Ekologi

Återanvänd inför julen

Print Friendly, PDF & Email

Det finns i dag många butiker som säljer begagnat eller Secondhand, det kan bli fina julklappar mm. Det är alltid bra att köpa begagnat. Det sparar resurser och miljö och ofta går överskottet till olika behövande, och om tiderna blir svårare så kommer fler att behöva hjälp. Återvinning var något som Edo perioden i Japan var experter på.

Myrorna har många butiker i både Stockholm och andra städer i landet. Sedan finns Emmaus på många platser i landet, bl a i Stockholm. Där finns även Stockholms Stadsmission, en finns i Göteborg och i Skåne med butik i Malmö. Sedan har även Pingstkyrkan secondhand butiker på många orter bl a i Uddevalla. Det finns tre butiker som Läkarmissionen har i Stockholmsområdet.

Utbudet av varor är också stort, det är inte som i vanliga butiker att det är femtioelva saker av samma sort, utan det finns kanske bara en specifik vara. Det gör att man kan gå in många gånger och hitta olika saker varje gång.

För att det ska finns gått om varor är det viktigt att man lämnar in varor i stället för att slänga fullt fungerande saker, då blir det mer varor i secondhand butikerna. Även trasiga saker kan användas för reservdelar men dit har vi inte kommit ännu. Men vi är på väg mot återvinnings samhället.

Sedan finns det sedan länge en marknad för begagnade saker som sker mellan personer som Blocket och Tradera och tidningars radannonser, till rena Aktionsverk. Fördelen med vissa av dessa att man kan eftersöka specifika varor hela eller trasiga som kanske behövs som reservdelar.

SvD skriver att julhandel är bra för Handelns siffror, men den är inte bra av många andra orsaker bl a annat är en stor del import.
__________________

Antal lästa gånger: [CPD_READS_THIS]
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious

One comment on “Återanvänd inför julen

Comments are closed.