Kalender

augusti 2011
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Antal besökare

 • 208Besökare idag:
 • 238Besökare igår:
 • 1388Besökare förra veckan:
 • 1758Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

Oljan håller inte på att ta slut som SVT påstår!

Print Friendly, PDF & Email

Igår började SVT visa den norska dokumentärserien, ” Kampen om Arktis” i fyra delar från 2010. Ett mycket lovvärt försök att skingra dimmorna och räta ut frågetecknen kring hur mycket olja och gas som verkligen finns i Arktis. Och hur en eventuell exploatering av dessa fossila tillgångar kan komma att påverka det marina livet runt nordpolen och faran för ökade politiska och militära spänningar i området.

Låt mig säga att upptakten var allt annat än lyckad. Redan i introduktionen av serien så halkar redaktionen på SVT snett, genom att förstärka myten om att oljan börjar ta slut. På hemsidan står:  ”Samtidigt som behovet av olja och gas ökar på hela jorden, så håller tillgångarna på att ta slut.”  Inget kan vara felaktigare. Oljan håller inte på att ta slut!

Däremot så minskar produktionen av olja i världen, främst för den fina oljan crude oil, där maximal utvinning inträffade år 2006 enligt IEA:s rapport WEO 2010. Just nu är är hotet det höga oljepriset. Världsekonomin har svårt att klara ett oljepris över 100 dollar per fat så länge till, vilket kan leda till att oljepriset exploderar, varnar bl a Nordeas oljeanalytiker.

Den globala oljeproduktionen har under många år legat och fluktuerat på samma nivå, bl a tack vare att etanol och fossil gas börjat inkluderas i publicerade siffror. Ett kreativt inslag av IEA för att ”hålla uppe” produktionssiffrorna, så vi slipper oroa oss?

Det som borde oroa svenska myndigheter, främst Energimyndigheten och våra politiker är minskad produktion i de länder som vi importerar vår olja ifrån. Norge, Danmark och Ryssland som står för ca 80 % av vår import. Det norska Oljedirektoratet har medgett att norsk olja minskar med 7 % årligen. Och detsamma gäller för Danmark. Hur länge till kommer vi att få  importera olja från Norge och Danmark? Snart behöver man all olja själv för att klar sitt energibehov! Även norsk fossilgas når sin maximala produktion (peakgas) år 2020, betydligt tidigare är beräknat. Att då som Energimyndigheten ducka för problemet och hänvisa till marknaden med motiveringen att den som har pengar får alltid köpa olja, är både oansvarigt och kortsiktigt. Dax att byta generaldirektör?

Som tidigare SVT-medarbetare på klimat- och energibloggen Ställ om, tycker jag det är beklagligt att redaktionen för programmet ”Kampen om Arktis” inte kan skilja på ”slut” och ”brist”. Nu känner jag inte till hur formulering såg ut i den ursprungliga norska speakertexten, men det är i detta sammanhang inte relevant. Här behövs en skärpning så att vi slutar odla myten om att oljan börjar ta slut. Det ger helt fel signaler till medborgarna och försvårar den omställning av samhället till mindre mängd energi, som vi kommer att tvingas gå igenom, vare sig vi vill eller inte.

Programmet ”Kampen om Arktis” är för tidigt att recensera, men det som basunerades ut kändes inte riktigt aktuellt.  Påståendet att ”I Arktis finns fortfarande stora mängder gas och olja.” överensstämmer inte med den bild som forskarna på Globala energisystem i Uppsala förmedlar, när de undersökt de geologiska möjligheterna för gas och olja i Arktis. Jag återkommer till detta när jag sett fler program.
__________________

Antal lästa gånger: 75
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (4 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

12 comments to Oljan håller inte på att ta slut som SVT påstår!

 • Mats Lindqvist

  Ja, det är mycket missförstånd bland medier och andra… Jag tror inte ens det är säkert att vi kommer uppleva ngn brist på olja, iaf. inte i ett kortare perspektiv. Jag tror att de främsta symptomen på peak oil kommer att vara problem inom bank/finanssektorn, låg-negativ tillväxt, hög arbetslöshet. Kort och gott peak oil kommer främst manifestera sig som en ekonomisk kris.
  /Mats L
  ASPO Sverige

 • Så sant så sant, men det innebär att SVT och andra inte får dupera oss och få oss att tro på något som varken är sant eller relevant! Olja i Arktis enligt Globala Energisystem är minst sagt en hype! Mao en disaster.

