Kalender

juli 2011
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Slumpmässigt inlägg

Vad händer i Tunisien
Vad händer i Tunisien

Antal besökare

 • 58Besökare idag:
 • 137Besökare igår:
 • 852Besökare förra veckan:
 • 1470Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Don’t expect the world economy to resume its prior growth pattern after COVID-19 27 maj, 2021
  Most people seem to think that the world economy is going through a temporary disruption, caused by a novel coronavirus. As soon as COVID-19 goes away, they expect the economy will be back to normal. I think that this assessment is overly optimistic. The way I see the situation, the world economy was already having […]
 • OPEC Update, June 2021 13 juni, 2021
  The OPEC Monthly Oil Market Report for June 2021 was published this past week. The last month reported in each of the charts that follow is May 2021 and output reported for OPEC nations is crude oil output in thousands of barrels per day (kb/d). In the charts that follow the blue line with markers […]

Peak tenn, Sn

Print Friendly, PDF & Email

Tenn en viktig metall som vi använt sedan bronsåldern ser ut att ha passerat sin Peak i produktionen redan 2005, och så länge som efterfrågan på elektroniska produkter stiger kommer bristen att bli större med högre priser. Detta är ett tydligt exempel på tillväxtens gränser.

 

Tin Production — A Classic Case Of Limits To Growth – Decline of the Empire.
__________________

Antal lästa gånger: 29
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

4 comments to Peak tenn, Sn

 • Den för de insatta självklara fortsättningen är att det som gör att problemet blir jobbigt är att malmer med lägre halt av det eftersökta mineralet kräver att större volymer bryts och anrikas och det kräver både mer utrustning och energi. Detta gör att brist på energi eller bara snabbt stigande energipriser gör mineraler oåtkomliga.

  Vi har redan haft den omvända utvecklingen att mer och mer har kunnat utvinnas trots sämre malmer genom att tekniken har utvecklats och framförallt skalats upp enorm med hjälp av storskalig energianvänding. Den senaste utvidgningen av Bolidens Aitik gruva är ett exempel på detta, nya maskiner som använder mer el och diesel gör att sämre malmer kan användas och gruvan drivas under längre tid och ge mer koppar.

  Nästa för de insatta välkända problem är gruvornas miljöpåverkan, dels platsen de tar och dels urlakning av tungmetaller ur restprodukter. Här gäller det att samhällen fortsätter ha råd att ta hand om avfallet så det inte ger katastrofer.

 • Artikeln du refererar till tittar oå ett alldeles för snävt tidsintervall för att man med säkerhet ska kunna säga att vi nått peak tin. Visst är det möjligt att det är så, men en snabb titt på historiska data säger mig att jag skulle akta mig för att uttala mig alltför tvärsäkert om det, då både tennpriset och den globala produktionen gått i stora vågor.

 • Nu har jag tittat lite närmare på detta med tennet och det ser inte alls så säkert ut som artikeln du refererar till.
  http://flutetankar.blogspot.com/2011/07/peak-tenn-nja.html

 • Vid denna tidpunkt har produktionen redan planat ut och kommer darefter att borja falla. Detta grundlaggande samband galler for en enskild oljekalla for produktionen i ett enskilt land och till sist aven for den globala oljeproduktionen.Manga enskilda lander har redan natt sin oljetopp.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!