Kalender

juli 2012
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Slumpmässigt inlägg

Är metanhydrat en lösning?
Är metanhydrat en lösning?

Antal besökare

 • 220Besökare idag:
 • 238Besökare igår:
 • 1400Besökare förra veckan:
 • 1770Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

Hur trovärdig är Borgs och Normans ekonomiska politik?

Print Friendly, PDF & Email

Peter Norman vår finansmarknadsminister och ställföreträdande Anders Borg under semestern, uttalade sig för några dagar sedan på en presskonferens. http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/peter-norman-problemlanderna-maste-fora-en-trovardig-politik_7357692.svd. I Alliansens namn fortsätter P Norman sitt mantra om hur bra det går för svensk ekonomi. När det egentligen är tvärt om.

”Svenskarna är en av världens mest skuldsatta folk, det är bara svenska statens finanser som är goda – de som ska finansiera staten, dvs folket, är skuldsatta upp över öronen och den totala skuldsättningen för Sveriges del är på grekisk nivå.”

Endast Storbritannien och Japan har större totalskuld i förhållande till BNP enligt Morgan Stanley Research och rapporten Global Market Forecast (Storbritannien mer än 900 %, Japan 600 %, Sverige 450 % något över EU-snittet. )

Jag citerar  bloggen Cornucopia som häromdan medverkade i radions P4:  http://cornucopia.cornubot.se/2012/07/vad-jag-sade-och-inte-sade-i-radio-p4.html vidare:
”Svenskarna är minst skuldfria i hela EU/EES, i princip kan man dessutom förklara hela den svenska ekonomiska tillväxten de senaste tio åren med svenska privatpersoners vilja att ta på sig skulder. Svenska privatpersoner har dubblat sina skulder i förhållande till BNP det senaste decenniet. Sverige är dessutom i botten när det gäller fördelning av våra förmögenheter, dvs ett fåtal sitter på de mesta pengarna, medan resten sitter på skulder. Det är i princip bara en del U-länder och USA som har större förmögenhetsskillnader än Sverige”.

”Kort sagt de flesta svenskar är utan tillgångar eller skuldsatta”.

Vi lever oerhört farligt och det är dax att snabbt försöka betala av sina privata skulder, annars riskerar vi att försätta oss som land i ett riktigt elände. Och detta kommer att drabba inte bara medborgarna utan Sverige som nation. Det verkar som om vi redan glömt, Irland, Grekland och Spanien? Och det är upprörande att Norman och Borg fortsätter  måla upp en rosenröd politisk Allians-bild, som knappast stämmer med verkligheten.

Därför är det häpnadsväckande när Norman och Borg har mage att påstå att problemländerna ”måste föra en trovärdig politik”. Hur trovärdig är egentligen Alliansens ekonomiska politik. Den har sett till de flesta svenskar är utan tillgångar eller skuldsatta. Jag bävar för följderna, när desinformationen om den goda svenska ekonomin avslöjas och landar i folks medvetande !

Vill oxå påminna om att Sverige tillhör ett av de mest oljeberoende länderna i världen per capita, tillsammans med Nederländerna och Norge. Och utan tillgång till olja stannar  inte bara våra bilar och transporter, utan vårt näringsliv. Men det tycks inte bekymra våra politiker eller medborgarna eller näringslivet. Är det någon som hört en politiker prata om vårt ohälsosamma oljeberoende? Peakoil? Nej vi har slutat använda olja för uppvärmning av våra bostäder och därför gjort oss oberoende av olja. Så låter den politiska retoriken.  Man tar sig för pannan!

 

 

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (11 votes, average: 4,55 out of 5)
Loading...

19 comments to Hur trovärdig är Borgs och Normans ekonomiska politik?

 • jeppen

  Hur kan man förklara högre BNP med skuldsättning? BNP handlar ju om värdet av produktionen, inte om rött och svart bläck på diverse olika papper. Kan vi producera rejält med varor och tjänster så lär vi väl göra det, oavsett hur vi bollar pengar mellan oss.

  Vad gäller svenskarnas skuldsättning ser jag ingen särskild orsak till oro. Cornus absolutistiska hållning, att man ska ha ett helt skuldfritt boende och att svenskarna är ”dåliga” på det, är bara fånig. Det är väl utmärkt att folk inte bygger upp onödiga förmögenheter i sina fastigheter och sen dör med denna förmögenhet i behåll? Långt bättre att leva upp sina pengar. Det som är relevant är om det finns mycket riskabel skuldsättning i Sverige. Och så är det inte – skuldsättningen är rimlig i förhållande till disponibel inkomst.

 • Farfar

  ”Vi lever oerhört farligt och det är dax att snabbt försöka betala av sina privata skulder, annars riskerar vi att försätta oss som land i ett riktigt elände.”

