Kalender

augusti 2012
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Slumpmässigt inlägg

Är metanhydrat en lösning?
Är metanhydrat en lösning?

Antal besökare

 • 87Besökare idag:
 • 74Besökare igår:
 • 833Besökare förra veckan:
 • 1573Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Don’t expect the world economy to resume its prior growth pattern after COVID-19 27 maj, 2021
  Most people seem to think that the world economy is going through a temporary disruption, caused by a novel coronavirus. As soon as COVID-19 goes away, they expect the economy will be back to normal. I think that this assessment is overly optimistic. The way I see the situation, the world economy was already having […]
 • OPEC Update, June 2021 13 juni, 2021
  The OPEC Monthly Oil Market Report for June 2021 was published this past week. The last month reported in each of the charts that follow is May 2021 and output reported for OPEC nations is crude oil output in thousands of barrels per day (kb/d). In the charts that follow the blue line with markers […]

FIAT-pengar ökar klyftan mellan rika och fattiga!

Print Friendly, PDF & Email

Vad är FIAT- pengar? Hur hänger de ihop med ländernas centralbanker och kanske viktigast av allt, hur påverkar FIAT-pengar din tillvaro. Trots regeringars försök att minska den ekonomiska klyftan mellan rika och fattiga, fortsätter klyftan att växa. Den är nu större än nånsin genom historien. Olika förklaringar till dessa skillnader har lagts fram, men få verkar inse att detta är en enkel oundviklig konsekvens av vårt system med obegränsat kapital och utlåning. Som hanteras fritt av en ny finansiell överklass med statens goda minne. Riskfritt!

I intjäningscirkeln mitt finns bankerna som av landets centralbankerna tilldelats privilegiet att skapa egna pengar av luft för obegränsad utlåning. Och lånar bankerna ut så vill de självklart ha betalt i form av ränta. Och denna obegränsade frihet att skapa pengar av luft sk FIAT-pengar har bankerna utnyttjat väl, sen Nixon 1972 lät värdet på amerikanska dollarn flyta fritt från guld. M a o efter det att USA övergivit guldmyntfoten.  Utlåningen och penningmängden har, sen 1972, vuxit exponentiellt till gagn för dem som suttit runt köttgrytorna och kapat åt sig sina bonusar. Och låtit staten och medborgarna täcka upp de dåliga affärerna.

http://youtu.be/L_RU5wO8Fjw

Videon” Fiat Money Explained in 4 minutes or less” förklarar hur banker, finansbolag och deras  företagsledningar berikat sig furstligt, medan vanliga anställda med en fast lön blivit lottlösa och samtidigt fått minskade reallöner. Idag blir det allt tydligare att en procent av befolkningen äger merparten av samhällets tillgångar, medan 99 % står utanför. Det är alltså den finansiella ekonomi, inte den reala, som fullkomligt exploderat sen FIAT-pengarna svämmade ut i ekonomin.  De har gett oss bubblor i ekonomin som förr eller senare kommer att spricka eller pysa ihop.
I en tidigare artikel på ASPO Sverige gav Nicole Foss sin syn vart vi befinner oss nu och är på väg. Recessionen är här och deflationen väntar runt hörnet. Det väntar tuffa tider de kommande 10-15 åren!

http://www.asposverige.se/2012/07/vi-ar-i-deflation-sager-nicole-foss-i-ett-farskt-uttalande/

FIAT är latin och betyder ”let it be so”

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (11 votes, average: 3,27 out of 5)
Loading...

1 comment to FIAT-pengar ökar klyftan mellan rika och fattiga!

 • Det besynnerliga är att vänstern inte ser detta, (låtsas inte se?) utan de älskar Keynesianismen. Den ekonomi som uppstår när vi har en centralbank som upprätthåller en artificiellt låg ränta, gynnar de som äger tillgångar, och främst de som äger obelånade tillgångar, dvs de allra rikaste. Att vara sparsam missgynnas. Kredit ger ”pengar” hävstång, och billig kredit ger pengar än mer hävstång. Skillnaden mellan rik och fattig accentueras. Vänsterns argument för Keynesianismen är att det gynnar sysselsättning och tillväxt, ”även de fattiga gynnas” men nu när tillväxten försvinner så faller det argumentet. Jag är ingen försvarare av libertarianism, men jag skriver direkt under på Österrikiska skolan beskrivning av konjunkturcykeln. Med en mer oelastisk penningmängd så skulle ökad efterfrågan på kredit driva upp räntorna. Låna till spekulation skulle missgynnas, sparsamhet skulle gynnas. T.ex. aktiemarknaden skulle se mycket annorlunda ut. Börsen aktörer agerar i hög grad med pengar de inte har, utan som de lånat. Keynes formulerade sina idéer på 1920-1930 talet då det var produktiva investeringar i jordbruk och industri som drev kreditexpansionen och tillväxten. Idag är det krediter till konsumtion och spekulation som driver kreditexpansionen. Det keynesianska synsättet är att krediterna skapar tillväxt, ”pengar” är orsak och realekonomin verkan. Det vi sett under de senaste decennierna är att varje %-enhet ökning av skulder&pengar, ökar BNP med mindre än så. En ohållbar trend som bara kan sluta med kris.

  Så här skrev Paul Volcker (Greenspans företrädare, utnämnd av Jimmy Carter) om problemen redan 2005: ”I don’t know whether change will come with a bang or a whimper, whether sooner or later. But as things stand, it is more likely than not that it will be financial crises rather than policy foresight that will force the change.”

  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A38725-2005Apr8.html

  Våra politiska ideologier, såväl höger som vänster, har formats under en 150-årig era av tillväxt, billig energi och billig kredit. Av allt att döma så är det slut med det nu. Hur kommer de politiska ideologierna formas i framtiden? Mitt engagemang i ASPO Sverige drivs bl.a. av en förhoppning att om människor är välinformerade så slipper vi se fascism o.dyl. Jag tror dessvärre att det finns en risk för att vi får se mer sånt i tider av ekonmisk och social oro.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!