Kalender

oktober 2010
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Antal besökare

 • 54Besökare idag:
 • 79Besökare igår:
 • 780Besökare förra veckan:
 • 133Besökare per månad:

Arkiv över inlägg

 • Ramping Up Renewables Can’t Provide Enough Heat Energy in Winter 20 september, 2022
  We usually don't think about the wonderful service fossil fuels provide in terms of being a store of heat energy for winter, the time when there is a greater need for heat energy. Figure 1 shows dramatically how, in the US, the residential usage of heating fuels spikes during the winter months. Solar energy is […]
 • By Gaia Gardener: On Our Hall of Denial Mirrors 20 september, 2022
  Today we have another guest post by a member of the un-Denial community, Gaia Gardener, who posted these thoughts on denial as a comment. I thought they were interesting enough to warrant promoting them to a more visible post. Hello friends, thank you for a very interesting discussion about the realities of denial and how […]

Myten om maskinen

Print Friendly, PDF & Email

DN har skrivit en recension av boken ”Myten om maskinen. Essäer om makt, modernitet och miljö” av Alf Hornberg.Av recensionen av att döma så tar Alf upp många olika aspekter som vi har belyst under året. Vi har blnad annat behandlat Joseph Tainter i samband med riskanalyser.

Med imperieforskaren Joseph Tainter som ledstjärna identifierar han några klargörande exempel på hur imperier alltid krävt så kallade spökarealer i periferin för att upprätthålla komplexiteten i centrum.

Att vi med tekniska lösningar ska kunna klar övergången till ett uthålligt samhälle känns utopiskt.

Det är därför drömmen om teknikutveckling som global lösning på klimat- och resurskrisen kan kännas mer religiöst än vetenskapligt grundad.

Det tar nog ett tag innan detta sjunker in i det politiska och allmänna medvetandet, för nu är det mer likt detta citat, för nu är det mer BAU men med en grön toutch:

Nog ska väl alla på jorden snart kunna bo i var sitt plusenergihus med elbil i carporten?

Även Arbetaren och Sydsvenskan har artiklar om boken.

För nya läsare så kan begreppet Peak Oil och vad det betyder studeras på vår sida Om Peak Oil. Sedan finns ett antal nyhetsbrev med mer fördjupning inom speciellt ekonomi.

__________________
Antal lästa gånger: 51
facebook twitter Google Buzz MySpace delicious
1 tunna2 tunnor3 tunnor4 tunnor5 tunnor (No Ratings Yet)
Loading...

2 comments to Myten om maskinen

 • Det kan låta kallsinnigt, men politikerna brukar ju säga sådant som att man inte ska ändra på det som fungerar. Alltså måste vi alla genomlida den svenska samhällskollapsen innan det Socialdemokratiska 1900-talet kan – på demokratisk väg – brytas.

  Jag påstår därmed att det politikområde – hållbar utveckling – som regeringen har listat på sin hemsida och som i dag är oprioriterat, fylls med innehåll först EFTER en mycket djup kris. Men då sker detta snabbt eftersom det är en förberedd förändring.

 • NiklasT

  Normalt sett kommenterar jag inte varenda dumhet som flyger en i ansiktet från DN’s kultursida. Faktiskt brukar jag finna det rätt svårt att läsa den överhuvudtaget. Nu fick vi dock en timme till skänks när sommartiden avslutades, så here goes:

  Universitetsnissar och kulturskribenter som njuter frukterna av industrisamhället tycks ju kunna unna sig en sorts… eh… ’attityd’ skulle man väl kunna säga. Alf Hornberg borde prova att bo ett år i skogen och bara leva på det han själv kan fånga eller odla. Efter det skulle vi förhoppningsvis slippa höra hans bortskämda gnäll.

MediaCreeper Creeper Follow Vi har placerat ASPO Sverige i Stockholmbloggkartan.se!