Kalender

maj 2011
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Antal besökare

 • 39Besökare idag:
 • 80Besökare igår:
 • 605Besökare förra veckan:
 • 2288Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • How Energy Transition Models Go Wrong 18 juni, 2021
  I have written many posts relating to the fact that we live in a finite world. At some point, our ability to extract resources becomes constrained. At the same time, population keeps increasing. The usual outcome when population is too high for resources is "overshoot and collapse." But this is not a topic that the […]
 • February Non-OPEC Oil Production Sinks 19 juni, 2021
  A post by Ovi at peakoilbarrel. Below are a number of oil (C + C ) production charts for Non-OPEC countries created from data provided by the EIAʼs International Energy Statistics and updated to February 2021. Information from other sources such as OPEC, the STEO and country specific sites such as Russia, Norway and China is used […]
 • The orbiting solar power fantasy 22 juni, 2021
  Preface. This 2020 article “Solar Power Beamed Down To Earth From Space Moves Forward” will leave you all warm, fuzzy, and unworried about the future. The Scientists Will Come Up With Something.  But that’s because you know little to nothing … Continue reading →

Hållbarhetsmyten

Print Friendly, PDF & Email

SNS håller ett ett seminarium den 26 maj, om att tillväxt är bättre än hållbar tillväxt. Se inbjudan nedan.

Hållbar utveckling har blivit ett begrepp på modet och ett nyckelbegrepp i internationell fattigdomsbekämpning. Få har dock klart för sig vad det innebär. Bevarandet av ursprungliga natur- och kulturmiljöer anses av många debattörer vara en riktigare väg framåt för utvecklingsländerna än modernisering, tillväxt och samhällsomvandling.

Utvecklingsforskarna Christer Gunnarsson och Martin Andersson nagelfar hållbarhetsbegreppet i sin nya bok Hållbarhetsmyten. Varför ekonomisk tillväxt inte är problemet. De visar att det ofta döljer en utvecklingspessimism som hotar att stjälpa både kampen mot fattigdom och miljöförstöring.

Författarna menar att fattigdomen i världen endast kan bekämpas genom modernisering och utveckling. Alla objektiva mått som barnadödlighet, livslängd och hälsa talar emot tesen att vi ska föra en politik som går ut på att försöka ”bevara” ett förmodernt levnadssätt. Inte heller miljön eller den upplevda lyckan gynnas av en sådan politik.

Torgny Holmgren, chef för enheten för utvecklingspolitik vid UD och Magnus Lindmark, professor i ekonomisk historia vid Umeå universitet kommenterar.

Mötet leds av Torgny Wadensjö, förläggare SNS Förlag.

Medverkande Martin Andersson, utvecklingsforskare och docent i ekonomisk historia vid Lunds universitet Christer Gunnarsson, utvecklingsforskare och professor i ekonomisk
historia vid Lunds universitet Torgny Holmgren, ambassadör och chef för enheten för utvecklingspolitik vid UD Magnus Lindmark, professor i ekonomisk historia vid Umeå universitet Torgny Wadensjö, förläggare SNS Förlag

Tid och plats
Torsdagen den 26 maj, kl. 9.00–10.15 på SNS,

Jakobsbergsgatan 18, Stockholm.

Från kl. 8.30 registrering med kaffe och smörgås.
Pris och anmälan
Anmälan via SNS. Antal platser är begränsat.

Avgiften, som inkluderar boken Hållbarhetsmyten. ”Varför ekonomisk tillväxt inte är
problemet”, samt kaffe och smörgås är 225 kr. Moms tillkommer och avgiften
faktureras. Platsen kan överlåtas, vänligen meddela oss namnändringen.

Program
8:30 Registrering med kaffe och smörgås
9:00 Torgny Wadensjö inleder
9:05 Författarna Martin Andersson och Christer Gunnarsson presenterar sin bok
9:35 Kommentarer och samtal med Torgny Holmgren och Magnus Lindmark
10:15 Seminariet avslutas

__________________
Antal lästa gånger: 21
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (2 votes, average: 3,50 out of 5)
Loading...

1 comment to Hållbarhetsmyten

 • Ah, det var nog samma som skrev den där news-mill-artikeln som steg 3 länkade till. Blir det flame-war på föreläsningen? (Jag bor i skåne, kommer inte komma dit…)

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!