Kalender

januari 2011
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Slumpmässigt inlägg

Energi och gruvdrift.
Energi och gruvdrift.

Antal besökare

 • 38Besökare idag:
 • 80Besökare igår:
 • 604Besökare förra veckan:
 • 2287Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • How Energy Transition Models Go Wrong 18 juni, 2021
  I have written many posts relating to the fact that we live in a finite world. At some point, our ability to extract resources becomes constrained. At the same time, population keeps increasing. The usual outcome when population is too high for resources is "overshoot and collapse." But this is not a topic that the […]
 • February Non-OPEC Oil Production Sinks 19 juni, 2021
  A post by Ovi at peakoilbarrel. Below are a number of oil (C + C ) production charts for Non-OPEC countries created from data provided by the EIAʼs International Energy Statistics and updated to February 2021. Information from other sources such as OPEC, the STEO and country specific sites such as Russia, Norway and China is used […]
 • The orbiting solar power fantasy 22 juni, 2021
  Preface. This 2020 article “Solar Power Beamed Down To Earth From Space Moves Forward” will leave you all warm, fuzzy, and unworried about the future. The Scientists Will Come Up With Something.  But that’s because you know little to nothing … Continue reading →

Turismen står vid vägs ände.

Print Friendly, PDF & Email

SvD har en artikel om turismens historia, turism resande för nöjes skull. Från vallfärder utvecklades resandet till dagens massturism. Som författaren skriver så är resandet en ”själslig klimatförändring”, en själslig chock under kontrollerade former, och likgiltighet inför vägen dit och dess påverkan på miljön.Kryssningsfartygen är turismens fulländning och systematiska slut: stillestånd i rörelse, som förintar resmålet enbart med sin storlek.
Författaren kommer in på framtiden och skriver: Peak Oil tänker han kanske inte på men högre energi priser finns med. Men Peak oil kommer att stoppa de flesta turistresor och kanske se ut som turistandet under andra världskriget.

Hur reser man då i framtiden, om tio eller tjugo år? Visst, om oljan kostar två, fem eller tio gånger mer än i dag, blir flygresor åter ett privilegium för några få människor. Men kanske har resandet då för länge sedan blivit ett hinder för resandet självt i form av allt odrägligare villkor för flyget, av igenkorkade motorvägar och överfulla, alltid försenade tåg.

För nya läsare så kan man börja med Om Peak Oil för att komma igång och förstå vad det handlar om, läs sedan historiken. På vår sida om Nyhetsbreven har vi flera intressanta artiklar om hur Peak oil påverkar Ekonomin, för det är här genomslaget kommer först eller redan påverkar oss.
__________________

Antal lästa gånger: 25
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

3 comments to Turismen står vid vägs ände.

 • FredrikN

  Man kan cykla. När jag var barn på 60-talet cyklade min familj och tog in på vandrarhem eller mindre hotell. Fungerar utmärkt och är lika intressant för en elvaåring som något annat.

 • Hej!
  Med tio års erfarenhet av resebranschen, så tycker denna formulering är suverän över en företeelse som peakat: Kryssningsfartygen är turismens fulländning och systematiska slut: stillestånd i rörelse, som förintar resmålet enbart med sin storlek.
  Noterar också att Rayanair är inne på samma spår. En annons idag i DN erbjuder man en enkel biljett till solen för 74 kr, dock utan att berätta vart resan går!

 • Bengt Randers

  Till Solen så klart, fast det är för billigt. 😉

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!