 • NiklasT

  Men Martin, håller du på att bli senil? Det är klart att oljan håller på att ta slut. Det har den gjort sedan innan den stängdes in av sedimentära bergarter redan för typ 180 miljoner år sedan och bortåt 100 miljoner år till efter det. Oljan äts av bakterier och vanlig kemisk oxidation och har MYCKET svårt att överleva så att vi människor skall kunna använda den. En brutal gissning är att +99% av all olja som bildats tagit slut redan innan människor börjat använda den. Sen satte vi igång att pumpa och bränna och har inte precis tillfört några nya tillgångar. Så, Martin, oljan håller VISST på att ta slut. Och det har den gjort i mer än hundra miljoner år.

 • De citat som jag hittade i programmet:
  ”Energitillgångarna i resten av världen är på väg att ta slut.”

  ”Problemet är att det snart inte finns någon olja kvar, De flesta av världens stora oljefält har nått sin produktionstopp.”

  ”I andra delar av världen töms nu ojereservern.”

  Det utelämnar väldigt mycket, bakgrunden är värd en egen programserie, men för att bara vara tre meningar får det i alla fall fram den ekonomiska pressen.

 • Magnus, det är klart att jag utelämnar mkt, men de fakto citerar jag det som skrivs och sägs i programmet. Här föreligger inget fabulerande som du är så bra på.

 • Niklas T, det är klart att seniliteten inträder i ditt miljonerårsperspektiv.

 • Martin, du sett programmet?
  http://svtplay.se/t/162431/kampen_om_arktis
  Nu har jag dubbelkollat och noterat tiderna för citaten

  00:22
  ”Energitillgångarna i resten av världen är på väg att ta slut.”

  01:35
  ”Problemet är att det snart inte finns någon olja kvar, De flesta av världens stora oljefält har nått sin produktionstopp.”

  34:36
  ”I andra delar av världen töms nu ojereserverna.”

  Min favoritvision inom de politiska begränsningarna för den här konflikten är att framförallt Norge men även Sverige och Finland investerar i infrastruktur som gör det enklare och lönsammare att placera exploateringsindustri i Norge än i Ryssland. Om större delen av kapprustningen går till civila infrastrukturinvesteringar i stället för vapen kan Norge tex ha en kustjärnväg utmed hela landet, bättre elnät och mer elproduktion när oljan och gasen är slut och visar det sig att det inte finns några större mängder har de i alla fall byggt något som har ett bestående värde.

  Om du har tips om hur man kan fabulera ihop den visionen så den tar sig riktigt bra är jag tacksam för tips.

 • Magnus, jag nämner ju redan i ingressen om introduktionen av denna serie och vad som skrivs på SVT:s hemsida och länkar dit. Därifrån har jag oxå plockat citaten.
  När det gäller Norges ”kloka” investeringar, så har jag ingen överblick. Vet bara att den norska oljefonden är hårt knuten till dollarn och amerikanska statspapper (och att fonden sjönk mkt i värde 2008). Om det är bra eller dåligt att vara så hårt knuten till dollarn är svårt att säga. Betr norska oljeinvesteringar för framtiden så råder delade meningar. Vet bl a att norsk elproduktion inte är tillräckligt utbyggd utan att danska kolkraftverk står för backupen!

 • Mats Lindqvist

  Om vi nu diskuterar hur Norge har förvaltat sina oljetillgångar så kan man konstatera att de bytt deras olja mot papperspengar. Halva ”statens pensjonsfon utland”, populärt kallad oljefonden, är statsobligationer, resten har investerats på börser runt om i världen. Detta är fö. världens största sovereign wealth fund. Situationen är snarlik för somliga exportörer i mellanöstern. Vad händer med värdet på detta den dag marknaden internaliserar att nu är det no more tillväxt? Läste ni förresten Öhmans fondkommisions chef som varnar för medioker tillväxt framöver?

  http://www.dn.se/debatt/staten-kan-tvingas-skjuta-till-pengar-till-pensionerna

  Jag vill inte gärna skriva norrmännen på näsan hur de skall förvalta sina pengar, men jag håller med Magnus Redin här, det hade varit smartare att begränsa utvinningen till en nivå som ger landet ett bra välstånd, investera i hållbar infrastruktur och låta bli att samla papperpengar på hög. Samma gäller vissa stater i mellanöstern. Vissa exempel på hur de använder energi & pengar ter sig rent groteska.

