Kalender

november 2010
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Antal besökare

 • 120Besökare idag:
 • 141Besökare igår:
 • 981Besökare förra veckan:
 • 1099Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Running Short of Tailwinds for the Economy 22 november, 2023
  Strangely enough, the economy seems to move from tailwind to tailwind, as new resources are discovered, as population expands, and as central banks figure out new ways to fix the economy. In this post, I will describe some tailwinds affecting the economy. Many of these have recently lost their value or are likely to lose […]
 • Beliefs Should Change with Evidence 9 december, 2023
  You can’t say that I don’t change my beliefs when presented with new evidence by smart experts with integrity. Thanks to Dr. Jonathan J. Couey, I am in process of overturning much of what I thought was true about covid: If the above is true, and I suspect it is, the narrative I have been […]
 • Do you want to eat, drink, or fly? 6 december, 2023
  Preface.  In this post the New York Times writes about renewable airplane fuel from corn ethanol, and questions whether there is enough water and a few other problems.  First I’m going to summarize their issues with this, and then follow … Continue reading →

Peak matjord: Vår grund eroderar bort

Print Friendly, PDF & Email

Vår matjord är ca 20 cm tjock och täcker stor del av landmassan på jorden. De senaste hundra åren har detta lager utarmats av ökande antal människor och boskap. Detta är inget nytt redan 1938 skrev Walter Lowdermilk om hur vissa civilisationer  hade kunna hålla sin matjord i det närmaste intakt medan andra civilisationer inte lyckats och bara lämnat rester kvar. Mer om denna rapport finns i ”The Hundred Dead Cities

Bara sedan 1950 har belastningen på jorden ökat kraftigt.

In 1950, Africa was home to 227 million people and 273 million livestock. By 2007, there were 965 million people and 824 million livestock.

Ökenutbredningen går snabbt i många torra regioner, i Kina breder öknarna ut sig nu med ca 1 550 km2 varje år.

Om befolkningen ska kunna öka som prognoserna säger så måste utvecklingen vändas rätt snabbt, men det finns små tecken på detta, all utbyggnad av vägar, städer, industrier mm sker oftast på åkermark runt om i världen. Detta var annorlunda för i tiden då lade man gårdarna på den sämsta marken och den bästa marken blev till åker.

Peak soil is no joke: Civilization’s foundation is eroding | Grist. av Lester R. Brown

__________________
Antal lästa gånger: 39
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

1 comment to Peak matjord: Vår grund eroderar bort

 • Många hot är i vardande. Är det inte vatten är det humuslagret. Och vad ska vi göra åt det? Har man inte förstått den starka kopplingen välfärd och vårt beroende av olja och energi så lär man knappast förstå vårt behov av ett humuslager för att överleva. Sorgligt men sant!

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!