Kalender

januari 2011
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Slumpmässigt inlägg

Lantbrukare och Peak oil

Antal besökare

  • 87Besökare idag:
  • 74Besökare igår:
  • 833Besökare förra veckan:
  • 1573Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

  • Don’t expect the world economy to resume its prior growth pattern after COVID-19 27 maj, 2021
    Most people seem to think that the world economy is going through a temporary disruption, caused by a novel coronavirus. As soon as COVID-19 goes away, they expect the economy will be back to normal. I think that this assessment is overly optimistic. The way I see the situation, the world economy was already having […]
  • OPEC Update, June 2021 13 juni, 2021
    The OPEC Monthly Oil Market Report for June 2021 was published this past week. The last month reported in each of the charts that follow is May 2021 and output reported for OPEC nations is crude oil output in thousands of barrels per day (kb/d). In the charts that follow the blue line with markers […]

Vad händer i Egypten

Print Friendly, PDF & Email

Vi skrev för några dagar sedan om Tunisien och att detta kunde sprida sig, vilket det nu gjort och nu är det Egyptens tur.

SvD och DN skriver en del om händelseförloppet men ”glömmer” stora delar av orsaken bakom.

I landet har man stora subventioner av energi och mat, detta har gått bra när man har haft inkomster från oljeexporten, men här har vi ett klassiskt exempel på Export Land Modellen.

Egypten

Från att haft en oljeexport kommer landet att behöva importera olja från 2011. Landet har även lite naturgas där vissa mängder exporteras men det ser ut att ligga platt, så även om priset på gas ökar ger det inte så mycket inkomster.

Med en budget som är kraftigt underfinansierad enligt CIA fakta, intäkter = $46,82 miljarder, utgifter = $64,19 miljarder, så utan ökande skatter, med en befolkning som till 20 % befinner sig i fattigdom och med nästan 10 % arbetslöshet så ser det svårt att få ordning på ekonomin och samtidigt behålla subventionerna. Här finns en bild om var protesterna i Kairo pågår.

Till dessa problem kommer en befolkningstillväxt på drygt 2 % per år, vilket betyder en fördubbling var 35 år. Och en ökande befolkning betyder ökande kostnader för livsmedel och eftersom livsmedel innehåller så mycket inbyggd energi så är kopplingen väldigt stark mellan energipriser och oljepriset. Det är de svaga länderna som först kläms av högre energi- och livsmedels-priser då dessa står för så stor del av utgifterna för befolkningen.

Med ökande livsmedelspriser som leder till en inflation på ca 13 % och med en obefintlig löneutveckling så ökar kraven på subventioner vilket inte går med ett kraftigt budgetunderskott.

Utvecklingen kan spåra ur så att Suez kanalen eller Sumed ledningen stängs, detta kommer att påverka energisituationen för Europa då ca 1 miljon fat olja per dag går igenom kanalen, en stor del av detta ska till Europa. Det är inte så många som kommer i håg Suez krisen 1956, men den ledde snabbt till stora störningar i oljeleveranserna till Europa.

Och nu börjar det hända saker i Yemen.

What Lies behind Egypt’s Problems? How do They Affect Others? | Our Finite World.

Uppdaterat 10 feb, 17 feb: NPR har en podcast om hur militären driver företag inom de flesta branscher vilket gör att militären blir en svår pusselbit. Livet Efter oljan har en längre och djupare analys. Norrshaman har också en artikel.

__________________

Antal lästa gånger: 90
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

1 comment to Vad händer i Egypten

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!