Kalender

april 2011
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Slumpmässigt inlägg

Årsmöte den 27 april i Uppsala

Antal besökare

 • 59Besökare idag:
 • 79Besökare igår:
 • 785Besökare förra veckan:
 • 138Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Ramping Up Renewables Can’t Provide Enough Heat Energy in Winter 20 september, 2022
  We usually don't think about the wonderful service fossil fuels provide in terms of being a store of heat energy for winter, the time when there is a greater need for heat energy. Figure 1 shows dramatically how, in the US, the residential usage of heating fuels spikes during the winter months. Solar energy is […]
 • By Gaia Gardener: On Our Hall of Denial Mirrors 20 september, 2022
  Today we have another guest post by a member of the un-Denial community, Gaia Gardener, who posted these thoughts on denial as a comment. I thought they were interesting enough to warrant promoting them to a more visible post. Hello friends, thank you for a very interesting discussion about the realities of denial and how […]

Japan’s övning inför peak oil

Print Friendly, PDF & Email

Det är nu en månad sedan delar av Japan drabbades av jordbävningen och den därefter följande tsunamin. För stora delar av drabbade områden är läget svårt inklusive kärnkraftsverken som kommer att vålla problem under lång tid framöver. Men även i icke drabbade områden påverkas också här finns en del att lära inför ett Post Peak scenario.

Sex av 28 oljeraffinaderi slogs ut och det infördes bensinransonering direkt, myndigheterna har även släppt olja från de strategiska lagren.
Tokyo Electric Power Company (TEPCO), som förser 44.5 milljon med el, förlorade  25% av  sin produktionskapacitet, från 14 mars används rullande bortkoppling i Kanto regionen.
När man sedan upptäckte små mängder radioaktivitet i dricksvattnet i Tokyo området så tog flaskvatten i butikerna slut och ransonering infördes. Även livsmedel, batterier, ficklampor och bärbara radioapparater tog slut. Det gäller att ha dessa varor i lager innan det händer. Det är bättre att vara ett år för tidigt, än en dag för sent. Och eftersom några beredskapslager inte finns längre, så är det upp till var och en efter bästa förmåga.
Det är inte bara i drabbade regioner som effekterna känns, hela begreppet ”just in time” systemet visar sig extra sårbart.

Detta är alla saker som Peak oil rörelserna har pekat på som kommande risker med Peak Oil, och som myndigheter och beslutsfattare negligerar.

I Sverige har vi Energimyndigheten som överhuvudtaget inte nämner eller pratar om detta som något problem. Deras åsikt är bara att den som kan betala för olja får olja och så är det problemet över.

Skillnaden mot nu är att Japan har problem som inte finns runt om i världen, men i ett globalt peak oil scenario så kan vi inte hoppas på någon hjälp från andra delar för alla har samma problem.

Vi ser att personer från olika myndigheter är inne och läser våra inlägg, bland annat från Försvarsmakten, MSB, Riksdagen, FOI mm. Vi kan bara hoppas att dessa höjer rösten och pratar om detta i sina organisationer och grupper.

Japan’s peak oil dry run | OurWorld 2.0.

__________________
Antal lästa gånger: 36
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

1 comment to Japan’s övning inför peak oil

 • Bengt Eriksson

  ”Vi kan bara hoppas att dessa höjer rösten och pratar om detta i sina organisationer och grupper.”
  Det är väl så att dessa då endera skulle idiotförklaras eller bli arbetslösa, eller bådadera – tyvärr.
  Det går ju så ”fantastiskt bra för Sverige”, så ingen tillåts störa detta.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!