Kalender

juni 2012
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Antal besökare

 • 169Besökare idag:
 • 333Besökare igår:
 • 1230Besökare förra veckan:
 • 1481Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

Vem tar oljan när den börjar ta slut?

Print Friendly, PDF & Email

Frågan om hur priset styr oljeanvändningen diskuterades på ett seminarium  idag.Vem blir utan olja om utbudet krymper?  Kommer samhällsviktig verksamhet bli lidande och  kan ingripanden från statligt håll komma att behövas?

Idag har Ny Teknik publicerat en artikel från seminariet som är skrivet  av Lars Anders Karlberg och den bygger på en intervju med den förre ordförande i ASPO Sverige, Gustav Krantz.

Den 21 april 2010 exploderade BP:s oljerigg Deepwater Horizon i Mexikanska bukten.

Ny teknik skriver: ”Oljepriserna har varit höga sedan backspegeln visat att tidpunkten för den maximala utvinningstakten av råolja är passerad. Den internationella energikommissionen, IEA, talar om en peakoil för råoljeproduktionen redan 2006. Sedan dess har användningen i OECD-länderna minskat med 15 procent samtidigt som den ökat i det oljeproducerande länderna.

Kina och Indien äger stora fyndigheter utanför sina lands gränser, vilket tillsammans med nationella fartyg, raffinaderier etc, garanterar den inhemska tillgången till oljeprodukter. Enligt nuvarande trend kan OECD stå inför ett halverat utbud av råolja år 2020 relativt år 2005.

Läs hela artikeln i Ny Teknik: http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3498574.ece

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

3 comments to Vem tar oljan när den börjar ta slut?

 • Oljepriserna har varit höga sedan backspegeln visat att tidpunkten för den maximala utvinningstakten av råolja är passarad. Den internationella engergikommissionen IEA talar om en peak för råoljeproduktionen redan 2006.

 • Oljepriserna har varit höga sedan backspegeln visat att tidpunkten för den maximala utvinningstakten av råolja är passarad. Den internationella engergikommissionen IEA talar om en peak för råoljeproduktionen redan 2006.

 • Aktiespararna skriver i sitt oktobernummer (nr 10 år 2010) bland annat om råolja: ” Världens i särsklass oljetörstigaste nation är USA, som i fjol svarade för mer än en femtedel, 21,7% procent, av världskonsumtionen. […] Ändå har USA faktiskt minskat sin oljekonsumtion med 10 procent sedan toppåret 2005 och ligger nu på samma förbrukning som 1997. [..] icke OECD-länder [spås stå] för hela 93 procent av den ökande konsumtionen av olja fram till 2030, enligt IEA.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!