Kalender

juli 2012
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Slumpmässigt inlägg

Klimatmiljarder hamnar fel.
Klimatmiljarder hamnar fel.

Antal besökare

 • 86Besökare idag:
 • 124Besökare igår:
 • 977Besökare förra veckan:
 • 692Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Dr. Tom Murphy’s Infinite Growth with a Finite Brain 5 december, 2023
  Physicist Dr. Tom Murphy is one of the most aware and smart people I know of. He’s also a wise man that cares about things that matter, and tries to set a good example with his lifestyle. I’ve followed and learned from Dr. Murphy for 15 years, and have watched him grow through stages: https://dothemath.ucsd.edu/2023/12/confessions-of-a-disillusioned-scientist/ […]
 • The 10th planetary boundary: Salt 29 november, 2023
  Preface. Rockström J et al (2009) famously proposed that there are 9 Planetary Boundaries: Exploring the Safe Operating Space for Humanity in Ecology & Society that pose existential threats. This study’s authors propose adding a 10th boundary: Safe and sustainable salt … Continue reading →

Sämre EROEI och samhället upphör att fungera som tidigare

Print Friendly, PDF & Email

För en tiden sedan kom en mycket omskriven bok som heter ”Energy and the Wealth of Nations”. En av författarna är Dr Charles Hall, under många år verksam inom ”biophysical economic” och mannen bakom EROEI-begreppet. Charles Hall redovisar och diskuterar samhällets beroende av fortsatt hög nettoenergi för att kunna existera och att vi nu sakta glider in i en ny verklighet, där våra samhällen upphör att fungera som tidigare, bl a på grund av ett allt lägre EROEI av den olja som utvinns.
Charles Hall har inte mycket till övers för de neoklassiska ekonomerna som endast tar hänsyn till arbete och kapital och totalt nonchalerar naturresurser, som t ex energi. Allt i vårt liv och i våra samhällen kretsar kring tillgång på energi, något som dessa neoklassiska ekonomer förtränger. Men som Charles Halt framhåller i videon, det är ju inte så konstigt med tanke på hur utbildningen för ekonomer idag är upplagd. Inte bara i USA utan i hela världen.

Nedan länk till en intervju med honom som är väl värd att se och lyssna på. Läs mer om boken och Charles Hall på bloggen:

Tina Evans Ph.D. in Sustainability Education på Prescott College har recenserat boken ”Energy and the Wealth of  Nations”. ”Hon skriver att många fakulteter och studenter från flera ämnesövergripande liksom tvärvetenskaplig områden, kommer att gilla boken ”Energy and the Wealth of Nations”. Den är mycket lättillgänglig, informativ, väl underbyggd, insiktsfull och har ett viktigt budskap. Textmaterialet kompletteras med många grafiska presentationer av begrepp, data och genom bra fotografier, vilket gör detta arbete tillgänglig för många läsare med skiftande bakgrund. Jag rekommenderar starkt denna bok för alla som är intresserade av hållbar utveckling. Boken är både engagerande och noggrann – en kombination som kan vara svår att uppnå.”

Läs hela recensionen:

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (5 votes, average: 4,40 out of 5)
Loading...

2 comments to Sämre EROEI och samhället upphör att fungera som tidigare

 • Hej Martin! Bra att ni uppmärksammar Charlie Halls och Kent Klitgaards bok. Är sannerligen en gedigen och unik bok! En bok för alla som vill förstå hur den egentliga ekonomin fungerar-allt hänger på förståelsen för energins grunder och på naturens cykler och alltså INTE på en ekonomi som människan på något magiskt sätt skapar ur tomma luften. Verkar som de flesta så kallade ekonomer idag inte ens kan skilja på vad som är hönan och vad som är ägget-naturens resurser kommer först-sen kan vi förädla dessa-inte tvärtom!

  Jag föredrar dock fortfarande John Michael Greers titel på en liknande bok: ”The Wealth of Nature-Economics as if survival mattered”

  fridens!
  /Johan

 • Farfar

  Charles ska ha en hemsida, men jag är inte människa att leta upp den. Någon som kanske vet?

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!