Kalender

januari 2011
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Slumpmässigt inlägg

Dold skada i reaktor 4 i Fukushima

Antal besökare

 • 93Besökare idag:
 • 141Besökare igår:
 • 998Besökare förra veckan:
 • 3708Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • By marromai: Post Peak Everything 14 november, 2023
  Today’s guest post by German speaking marromai contemplates the implications of peak everything caused by energy depletion and concludes the coming collapse will be rapid, harsh, and permanent. Other essays by marromai can be found here. Following is an edited excerpt from “A Book for no One” by Stefan Gruber that discusses the so called […]
 • Unpave low traffic roads to save energy and money 22 november, 2023
  Preface. The U.S. has 4.1 million miles of roads (1.9 million paved, 2.2 million gravel). About 3 million miles of roads have less than 2,000 vehicles a day, less than 15% of all traffic. The paved portion of these low-volume … Continue reading →

Myten om linjära förlopp.

Print Friendly, PDF & Email

Som vi har skrivit förut så är linjära förlopp inte likartade på båda sidorna om en händelse. Det finns ingen motsvarighet i verkligheten för ett matematiskt förlopp som går från – ∞ till + ∞, det ända vi kan skapa är linjära förlopp inom små intervaller, där utanför så blir resultatet slumpmässigt och oförutsägbart. Inom ett vist område i ekonomi så blir det mer välstånd om man bygger fler hus, men lite utanför detta område så börjar det hända saker, huspriser sjunker, lån blir dåliga, och att bygga hus blir bara en dålig idé. Mer investeringar inom energisektorn genererar mer energi i det linjära området, men utanför generas mindre energi och kan även förstöra hela industrier och ekosystem.
Blandar vi sedan in tiden som en variabel så måste det också finnas gränser där responsen inte längre är linjära utan det blir en helt annat resultat.
Då kommer man in på komplexa, dynamiska system som industrier, ekonomier och samhällen.
Peak oil är ett sådant fall där många tänker sig ett linjärt förhållande när toppen är passerad och vi har fallande produktion med några procent per år. Detta skulle vara idealt och göra att vi kan anpassa oss och skala ner i kontrollerade former.
Men vi kanske tänker fel i detta linjära förhållande. Efter orkanen Katrina fick vissa sydstater i USA problem med bensin leveranserna och resultat blev förödande: samhället slutade att fungera på många nivåer. Här var bristen kortvarig och glömdes snart bort, hade det varit ett längre avbrott då hade det visat sig de vanliga effekterna, extra körning runt efter bränsle, fyllda extrakärl av olika slag, motorstopp på grund av bränslebrist, många som inte kommer till sina arbeten, sedan upplopp, kravaller, plundring, handeln som stannar, begränsningar i resandet, svårigheter att betala för bränsleimport och produktion. Alla dessa störningar gör att efterfrågan inte blir så stor och detta sprider sig tillbaka till oljeindustrin som stannar och inte underhålls. I stället för en nedgång på några procent per år, blir det ett spontant sammanbrott.
Framtiden är helt klart ickelinjär och det gör det svårt att planera, och här gäller även Liebig minimilag för ett komplext samhälle.

Vi skrev om detta i vårt inlägg om De tre scenarierna.

Club Orlov
http://cluborlov.blogspot.com/2010/07/thinking-in-straight-lines.html

__________________
Antal lästa gånger: 34
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (2 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

1 comment to Myten om linjära förlopp.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!