Ekologi

Thomas Malthus: Fel då, rätt nu?

Print Friendly, PDF & Email

Thomas Robert Malthus (13 Februari 1766 – 23 December 1834). Malthus betydelse härrör framförallt från hans bok ”An Essay on the Principle of Population” (1798). Han framlade där teorin att, om inga politiska åtgärder vidtas, blir befolkningen större än tillgången på livsmedel, och tillgången på mat per person därför kommer att minska. Det underliggande antagande Malthus då gjort är att anta att befolkningen i ett område tenderar öka med en exponentiell faktor medan matproduktionen endast ökar med en aritmetisk faktor. Han argumenterade för att befolkningsökningen alltid skulle var större än livsmedelsproduktion, och till slut skulle sjukdomar och hunger reducera antalet. Han hade då fel, vilket de senaste århundraden visat. På senare tid har fler återkommit till Malthus grundtanke bl a Paul Ehrlich. I en artikel 1997 så argumenterade han så här ”Since natural resources are finite, increased consumption must inevitably lead to depletion and scarcity”. Eller är det löjligt att Homo sapiens, den visa arten kan undvika en kolapps? fast vi beter oss mer som Homo Colossus. De senaste fem åren så har befolkningen i världen ökat med i genomsnitt 80 miljoner per år. För att år 2050 nå 9,2 miljarder. Kan jorden härbärgera 2,3 miljarder människor till?lika mycket som Indien och Kina har i dag, och även härbärgera alla andra arter som finns nu, vi utrotar fler arter nu på kortare tid än under någon period i Jordens historia.

__________________
Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

3 Comments on “Thomas Malthus: Fel då, rätt nu?

  1. Malthus hade inte alls fel vilket man inom Svensk förvaltning ännu så sent som på 30-talet erkände öppet. Europa fick avsättning för övertalig befolkning i den nya världen. Och de vars antal minskade var naturfolken.

    Båda världskrigen handlar om detta.

  2. Visst kan det bli problem att producera mat till 9 miljarder människor 2050. Men vi kan inte göra så mycket åt denna befolkningstillväxt. Den ligger redan i korten. Redan idag sjunker dock invånarantalet i vissa regioner och länder. I Japan och Sydeuropa till exempel, där det föds mindre än två barn per kvinna. Runt 2050 räknar demograferna med att befolkningstillväxten planar ut för att sedan långsamt sjunka. Inte desto mindre kommer utvecklingen att utgöra en stor påfrestning. Personligen tror jag att det kommer att vara andra saker som eventuellt utlöser omvälvningar på många ställen på jorden. Vi ser redan idag hur upproren sprider i i norra Afrika och i Grekland för att ta ett mera näraliggande exempel. Någon gång kommer dock domedagsprofeterna att få rätt. Jordens tid är utmätt på lång sikt.

  3. Hej Bo!
    Håller med dig och Hans Rosling, befolkningsökningen kommer att stanna på ca 9 miljarder och den utvecklingen kan vi inte göra ngt åt, såvida vi inte börjar med en systematiska masslakt av en miljard människor. Och det är väl knappast troligt. Däremot tror jag att bristen på olja kommer att leda till svår svält, sjukdomar och epidemier etc på många olika platser. Risken är att vi i spåren av energibrist och en ekonomisk kollaps får långvarig recession, uppleva krig och stora folkomflyttningar. Ingen vet eller kan föreställa sig vad som väntar.

Comments are closed.