  Hur ska detta gå till? Ska vi ta på oss än mera skuld för att kunna betala de skulder vi redan har, eller har jag missat något?

 • Jonas

  Farfar, kanske amortering framför Thailandsresa…

 • Farfar

  Men i och med att pengar skapas som skuld och ska betalas tillbaka, plus en till skulden häftad ränta så går det inte att betala skulderna. Även om de som har skuldsatt sig genom fastighetsköp, som är den stora delen av våra skulder skulle sälja sina hus, vem ska då köpa?

  Det går inte, det enda som skulle kunna gå är totala skuldavskrivningar, men då försvinner även nittiofem av alla våra pengar:)

 • Janne

  Frågan är fel ställd. Frågan bör vara: Hur trovärdig är alliansens politik? Inte för att jag tror Stefan & Co har så mycket att komma med heller.

  Med tanke på att A. Borg utnämndes till EUs bästa finansminister har vi skäl att vara oroliga.

 • Farfar, att göra sig skuldfri innebär väl knappast att ta på sig mer skulder, eller hur? Hur gör man? Jag tror att det för många handlar om att sälja av sin högt belånade fastigheter/lgh. Hellre ta en lite förlust och skuld nu än bli skuldsatt resten av livet! Banken kommer aldrig att släppa sin fordran på dig, såvida inte staten går in och reglerar med allmän skuldavskrivning. Och hur troligt är det? Vi ingår i ett stort skuld- och kapitalsystem, där de rika ”enprocentarna” kämpar för att vi resten 99-procenterna ska skinnas genom en inflation och helst en hyperinflation. Mer pengar in i systemet enligt FED-modellen så kanske det går.
  Nicole Foss menar att det gäller att se till att inte hamna med ”svarte petter”, när vi går in i en recession och efterföljande deflation, som säkert kommer att pågå 10-15 år!


 • Bra artikel Martin! Det som är bekymmersamt med Sverige och peakoil jämfört med dessa andra länder är att
  1) Sverige är mer transportberoende än dem ändra länder ( de flesta transporter i Norge är kring 10 mil pga var folk är koncentrerat)
  2) Sverige är det enda landet utan egen fossilreserver – detta betyder att desto längre efter Peakpoil vi kommer desto mindre blir det för Sverige att importera då tidigare export länder – grannarna Norge och Danmark inräknat – kommer att behålla olja till sig själva.
  3) Sverige är även starkt transportindustriberoende – men jobbar hårt för att sälja av den till utlandet och flyttar ut jobben. kolla exporterna jämfört med dessa andra länder.
  4) ett kallt klimat som är beroende av export av industriprodukter (läs oljeanvändare) samt import av fosfor och mat.

  Det är dags att ta hoten på allvar: för drygt 100 år sedan svalt folk i Sverige. det gör dem nu igen, och numera går till frälsningsarmén för matkassor och extra pengar. Det kan bara blir värre med den politiken och förnekelse som försiggår.

  Jeppen: det handlar om infrastuktur. På 1800 talet hade man hus med enkla teknik som behövde varken el eller vvs nät. En kamin som gick på ved, en yxa. Dagens teknik som vi investerat i är transportberoede och fossilberoende. Vi har fel investerat helt enkelt. Köper man en bensibil idag kommer du säkert inte ha något att fylla tanken med om 15år.

 • Mats Lindqvist, ASPO Sverige

  ”Hur kan man förklara högre BNP med skuldsättning?” När skuldsättning & penningmängd ökar så stimuleras ekonomin i det korta perspektivet, mer produceras, detta är ju hörnstenen i Keynes lära. Sänker centralbanken styrräntan (under ”normala” omständigheter) så blir det billigare att ta ut nya krediter, vilket leder till ökad penningmängd & skuldsättning. Men skulder skall betalas tillbaka, och när så sker, kvittas pengar mot skuld och försvinner. Om skulder betalas tillbaka i snabbare takt än vad nya skapas, så krymper penningmängden.

  Keynesianismen har ju visat sig fungera dåligt senaste decenniet: skulder har ökat mycket snabbare än vad löner, BNP etc. Keynes formulerade sina idéer på 1920-1930-talet då det var produktiva investeringar i jordbruk & industri som var motorn i kreditexpansionen. Under det senaste decenniet så har det varit krediter till konsumtion, främst boende, som hållit igång ekonomin. I det långa loppet en ohållbar utveckling. ”I det långa loppet är vi alla döda” sa Keynes. I Spanien, Italien, Portugal, Grekland etc.får man nu smaka på vad det betyder att leva i Keynes ”långa lopp”.

 • Även om det här bara är ett exempel från verkligheten, är det nog så alarmerande. Det svenska skuldberget växer, och inga metoder för att stoppa utvecklingen verkar bita.

