Kalender

mars 2012
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Slumpmässigt inlägg

Här dog kärnkraftrenässansen.

Antal besökare

 • 39Besökare idag:
 • 80Besökare igår:
 • 605Besökare förra veckan:
 • 2288Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • How Energy Transition Models Go Wrong 18 juni, 2021
  I have written many posts relating to the fact that we live in a finite world. At some point, our ability to extract resources becomes constrained. At the same time, population keeps increasing. The usual outcome when population is too high for resources is "overshoot and collapse." But this is not a topic that the […]
 • February Non-OPEC Oil Production Sinks 19 juni, 2021
  A post by Ovi at peakoilbarrel. Below are a number of oil (C + C ) production charts for Non-OPEC countries created from data provided by the EIAʼs International Energy Statistics and updated to February 2021. Information from other sources such as OPEC, the STEO and country specific sites such as Russia, Norway and China is used […]
 • The orbiting solar power fantasy 22 juni, 2021
  Preface. This 2020 article “Solar Power Beamed Down To Earth From Space Moves Forward” will leave you all warm, fuzzy, and unworried about the future. The Scientists Will Come Up With Something.  But that’s because you know little to nothing … Continue reading →

Kinas handelsbalans negativ i februari

Print Friendly, PDF & Email

Flera nyhetsmedia, bl.a. Financial Times, rapporterade häromveckan att Kina uppvisat handelsunderskott för februari månad. Kina har under många år uppvisat stort handelsöverskott, en ordning som bestått bl.a. tack vare att den kinesiska valutan varit knuten till US-dollarn.  Under februari månad redovisades dock ett underskott i utrikeshandeln på 31.5 miljarder dollar. Det är en betydande siffra, i årstakt motsvarar siffran ett underskott på ca 380 miljarder dollar. Så sent som 2010 var Kinas överskott 199 miljarder dollar. Det är en dramatisk förändring, om det skulle visa sig att den är bestående. Den inhemska kinesiska efterfrågan har vuxit snabbt de senaste åren, samtidigt som ekonomin i omvärlden bromsar in, vilket har drabbat den kinesiska exporten negativt. Samtidigt importerar Kina mer olja och andra råvaror än någonsin. Kinas oljeimport är nu i storleksordningen 6 miljoner fat / dag, räknat på 110$/fat motsvarar detta ett värde av 19 miljarder dollar per månad. Råoljepriset är för närvarande ca 125$/fat (Nordsjöolja, ”Brent”). Ökningstakten i Kinas oljeimport är häpnadsväckande: 2008 importerade Kina ca 4.4 miljoner fat per dag, nu är siffran alltså uppe i ca 6 miljoner fat/dag.

/Mats Lindqvist ASPO Sverige
__________________

Antal lästa gånger: 26
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!