Kalender

augusti 2012
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Slumpmässigt inlägg

Stockholm efter Peak Oil?

Antal besökare

 • 202Besökare idag:
 • 238Besökare igår:
 • 1382Besökare förra veckan:
 • 1752Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

FIAT-pengar ökar klyftan mellan rika och fattiga!

Print Friendly, PDF & Email

Vad är FIAT- pengar? Hur hänger de ihop med ländernas centralbanker och kanske viktigast av allt, hur påverkar FIAT-pengar din tillvaro. Trots regeringars försök att minska den ekonomiska klyftan mellan rika och fattiga, fortsätter klyftan att växa. Den är nu större än nånsin genom historien. Olika förklaringar till dessa skillnader har lagts fram, men få verkar inse att detta är en enkel oundviklig konsekvens av vårt system med obegränsat kapital och utlåning. Som hanteras fritt av en ny finansiell överklass med statens goda minne. Riskfritt!

I intjäningscirkeln mitt finns bankerna som av landets centralbankerna tilldelats privilegiet att skapa egna pengar av luft för obegränsad utlåning. Och lånar bankerna ut så vill de självklart ha betalt i form av ränta. Och denna obegränsade frihet att skapa pengar av luft sk FIAT-pengar har bankerna utnyttjat väl, sen Nixon 1972 lät värdet på amerikanska dollarn flyta fritt från guld. M a o efter det att USA övergivit guldmyntfoten.  Utlåningen och penningmängden har, sen 1972, vuxit exponentiellt till gagn för dem som suttit runt köttgrytorna och kapat åt sig sina bonusar. Och låtit staten och medborgarna täcka upp de dåliga affärerna.

http://youtu.be/L_RU5wO8Fjw

Videon” Fiat Money Explained in 4 minutes or less” förklarar hur banker, finansbolag och deras  företagsledningar berikat sig furstligt, medan vanliga anställda med en fast lön blivit lottlösa och samtidigt fått minskade reallöner. Idag blir det allt tydligare att en procent av befolkningen äger merparten av samhällets tillgångar, medan 99 % står utanför. Det är alltså den finansiella ekonomi, inte den reala, som fullkomligt exploderat sen FIAT-pengarna svämmade ut i ekonomin.  De har gett oss bubblor i ekonomin som förr eller senare kommer att spricka eller pysa ihop.
I en tidigare artikel på ASPO Sverige gav Nicole Foss sin syn vart vi befinner oss nu och är på väg. Recessionen är här och deflationen väntar runt hörnet. Det väntar tuffa tider de kommande 10-15 åren!

http://www.asposverige.se/2012/07/vi-ar-i-deflation-sager-nicole-foss-i-ett-farskt-uttalande/

FIAT är latin och betyder ”let it be so”

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (11 votes, average: 3,27 out of 5)
Loading...

1 comment to FIAT-pengar ökar klyftan mellan rika och fattiga!

 • Det besynnerliga är att vänstern inte ser detta, (låtsas inte se?) utan de älskar Keynesianismen. Den ekonomi som uppstår när vi har en centralbank som upprätthåller en artificiellt låg ränta, gynnar de som äger tillgångar, och främst de som äger obelånade tillgångar, dvs de allra rikaste. Att vara sparsam missgynnas. Kredit ger ”pengar” hävstång, och billig kredit ger pengar än mer hävstång. Skillnaden mellan rik och fattig accentueras. Vänsterns argument för Keynesianismen är att det gynnar sysselsättning och tillväxt, ”även de fattiga gynnas” men nu när tillväxten försvinner så faller det argumentet. Jag är ingen försvarare av libertarianism, men jag skriver direkt under på Österrikiska skolan beskrivning av konjunkturcykeln. Med en mer oelastisk penningmängd så skulle ökad efterfrågan på kredit driva upp räntorna. Låna till spekulation skulle missgynnas, sparsamhet skulle gynnas. T.ex. aktiemarknaden skulle se mycket annorlunda ut. Börsen aktörer agerar i hög grad med pengar de inte har, utan som de lånat. Keynes formulerade sina idéer på 1920-1930 talet då det var produktiva investeringar i jordbruk och industri som drev kreditexpansionen och tillväxten. Idag är det krediter till konsumtion och spekulation som driver kreditexpansionen. Det keynesianska synsättet är att krediterna skapar tillväxt, ”pengar” är orsak och realekonomin verkan. Det vi sett under de senaste decennierna är att varje %-enhet ökning av skulder&pengar, ökar BNP med mindre än så. En ohållbar trend som bara kan sluta med kris.

  Så här skrev Paul Volcker (Greenspans företrädare, utnämnd av Jimmy Carter) om problemen redan 2005: ”I don’t know whether change will come with a bang or a whimper, whether sooner or later. But as things stand, it is more likely than not that it will be financial crises rather than policy foresight that will force the change.”

  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A38725-2005Apr8.html

  Våra politiska ideologier, såväl höger som vänster, har formats under en 150-årig era av tillväxt, billig energi och billig kredit. Av allt att döma så är det slut med det nu. Hur kommer de politiska ideologierna formas i framtiden? Mitt engagemang i ASPO Sverige drivs bl.a. av en förhoppning att om människor är välinformerade så slipper vi se fascism o.dyl. Jag tror dessvärre att det finns en risk för att vi får se mer sånt i tider av ekonmisk och social oro.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!