 • Vi kan dra den ganska intressanta slutsatsen att programmet ger två olika intryck, ett på de som bara ser utsändningen och ett annat på de som läser webmaterialet.

  Norrmännens problem är att de byggde upp sitt elnät som flera öar där nästan alla har gott om vattenkraft och backup genom mycket stora vattenmagasin. Detta överskott och säkerhetsmarginal började de sedan använda för industri och export utan att bygga ut stamnätet mellan områdena. När de har exporterat sin säkerhetsmarginal blir de beroende av importerad el de år som det är lite nederbörd och den elen kommer mestadels söderifrån från Dansk kolkraft och även Tysk och österifrån i en handelskedja Sverige, Finland, Ryssland som till stor del slutar i de otrygga RMBK reaktorerna i Sosnovy Bor utanför St:Petersburg.

  Att exportera sina säkerhetsmarginaler och få högre priser är även något som har skett i Sverige.

  Det norrmännen behöver göra är att isolera sina elvärmda hus, installera värmepumpar, bygga fjärrvärmenät i städer, uppgradera gamla och bygga nya högspänningsledningar och bygga mer vattenkraft och vindkraft. Om de bygger en massiv elöverföringskapacitet och pumpkraftverk kan de sälja balanseringseffekt till nordvästra kontinentala Europa som är förtjusta i vindkraft. Sedan skulle det även passa perfekt med några kraftvärmereaktorer i Oslo.

  Om norrmännen inte slösar bort elen har de en uthållig exportvara och grund för sitt samhälle under oöverskådligt lång tid. Det är även för det långa perspektivet som jag anser det vara en bra idé med en eldriven kustjärnväg som garanterar att det förblir driftsmässigt billigt att frakta gods och resa genom hela Norge.

 • Hej Magnus!
  Det här är ju en nonsensdiskussion. Jag vet inte vad det är för ”två olika intryck”, du syftar på och vad det är vi kan vara överens om.

  Mitt inlägg handlade om hur man beskriver peakoil och oljesituationen i världen och inget annat. Du har ju själv loggat vad de säger: ”Problemet är att det snart inte finns någon olja kvar” och jag vänder mig mot den formuleringen liksom: ”Samtidigt som behovet av olja och gas ökar på hela jorden, så håller tillgångarna på att ta slut.”
  Är det inte samma innebörd?
  Jag har valt att inte recensera detta första program, vilket jag oxå skriver utan vill se fler avsnitt först.

 • Hans mest kanda citat ar foljande.. The greatest shortcoming of the human race is our inability to understand the exponential function. Oversatt till svenska blir det sa har.. Den manskliga rasens storsta tillkortakommande ar var oformaga att forsta exponentialfunktionen. 72-regeln ar viktig for att hjalpa oss manniskor som har svart for att forsta exponentialfunktionen att inse inneborden av tillvaxt. Kompletterar man med 70 som ar jamnt delbart med 1 2 5 7 10 och 14 sa har man tackt in de vanliga procentsatserna 1-10 och far foljande tabell over ungefarliga dubblingstider…OkningstaktFordubbling efter antal ar.1 72.2 36.3 24.4 18.5 14.6 12.7 10.8 9.9 8.10 7.12 6.Sa nar vi laser att med 5 3 i ar sa innebar en avrundad takt pa 5 att Sveriges BNP skulle fordubblas pa 14 ar 70 5 . Fran 2010 cirka 3200 tigrar till ar 2024 bara 1600 tigrar kvar i det vilda…I december 2010 producerade Norge enligt 2138 000 fat olja NGL och kondensat per dag jamfort med 2347 000 fat per dag i december 2009 vilket innebar en minskning pa 9 pa ett ar.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!