatförändringar”.

  *internalisera = öppet erkänna ett faktum och inse att andra också öppet erkänner detta faktum, dvs att ngt blir en kollektivt accepterad sanning.

 • Parti-mätaren: Miljöpartister är de som oftast bloggar om ”Peak-Oil”. Ämnet nämns i cirka 0,39% (1 av 259) av blogginläggen från miljöpartister.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!