Kalender

december 2010
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Antal besökare

 • 30Besökare idag:
 • 62Besökare igår:
 • 624Besökare förra veckan:
 • 2110Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • How Energy Transition Models Go Wrong 18 juni, 2021
  I have written many posts relating to the fact that we live in a finite world. At some point, our ability to extract resources becomes constrained. At the same time, population keeps increasing. The usual outcome when population is too high for resources is "overshoot and collapse." But this is not a topic that the […]
 • February Non-OPEC Oil Production Sinks 19 juni, 2021
  A post by Ovi at peakoilbarrel. Below are a number of oil (C + C ) production charts for Non-OPEC countries created from data provided by the EIAʼs International Energy Statistics and updated to February 2021. Information from other sources such as OPEC, the STEO and country specific sites such as Russia, Norway and China is used […]

Post Peak och förberedelser

Print Friendly, PDF & Email

Nu när IEA kommit med WEO 2010 och nämner att Peak Oil och råoljan peakade 2006 och sedan förlitar sig IEA på utveckling av nya källor och att man hittar fler i en rasande takt för att täcka bortfallet från gamla källor. När Hirsch Reporten kom 2005 så varnade han att vi kommer att behöva minst 20 år för att ställa om energisystemet till att klara nergången i oljeutvinningen. Men när vi inte har gjort något och vi troligtvis redan har passerat Peaken så vad kan vi då göra. Från myndigheter och styrande kommer det nog inte att komma så mycket, där är man upptagen av så många andra ”viktiga frågor” att en energikris står inför dörren är inte prio 1.

Det finns en avhandling om erfarenheter från stormen Gudrun: Krishantering, hushåll och stormen Gudrun. Här var det bara ett litet område som drabbades hårt utanför fungerade det mesta normalt.
Sidor med information om hur man överlever:
Forum för svenskar med survivalistintresse.
Survla

10 11 förberedelser som är viktiga, här har jag lagt till en punkt.

 1. Bli skuldfri så snabbt som möjligt.
 2. Organisk odling och fröinsamling
 3. Matlagning och koservering
 4. Jakt, fiske och samlande av vilda frön och svampar
 5. Djuruppfödning
 6. Konstruktion
 7. Alternativ energi och bränslen
 8. Vattenrening
 9. Första hjälpen och naturmedicin
 10. Mekanik
 11. Tvål och ljustillverkning

The Automatic Earth har ett antal punkter som kanske är mer åt ekonomi hållet inte mindre viktigt.

En blog om att överleva Sibi TotiqueP och vad som är viktigt. En annan om förberedelser.

Utrustning för olika att överleva i olika situationer.

Financial Survival Podcast, b l a med Dr Kathy McMahon från Peak Oil Blues om psykologi.
__________________

Antal lästa gånger: 46
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (4 votes, average: 4,75 out of 5)
Loading...

4 comments to Post Peak och förberedelser

 • Bra källor! Vill dock kompletterar med allas vår vän Chris Martenson.
  http://www.chrismartenson.com/page/what-should-i-do

 • NiklasT

  I början brukade jag också snöa in på de där praktiska aspekterna, och visst är de viktiga, men det viktigaste är att hålla ihop ett fungerande samhälle. Och det är inte det lättaste!

  Har man bara ett fungerande samhälle kommer de rent tekniska frågorna att närmast sköta sig själva. Viktiga samhällsfunktioner är samordning, fördelning och förutsägbarhet. Om samhället erbjuder förutsägbarhet i form av lagar och avtal kommer människor att våga investera för framtiden, och kunskaper och färdigheter kommer att sprida sig blixtsnabbt.

 • davidalex

  Kolla också in skogsskafferiet, http://www.skogsskafferiet.se/
  som ”syftar till att uppmuntra omställningen mot en hållbar livsstil, genom att göra ätliga vilda växter mer överskådliga och lättillgängliga för den oerfarne samlaren.”

 • Tack för pushen! Håller med NiklasT om att handling på samhällsnivå är nödvändig. Bedriver ASPO något samarbete med tidningen Effekt eller andra organisationer? De verkar ha en mycket likartad inställning till problematiken, varför inte förena ansträngningarna lite? http://www.effektmagasin.se/

  Ett bra exempel på olika forskare som samarbetar och beskriver problematiken från ett bredare perspektiv är den nya dokumentären ”2210: The Collapse” av National Geographic.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!