Kalender

januari 2012
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Slumpmässigt inlägg

Tre scenarier: del 2

Antal besökare

 • 56Besökare idag:
 • 183Besökare igår:
 • 1005Besökare förra veckan:
 • 3854Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • The 10th planetary boundary: Salt 29 november, 2023
  Preface. Rockström J et al (2009) famously proposed that there are 9 Planetary Boundaries: Exploring the Safe Operating Space for Humanity in Ecology & Society that pose existential threats. This study’s authors propose adding a 10th boundary: Safe and sustainable salt … Continue reading →

Tidigare IEA-medarbetare: oljeutvinning börjar sjunka mellan 2015 och 2020.

Print Friendly, PDF & Email

Den franske frilansjournalisten Matthieu Auzanneau intervjuade nyligen en tidigare medarbetare hos IEA, Olivier Rech. IEA är OECD’s energiavdelning och är den officiella informationskälla som bl.a. Sveriges regering m.m. förlitar sig på. Monsieur Rech uppgav i intervjun att han bedömer att oljeutvinningen ligger på sitt maximum nu, och han väntar sig se sjunkande utvinning någon gång mellan 2015 och 2020.  Rech tror att det kommer att bli en spänd situation redan 2013-2015. Detta avviker tydligt från de siffror som IEA officiellt uppger. Olivier Rech lämnade IEA 2009, och arbetar idag inom kapitalförvaltning. Här när den kompletta intervjun: http://www.theoildrum.com/node/8797#more

/Mats Lindqvist, ASPO Sverige

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

5 comments to Tidigare IEA-medarbetare: oljeutvinning börjar sjunka kort efter.

 • Per Elgestrand

  Inte för att jag litar särskilt mycket på en person som ägnar sig åt kapitalförvaltning men det Rech säger är väl ingen nyhet, förr eller senare börjar det strama. Det är alltså dags att se till att ingen spänd situation uppstår i Sverige. Vi bör snarast öppna en urangruva i Jämtland, bygga ett antal mindre kärnreaktorer, typ 100-200 MW termisk effekt, som ersättning för bioenergiverken och i stället tillverka metanol av biomassan. Värmlandsmetanol vet hur man gör, de kanske börjar bygga sin anläggning i år för drift 2015 och kommer ersätta ungefär en procent av de fossila bränslena. Tysk teknik ger oss möjlighet att tillverka svenskt fordonsbränsle av svensk förnybar råvara i Sverige. Det är bra.

 • Planerar värmlandsmetanol att förgasa med luft eller rent syre?

  En möjlig utveckling för biomasseförgasningen är att genom elektrolys nattetid göra vätgas och syrgas av billig el och sedan använda vätgasen i bränslesyntesen och syrgasen i förgasningen.

  Små reaktorer skulle kunna placeras i bergrum vilket ger väldigt bra fysiskt skydd för dem.

 • Rolle

  Per Elgestrand !

  Uranhalten i Jämtland är ca:160 ppm. Enligt några forskare
  på MIT som har studerat frågan uranhalt kontra nettoenergitillskott
  så går break-even runt 160 ppm. Uranet i Jämtland kommer därmed inte att kunna lämna något energinetto.

  Vad jag förstår så är det främst uranet i Billge med dess uranhalt på 300 ppm som det kan löna sig att utvinna ur energisynpunkt.

 • Rolle

  Per Elgestrand !

  Uranhalten i Jämtland är ca:160 ppm. Enligt några forskare
  på MIT som har studerat frågan uranhalt kontra nettoenergitillskott så går break-even runt 160 ppm. Uranet i Jämtland kommer därmed inte att kunna lämna något energinetto.

  Vad jag förstår så är det främst uranet i Billinge med dess uranhalt på 300 ppm som det kan löna sig att utvinna ur energisynpunkt.

 • Per Elgestrand

  Billingen kan vi börja med. Men jag skrev Jämtland eftersom jag läst om det australiska företaget som provborrar där uppe, med hyggliga resultat. Men ännu bättre prov har man fått upp i Arvidsjaur. Aura Energy heter företaget.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!