Kalender

november 2011
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Slumpmässigt inlägg

Linbanans historia

Antal besökare

 • 23Besökare idag:
 • 62Besökare igår:
 • 617Besökare förra veckan:
 • 2103Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • How Energy Transition Models Go Wrong 18 juni, 2021
  I have written many posts relating to the fact that we live in a finite world. At some point, our ability to extract resources becomes constrained. At the same time, population keeps increasing. The usual outcome when population is too high for resources is "overshoot and collapse." But this is not a topic that the […]
 • February Non-OPEC Oil Production Sinks 19 juni, 2021
  A post by Ovi at peakoilbarrel. Below are a number of oil (C + C ) production charts for Non-OPEC countries created from data provided by the EIAʼs International Energy Statistics and updated to February 2021. Information from other sources such as OPEC, the STEO and country specific sites such as Russia, Norway and China is used […]

Faller Grekland - faller alla!

Print Friendly, PDF & Email

Det är säkert många som fördömer det grekiska folket och den grekiska sättet att handskas med pengar och kapital. Kort sagt ett folk av ohederliga bedragare som är lata och lever på andra medlemsländer inom EU. Om så är fallet så sitter många länder i samma båt.Daily Telegraph har gjort en fantastisk webgraf, som beskriver vilka länder som lånat av vem och hur allt hänger ihop. Ingen går fri. Alla länder är inflätade i varandra i en global bank- och finanshärva. Och ett ekonomisystem som kräver ständig tillväxt i en värld med begränsade naturresurser.

Sveriges skulder till andra EU länder

Att Sverige har lånat ut till Tyskland är väl OK. Men vem är så korkad att han tror att en skuld till Storbritannien någonsin kommer att regleras? Intressant att USA har större skuld per capita än Grekland!

Det handlar alltså mer om tilltro att kunna fixa till sitt underskott. USA kan devalvera eller om man är kaxig öka penningmängden!

Skulle vi i Sverige lägga ihop statsskulden med andra skulder som hushållens-, finansbolagens- och företagens skulder ser bilden helt annorlunda ut. Och den är allt annat än angenäm.

Vill du titta på detta exempel på superb databasjournalistik i Daily Telegraph och hur allt hänger ihop tryck här.

Import av olja från bl a Norge

Det är väl onödigt att påpeka att vårt stora oljeberoende förtränger vi lika galant, som vår totala låneskuld. Vår maktelit verkar inte bekymra sig över att Danmark tillsammans med Norge står för 40 % av våra oljeimport. Och att de INTE kommer att kunna leverera någon olja till Sverige om 5-10 år! Man behöver oljan själva. Notera att Danmark varit vår största leverantör av olja och gas under många år!

Alliansregeringens hybris verkar t o m gått så långt att regeringspartiet (Fp) och dess ekonomiska talesman Carl B Hamilton helt flippat ur. Tidigare riksbankschefen Lars Wohlin (kd) menar att Carl B har en ”bristande verklighetsuppfattning” i en artikel i SvD som bloggen Cornucopia uppmärksammat.

Carl B Hamilton menar inte bara att Sverige borde ansluta sig till euron, utan dessutom bidra med kapital i miljardklassen till en gemensam räddningsfond för euro-projektet. Man tar sig för pannan och undrar, är detta egentligen den politik som Alliansregering vill föra? Gå med i euro-projektet, gå med i Nato, bygga fler kärnkraftverk och leva på hoppet att få köpa olja efter år 2020? (från vem ?)

Läs också Andreas Cervenkas krönika i Svd: ”Europas i särklass farligaste underskott”

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (4 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

3 comments to Faller Grekland – faller alla!

 • Anon

  Nja, nu blev väl lånen åt fel håll i texten. Det vi lånat ut har gått till Tyskland och Storbritannien. Schweiz och Italien har lånat ut till oss och inte tvärtom.

 • Tack Anon! Ändrat i texten.

 • 9/11-11 Anders Lindberg/aftonbladet.se Europas verkliga kris är nationalismen

  Magnus Söderman! ”(…) Den rot- och historielöshet som idag råder kommer inte gagna någon annan än dem som vill se en mänsklighet av enkom konsumenter och producenter”, upplyser du. Din analys är klockren! VI SKALL INGA ANDRA GUDAR HAVA JÄMTE PENNINGEN ekar budskapet!
  ”Det farligaste med eurokrisen är inte de trasiga ekonomierna – utan de trasiga människorna”, skrev Anders Lindberg. En ”MITT -I – PRICKare!”

  Ett sådant samhälle som vi nu existerar inom, som ser människan enbart som en bokföringsbar ekonomisk faktor jämte andra råvarukostnader i konteringen, undgår ingalunda upplösning!

  Frågan är bara MED VAD upplösningen skrivs i historieböckerna – med BLÄCK eller BLOD!

  Sven-Erik Forslin

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!