Kalender

mars 2012
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Slumpmässigt inlägg

Sötsura karameller
Sötsura karameller

Antal besökare

 • 48Besökare idag:
 • 118Besökare igår:
 • 956Besökare förra veckan:
 • 166Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • The 10th planetary boundary: Salt 29 november, 2023
  Preface. Rockström J et al (2009) famously proposed that there are 9 Planetary Boundaries: Exploring the Safe Operating Space for Humanity in Ecology & Society that pose existential threats. This study’s authors propose adding a 10th boundary: Safe and sustainable salt … Continue reading →

Kinas handelsbalans negativ i februari

Print Friendly, PDF & Email

Flera nyhetsmedia, bl.a. Financial Times, rapporterade häromveckan att Kina uppvisat handelsunderskott för februari månad. Kina har under många år uppvisat stort handelsöverskott, en ordning som bestått bl.a. tack vare att den kinesiska valutan varit knuten till US-dollarn.  Under februari månad redovisades dock ett underskott i utrikeshandeln på 31.5 miljarder dollar. Det är en betydande siffra, i årstakt motsvarar siffran ett underskott på ca 380 miljarder dollar. Så sent som 2010 var Kinas överskott 199 miljarder dollar. Det är en dramatisk förändring, om det skulle visa sig att den är bestående. Den inhemska kinesiska efterfrågan har vuxit snabbt de senaste åren, samtidigt som ekonomin i omvärlden bromsar in, vilket har drabbat den kinesiska exporten negativt. Samtidigt importerar Kina mer olja och andra råvaror än någonsin. Kinas oljeimport är nu i storleksordningen 6 miljoner fat / dag, räknat på 110$/fat motsvarar detta ett värde av 19 miljarder dollar per månad. Råoljepriset är för närvarande ca 125$/fat (Nordsjöolja, ”Brent”). Ökningstakten i Kinas oljeimport är häpnadsväckande: 2008 importerade Kina ca 4.4 miljoner fat per dag, nu är siffran alltså uppe i ca 6 miljoner fat/dag.

/Mats Lindqvist ASPO Sverige
__________________

Antal lästa gånger: 35
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Inga mer kommentarer.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!