 • Vill oxå påminna om att Sverige tillhör ett av de mest oljeberoende länderna i världen per capita, tillsammans med Nederländerna och Norge. Och utan tillgång till olja stannar inte bara våra bilar och transporter, utan vårt näringsliv. Men det tycks inte bekymra våra politiker eller medborgarna eller näringslivet. Är det någon som hört en politiker prata om vårt ohälsosamma oljeberoende? Peakoil? Nej vi har slutat använda olja för uppvärmning av våra bostäder och därför gjort oss oberoende av olja. Så låter den politiska retoriken. Man tar sig för pannan!

 • Farfar

  Det är snart här, vad skulle kunna hindra det?

 • Jag citerar bloggen Cornucopia som häromdan medverkade i radions P4: http://cornucopia.cornubot.se/2012/07/vad-jag-sade-och-inte-sade-i-radio-p4.html vidare: ”Svenskarna är minst skuldfria i hela EU/EES, i princip kan man dessutom förklara hela den svenska ekonomiska tillväxten de senaste tio åren med svenska privatpersoners vilja att ta på sig skulder. Svenska privatpersoner har dubblat sina skulder i förhållande till BNP det senaste decenniet. Sverige är dessutom i botten när det gäller fördelning av våra förmögenheter, dvs ett fåtal sitter på de mesta pengarna, medan resten sitter på skulder. Det är i princip bara en del U-länder och USA som har större förmögenhetsskillnader än Sverige”.

 • Jag citerar bloggen Cornucopia som häromdan medverkade i radions P4: http://cornucopia.cornubot.se/2012/07/vad-jag-sade-och-inte-sade-i-radio-p4.html vidare: ”Svenskarna är minst skuldfria i hela EU/EES, i princip kan man dessutom förklara hela den svenska ekonomiska tillväxten de senaste tio åren med svenska privatpersoners vilja att ta på sig skulder. Svenska privatpersoner har dubblat sina skulder i förhållande till BNP det senaste decenniet. Sverige är dessutom i botten när det gäller fördelning av våra förmögenheter, dvs ett fåtal sitter på de mesta pengarna, medan resten sitter på skulder. Det är i princip bara en del U-länder och USA som har större förmögenhetsskillnader än Sverige”.

 • Jag citerar bloggen Cornucopia som häromdan medverkade i radions P4: http://cornucopia.cornubot.se/2012/07/vad-jag-sade-och-inte-sade-i-radio-p4.html vidare: ”Svenskarna är minst skuldfria i hela EU/EES, i princip kan man dessutom förklara hela den svenska ekonomiska tillväxten de senaste tio åren med svenska privatpersoners vilja att ta på sig skulder. Svenska privatpersoner har dubblat sina skulder i förhållande till BNP det senaste decenniet. Sverige är dessutom i botten när det gäller fördelning av våra förmögenheter, dvs ett fåtal sitter på de mesta pengarna, medan resten sitter på skulder. Det är i princip bara en del U-länder och USA som har större förmögenhetsskillnader än Sverige”.

 • Skyhöga bolån och ett lågt banksparande gör de svenska bankerna sårbara om finanskrisen i Europa förvärras.

 • madxz

  I en kapitalistisk marknadsekonomi fungerar pengar som ett smörjmedel för att det ekonomiska systemet skall expandera. Om det blir likviditetsbrist så minskar vår bnp. Lösningen är att centralbanken trycker pengar och finansierar statens underskott, så att ekonomin igen expanderar.

 • Världsbanken skapades för att stödja återuppbyggnaden av Europa och Japan efter andra världskriget och uppbyggnad av infrastruktur för utveckling av världshandeln. I själva verket så dränktes tredje världens länder i skulder och storbankirerna dikterade villkoren via mutor eller hot om indragna lån. Oförmågan att betala skulder har gjort att de fattiga länderna tvingats överlåta landområden och naturresurser till långivarna som sen exploaterat dessa in absurdum.

 • Naturligtvis vill bankerna att man skall pensionsspara och betala procent i förvaltningsavgifter till bankerna, men det bästa pensionssparandet är fortfarande den skuldfria bostaden. Så var inte avundsjuk på de med fina huset eller dyra bostadsrätten. De är i princip garanterat skuldsatta och låtsas bara vara rika. Och ja, man tar på sig lån under personligt ansvar. Att skylla ifrån sig med elaka mäklare eller elaka banker är att försöka ducka det egna ansvaret. Tyvärr kommer alla svenskar få betala för den här festen via skattesedeln eller kapad välfärd. För alla skulder skall på ett eller annat sätt betalas en dag. Mest kommer de som behöver våra välfärdssystem få betala, dvs barn, gamla och sjuka.

 • SBAB:s chefsekonom Tomas Pousette spår däremot inga större prisfall på svenska bostäder i sina prognoser. Men svenskarnas skulder sväller fortfarande för snabbt, medger han.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!