Kalender

juli 2012
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Slumpmässigt inlägg

Mexico: narkotika och olja
Mexico: narkotika och olja

Antal besökare

 • 31Besökare idag:
 • 133Besökare igår:
 • 644Besökare förra veckan:
 • 2413Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • How Energy Transition Models Go Wrong 18 juni, 2021
  I have written many posts relating to the fact that we live in a finite world. At some point, our ability to extract resources becomes constrained. At the same time, population keeps increasing. The usual outcome when population is too high for resources is "overshoot and collapse." But this is not a topic that the […]
 • February Non-OPEC Oil Production Sinks 19 juni, 2021
  A post by Ovi at peakoilbarrel. Below are a number of oil (C + C ) production charts for Non-OPEC countries created from data provided by the EIAʼs International Energy Statistics and updated to February 2021. Information from other sources such as OPEC, the STEO and country specific sites such as Russia, Norway and China is used […]
 • The orbiting solar power fantasy 22 juni, 2021
  Preface. This 2020 article “Solar Power Beamed Down To Earth From Space Moves Forward” will leave you all warm, fuzzy, and unworried about the future. The Scientists Will Come Up With Something.  But that’s because you know little to nothing … Continue reading →

Sämre EROEI och samhället upphör att fungera som tidigare

Print Friendly, PDF & Email

För en tiden sedan kom en mycket omskriven bok som heter ”Energy and the Wealth of Nations”. En av författarna är Dr Charles Hall, under många år verksam inom ”biophysical economic” och mannen bakom EROEI-begreppet. Charles Hall redovisar och diskuterar samhällets beroende av fortsatt hög nettoenergi för att kunna existera och att vi nu sakta glider in i en ny verklighet, där våra samhällen upphör att fungera som tidigare, bl a på grund av ett allt lägre EROEI av den olja som utvinns.
Charles Hall har inte mycket till övers för de neoklassiska ekonomerna som endast tar hänsyn till arbete och kapital och totalt nonchalerar naturresurser, som t ex energi. Allt i vårt liv och i våra samhällen kretsar kring tillgång på energi, något som dessa neoklassiska ekonomer förtränger. Men som Charles Halt framhåller i videon, det är ju inte så konstigt med tanke på hur utbildningen för ekonomer idag är upplagd. Inte bara i USA utan i hela världen.

Nedan länk till en intervju med honom som är väl värd att se och lyssna på. Läs mer om boken och Charles Hall på bloggen:

Tina Evans Ph.D. in Sustainability Education på Prescott College har recenserat boken ”Energy and the Wealth of  Nations”. ”Hon skriver att många fakulteter och studenter från flera ämnesövergripande liksom tvärvetenskaplig områden, kommer att gilla boken ”Energy and the Wealth of Nations”. Den är mycket lättillgänglig, informativ, väl underbyggd, insiktsfull och har ett viktigt budskap. Textmaterialet kompletteras med många grafiska presentationer av begrepp, data och genom bra fotografier, vilket gör detta arbete tillgänglig för många läsare med skiftande bakgrund. Jag rekommenderar starkt denna bok för alla som är intresserade av hållbar utveckling. Boken är både engagerande och noggrann – en kombination som kan vara svår att uppnå.”

Läs hela recensionen:

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (5 votes, average: 4,40 out of 5)
Loading...

2 comments to Sämre EROEI och samhället upphör att fungera som tidigare

 • Hej Martin! Bra att ni uppmärksammar Charlie Halls och Kent Klitgaards bok. Är sannerligen en gedigen och unik bok! En bok för alla som vill förstå hur den egentliga ekonomin fungerar-allt hänger på förståelsen för energins grunder och på naturens cykler och alltså INTE på en ekonomi som människan på något magiskt sätt skapar ur tomma luften. Verkar som de flesta så kallade ekonomer idag inte ens kan skilja på vad som är hönan och vad som är ägget-naturens resurser kommer först-sen kan vi förädla dessa-inte tvärtom!

  Jag föredrar dock fortfarande John Michael Greers titel på en liknande bok: ”The Wealth of Nature-Economics as if survival mattered”

  fridens!
  /Johan

 • Farfar

  Charles ska ha en hemsida, men jag är inte människa att leta upp den. Någon som kanske vet?

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!