Kalender

januari 2011
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Antal besökare

 • 26Besökare idag:
 • 78Besökare igår:
 • 611Besökare förra veckan:
 • 255Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Ramping Up Renewables Can’t Provide Enough Heat Energy in Winter 20 september, 2022
  We usually don't think about the wonderful service fossil fuels provide in terms of being a store of heat energy for winter, the time when there is a greater need for heat energy. Figure 1 shows dramatically how, in the US, the residential usage of heating fuels spikes during the winter months. Solar energy is […]
 • By Gaia Gardener: On Our Hall of Denial Mirrors 20 september, 2022
  Today we have another guest post by a member of the un-Denial community, Gaia Gardener, who posted these thoughts on denial as a comment. I thought they were interesting enough to warrant promoting them to a more visible post. Hello friends, thank you for a very interesting discussion about the realities of denial and how […]

Turismen står vid vägs ände.

Print Friendly, PDF & Email

SvD har en artikel om turismens historia, turism resande för nöjes skull. Från vallfärder utvecklades resandet till dagens massturism. Som författaren skriver så är resandet en ”själslig klimatförändring”, en själslig chock under kontrollerade former, och likgiltighet inför vägen dit och dess påverkan på miljön.Kryssningsfartygen är turismens fulländning och systematiska slut: stillestånd i rörelse, som förintar resmålet enbart med sin storlek.
Författaren kommer in på framtiden och skriver: Peak Oil tänker han kanske inte på men högre energi priser finns med. Men Peak oil kommer att stoppa de flesta turistresor och kanske se ut som turistandet under andra världskriget.

Hur reser man då i framtiden, om tio eller tjugo år? Visst, om oljan kostar två, fem eller tio gånger mer än i dag, blir flygresor åter ett privilegium för några få människor. Men kanske har resandet då för länge sedan blivit ett hinder för resandet självt i form av allt odrägligare villkor för flyget, av igenkorkade motorvägar och överfulla, alltid försenade tåg.

För nya läsare så kan man börja med Om Peak Oil för att komma igång och förstå vad det handlar om, läs sedan historiken. På vår sida om Nyhetsbreven har vi flera intressanta artiklar om hur Peak oil påverkar Ekonomin, för det är här genomslaget kommer först eller redan påverkar oss.
__________________

Antal lästa gånger: 33
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

3 comments to Turismen står vid vägs ände.

 • FredrikN

  Man kan cykla. När jag var barn på 60-talet cyklade min familj och tog in på vandrarhem eller mindre hotell. Fungerar utmärkt och är lika intressant för en elvaåring som något annat.

 • Hej!
  Med tio års erfarenhet av resebranschen, så tycker denna formulering är suverän över en företeelse som peakat: Kryssningsfartygen är turismens fulländning och systematiska slut: stillestånd i rörelse, som förintar resmålet enbart med sin storlek.
  Noterar också att Rayanair är inne på samma spår. En annons idag i DN erbjuder man en enkel biljett till solen för 74 kr, dock utan att berätta vart resan går!

 • Bengt Randers

  Till Solen så klart, fast det är för billigt. 😉

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!