Energi

Mind the gap

Print Friendly, PDF & Email

Det finns i huvudsak två olika oljesorter som det talas om i samband med prissättning av olja och det är WTI och Brent, på senaste tiden har prisskillnaden ökat rätt kraftigt mellan de två.
WTI står för Western Texas Intermediate och den kommer från Cushing i Oklahoma, Texas. Detta är vad som brukar kallas (sweet crude) söt olja, och innehåller omkring 0,24% svavel. Cushing ligger i inlandet och är en oljecentrum, och detta kan ligga bakom då lagren har ökat senast tiden bland annat en ny ledning till Cushing tillkommit. WTI används till stor del till bensinframställning.

Brent är en olja som kommer från Nordsjön. Denna olja kallas (sweet light crude oil) och innehåller ca 0,37%, jämför man då med olja från Venezuela’s Orinoco området som ligger på 4,5%. Brent oljan ligger oftast redan på fartyg och kan lätt transporteras. Brent används både till bensin och olika destillat. Två tredjedelar av all internationell olja prissätts med Brent.

Som det syns har skillnaden mellan de två ökat senaste tiden. Hittills har WTI prissats lite högre just på grund av sin lägre svavelhalt och att USA efterfrågar bensin i högre grad, medan Brent passar bättre i Europa. WTI håller på att förlora sin status som global prissättare mot Brent så har även Saudiarabien gått över till Argus Sour Crude Index, som skulle passa bättre då detta index innehåller surare olja med mer svavel. WTI har minskat i betydelse då utvinningen gått ner, detta kommer även att hända Brent, utvinningen i Nordsjön sjunker.

Skillnaden kan även bero på att olika finansiella instrument.

http://www.energyandcapital.com/articles/wti-crude-vs-brent-crude/1282

__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious