Kalender

augusti 2011
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Antal besökare

 • 59Besökare idag:
 • 183Besökare igår:
 • 1008Besökare förra veckan:
 • 3857Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • The 10th planetary boundary: Salt 29 november, 2023
  Preface. Rockström J et al (2009) famously proposed that there are 9 Planetary Boundaries: Exploring the Safe Operating Space for Humanity in Ecology & Society that pose existential threats. This study’s authors propose adding a 10th boundary: Safe and sustainable salt … Continue reading →

SVT:s kunskap om olja och gas är skrämmande dålig

Print Friendly, PDF & Email

Skrev för två veckor sedan inlägget: ”Oljan håller inte på att ta slut som SVT påstår”, efter att del 1 visats av den norska dokumentären – Kampen om Arktis. Då reagerade jag mot bl a mot SVT:s språkbruk att ”oljan håller på att ta slut” och andra överdrifter kring olja och gas i Arktis. Fortfarande så har inte SVT ändrat formuleringarna på hemsidan och varje avsnitt inleds med ”oljan håller på att ta slut”. Det är lite sorgligt!

Det 3 av ”Kampen om Arktis” visades för några dagar sedan och handlade enbart om olja och gas i Arktis. I programmet fortsätter man mantrat ”att oljan håller på att ta slut” och dessutom påstår man att det finns 30 miljarder fat utanför Alaska norrut mot polen. Totalt beräknar man att det finns 90 miljarder fat i hela Arktis, inkl de områden som gränsar till Norge och Ryssland. Hur väl stämmer detta med de geologiska beräkningar och studier som utförts av bl a Globala Energisystem i Uppsala och Arctic Oil USGS:s publicerade rapporter  i Science AAAS
Assessment of Undiscovered Oil and Gas in the Arctic ?

Geologer menar att mängden olja kan vara så pass stor som 90 miljarder fat. Dock är detta osäkra uppskattningar så det finns gott om utrymme för ändringar. Det är också korrekt att norra Alaska, västra Grönland och Ryssland fått de stora koncentrationerna av arktisk olja.

Dessvärre visar geologiska undersökningar, att på många ställen är fälten alldeles för små för att någonsin motivera utvinning i praktiken. Det är bara fem regioner som innehåller mer än 5 miljarder fat. Idag förbrukar världen 86 milj fat per dag. Det betyder att 5 miljarder fat olja räcker till 59 dagars konsumtion i världen. Det mesta av de där enorma mängderna olja som nämns i programmet är så utspridda att de därför saknar praktisk betydelse.

Geologiska studier av olja i arktis

Olja i arktis

Uppskattad mängd gas i Arktis sammanfaller däremot väl med de analyser som Globala Energisystem genomfört liksom USGS. Och det faktum att Ryssland kommer att få mest av gasen och oljan. Om nu ryssarna väljer och kan utveckla en gasutvinning i Arktis. Något som inte är givet och sällan diskuteras.

Journalister har väldigt svårt att förstå alla dessa uppskattningar på hur mycket olja och gas som finns, inte är mycket mer än vilda gissningar av vad som faktiskt kan nå marknaden. Som alltid är uppskattade ”resurser” praktiskt taget ovidkommande för samhället, då det är konstaterade utvinningsbara reserver och produktionsflöden som räknas. Allt annat är som sagt vilda gissningar av inget värde.

Det är tråkigt att behöva konstatera att medias kunskap om olja och gas är skrämmande dålig! Och publikservice – företaget SVT, i allmänhetens tjänst, utgör inget undantag.

 

facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (3 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...

4 comments to SVT:s kunskap om olja och gas är skrämmande dålig

 • Mitt intryck av del tre är att SVT lyckades utomordentligt väl med att visa drivkrafterna bakom exploateringen, att vi alla är beroende av oljan, ryska städer och små samhällen i nordamerikanska arktis som lever eller dör med exploateringen och att gasen skall fram till Tyskland. De visade även ursprungsbefolkningar som körs över men i väst tutas det i alla fall lite och görs försök att skydda miljön från de direkta skadorna.

  Jag håller med om att det var synd att de inte visade mer av osäkerheten om hur mycket olja och gas det egentligen finns. Sedan går det att prata mycket mer om hur beroende av oljan och gasen vi är och t.ex. hur Tyskland gör sig ännu mera beroende av importerad gas genom nedläggningen av kärnkraft och Ryssland har svårt att utveckla andra industrier än råvaruexport.

  Många människor och nationer kämpar för sin överlevnad och de agerar så gott de har förmåga och förstånd till inom de fysiska och politiska begränsningarna och detta är vad vi får…

 • Magnus, min poäng är att så länge vi gömmer oss bakom kommentarer att ”oljan håller på att ta slut” samtidigt som media målar upp dessa fantastiska mängder olja och gas i Arktis, så skapar det bara förvirring och osäkerhet. Vad ska medborgarna tro?
  Korrekt information (sant och relevant) är ett måste om vi ska förstå att det är dax att både mentalt och i handling ställa om till en framtid med mindre mängd energi. Den olja och gas vi har kvar måste nu börja användas till denna gigantiska omställning av samhället och inte brännas upp för att vi ska kunna klänga oss fast vid en livsstil som är dödsdömd på 20-30 års sikt.

 • Erik Garbe

  SVT: borde kanske sagt att den lättutvunna oljan håller på att ta slut. Olja kommer aldrig ta slut. Men mängden kommer bli mindre lönsam att pumpa upp och svårare att komma åt (typ Arktis), och därför bör man dra ner på oljeberoendet. Eller vad säger du, Martin?

 • Erik, visst ska vi dra ned oljeberoendet. Och det är rätt i övrigt vad du skriver. Men det intressanta är att priset är en dålig indikator på mängden olja som finns att utvinna. Det är mängden energi som behövs för att utvinna en enhet energi. 1:5 där går gränsen!

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!